2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több mint félszázan tértek haza életre szóló élményekkel

Immár 13. alkalommal, idén is ingyenes táborozást szervezett a Solidaris Egyesület azoknak a gyerekeknek, akiknek a vakációban nem volt lehetőségük elutazni, nyaralni menni. Az egyesület kezdeményezését ez évben is sok jó szándékú személy karolta fel, és nemcsak tehetősek, vállalkozók vállalják egy-egy gyerek táboroztatásának a költségeit, hanem kisnyugdíjasok is, akik akár több hónapig tesznek félre erre a célra, és esetenként félve kérdezik meg, fizethetik-e két részletben a felkínált összeget. Több mint egy évtizede négy gyerekkel kezdték, majd a jelentkezők száma egyre bővült, idén olyan sokan szerettek volna a festői környezetben fekvő bedei táborhelyen eltölteni egy élménydús hetet, hogy két tábort kellett szervezni.

Augusztus első és utolsó hetében gyerekzsivaj töltötte meg élettel a Solidaris Egyesület bedei táborhelyét, a Nyárádgálfalva községhez tartozó zsákfalucska idén két tábor helyszínéül szolgált.

Az egyesület évek óta olyan gyerekeket táboroztat, akiknek nehéz anyagi helyzetük vagy egyéb családi okok miatt nincsen lehetőségük a nyári vakáció idején kirándulni, utazni, táborozni. A tábort minden évben támogatók segítségével valósítják meg, bárki felvállalhatja egy gyerek táboroztatásának a költségeit. Idén azonban nagyon sokan jelezték, hogy szeretnének részt venni a Solidaris táborában, olyanok is, akik nem rászorulók, ezért úgy döntöttek, hogy lesz még egy tábor, olyan résztvevőkkel, akik be tudnak pótolni a költségekbe. Erre augusztus elején került sor, augusztus utolsó hetében pedig megszervezték a szerény anyagi helyzetben élő gyerekeknek szóló tábort – tudtuk meg Sajó Enikőtől, az egyesület munkatársától.

Mint mondta, harminc 6–14 év közötti gyerek számára hirdették meg a táborozást, de közel ötvenen jelentkeztek: zömében városi gyerekek, akiket sikerült kihozni a betontengerből a természetbe, de érkeztek vidékiek is. Egyelőre ottalvási lehetőség nincs a bedei helyszínen, ezért reggel hozták, este pedig hazavitték a gyerekeket a nyárádgálfalvi polgármesteri hivatal által a rendelkezésükre bocsátott kisbusszal. A táborban reggeliztek, ott is vacsoráztak, és egész napos programokat szerveztek nekik.

Fotók:  Solidaris Egyesület/Facebook


Táborozóból önkéntes

A bedei táborban mintegy 15 önkéntes segédkezett a programok lebonyolításában, köztük olyan fiatalok is, akik egykor táborozók voltak, ma pedig önkéntesként próbálnak a gyerekeknek olyan feledhetetlen élményeket nyújtani, amelyekben néhány éve ők maguk is részesültek.

Az augusztus végi táborban zömében rászoruló gyerekeket fogadtak, legtöbben sokgyerekes családokból származnak, olyan táborozó is volt, akinek négy testvére van, de olyan is, akinek nyolc. Olyan négygyerekes család is jelentkezett, ahol az édesanya egyedül neveli a gyerekeket, illetve gyermekotthonból is érkeztek kiskorúak, akiknek vannak ugyan szüleik, de nem tudnak gondoskodni róluk, nem is igazán tartják a kapcsolatot velük – mutatott rá Sajó Enikő, amikor a gyerekek családi háttere felől érdeklődtünk.

– A gyerekeknek óriási élmény az itt töltött hét. Napközben kézműves-tevékenységeket, csapatépítő játékokat, sporttevékenységeket szerveztünk, a Decathlontól értékes sporteszközöket kaptunk adományba, van pingpong-asztalunk, focipálya. Nagyon szeretik a programokat, de sokszor azt látjuk, hogy az a legfontosabb számukra, hogy szabadon tudjanak együtt lenni, és talán a legjobban azt értékelik, hogy szeretettel fordulunk hozzájuk, kíváncsiak vagyunk rájuk, megkérdezzük, hogy vannak, hogy aludtak, hogy érzik magukat, vannak-e álmaik.

Szoktunk pecséteket osztani, mindenki, aki egy tevékenységben részt vesz, és ügyeskedik, pecsétet kap, amit a tábor végén értékes ajándékokra válthat be. Az előző táborban az egyik gyerek azt mondta, ő szívesen beváltaná az összes pecsétjét ittalvásra – jegyezte meg mosolyogva Enikő.A tűzoltó-bemutatótól a gyerekkoncertig

A Solidaris Egyesület és lelkes önkénteseik minden évben arra törekednek, hogy a különleges, felejthetetlen élmények mellett, a tábori hét alatt az életre való nevelés is helyet kapjon. Mindennap reggelivel várták a korgó gyomrú gyereksereget, majd imádkoztak, énekeket tanultak, áhítaton vettek részt, illetve csoportos beszélgetéseket is beépítettek a napi programba, korosztályok szerint, ahol lehetőség nyílt kényesebb kérdésekről is beszélgetni. Ugyanakkor lehetőség volt egyéni beszélgetésekre is, amennyiben úgy érezték, hogy gond van a családban.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy pár nap alatt nem tudunk sok mindenen változtatni, de hisszük azt, hogy ezek az apró magocskák, amelyeket elültetünk, maradandó emlékekké, élményekké válnak számukra – tette hozzá Enikő.

Hogy még színesebbé tegyék a programokat, érdekes területeken dolgozó meghívottak is érkeztek Bedébe, egyik nap kilátogattak a nyárádszeredai önkéntes tűzoltók, akik a mindennapi munkájukról meséltek a gyerekeknek, illetve gyakorlati kérdések is szóba kerültek, többek között, hogy mit kell tennünk, ha földrengés van, vagy villámlik. A tűzoltók egy bemutatóval is készültek, a gyerekek kipróbálhatták, hogyan kell tüzet oltani, ami nagy élmény volt számukra. Emellett egy rohammentőst is meghívtak Kolozsvárról, aki arról mesélt, mit tehetünk akkor, ha valaki a környezetünkben rosszul lesz, hogyan tud akár egy gyerek is segíteni rajta.

A hagyományokkal és a régi mesterségekkel való megismerkedés volt a célja a szövés bemutatásának, a gyerekek igazi szövőszéken próbálhatták ki ennek a technikáját, és nagy sikere volt, szinte kétméteres szőnyeget szőttek közösen. Utolsó nap istentisztelettel zárult a tábor, este pedig a szülők jelenlétében értékelték a hetet, és Póra Zoli és a StoneHill koncertje szórakoztatta a gyerekeket.Az építkezés nem áll le, szálláshelyek kialakítása a következő célkitűzés

Több mint egy évtizeddel ezelőtt egynapos kirándulásként indult, négy gyerekkel, majd lett belőle egyhetes kirándulás húsz-harminc résztvevővel, idén pedig két alkalommal kellett megszervezzék, annyira kinőtte magát a Solidaris nyári gyerektábora.

Az egyesület vezetői, Sajó Norbert és felesége, Enikő minden alkalommal elmondják, hogy minden évben megérinti őket is az, hogy kik adományoznak a gyerekek táboroztatására, ugyanis nemcsak tehetősek, vállalkozók, hanem olyan magánszemélyek, kisnyugdíjasok is adakoznak, akik sok esetben egyik napról a másikra élnek. Sok kisnyugdíjas jön, és hozza a kis adományát, előre készül, mert tudja, hogy lesz tábor, és pénzt tesz félre, hogy segíteni tudjon, vagy részletekben adja az összeget a nyugdíj érkezésekor. De arra is volt példa, hogy összepótoltak egy munkahelyen, és egy gyerek táborozásának a költségeit felvállalták.

A hatezer négyzetméteres telket – amely táborhely mellett a nemrég felavatott Erdélyi Népfőiskola helyszínéül is szolgál majd –, támogatók segítségével sikerült megvásárolni. Csendes helyen, festői környezetben fekszik, tele van gyümölcsfákkal, és bár még zajlik az építkezés, sikerült barátságossá, családiassá varázsolni. Rendbe tették a csűrt, a bejáratnál a gyerekek által festett, színes lábnyomokkal teli sétány fogadja a látogatót, a ház mellett kihúzott hálófalon pedig a gyerekek munkái, valamint a táborban készült pillanatképek teszik még hangulatosabbá a helyszínt.

Sajó Enikő elmondta: a magyar kormány támogatásával kialakították az étkezőt, és nekifogtak a nyári konyhának, illetve nagy öröm számukra, hogy be tudták keríteni a telket, ez ugyanis a gyerekek biztonsága szempontjából nagyon fontos, hiszen erdőszéli telekről van szó. A továbbiakban szeretnének még egy filagóriát felhúzni, és a házat felújítani, ami egy nagyobb lélegzetű terv, ugyanis sárházról lévén szó, különleges technikával lehet hozzányúlni. Szeretnének lehetőséget biztosítani az ottalvásra, ezért a tetőteret is beépítenék. 

– Az a jó ebben a helyben, hogy már így, ahogy van, élvezhető, a gyerekeknek nincs sok mindenre szükségük a boldogsághoz. Ha minket sokszor bosszant az, hogy nem sikerült valamit befejezni úgy, ahogy terveztük, őket mindez nem zavarja, így is csodásan érzik magukat – tette hozzá Enikő.