2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elfogadták Marosvásárhely éves költségvetését

Miután múlt héten elhalasztotta, a marosvásárhelyi tanács tegnap, csütörtökön elfogadta a város éves költségvetését. A képviselő-testület módosító javaslatokkal szavazta meg a 418 millió lejes büdzsét, a többéves pénzügyi kötelezettségvállalásként szereplő mintegy 700 millió lejből több mint 200 milliót „levágott”. A tanácsosok arról is határoztak, hogy mind a polgármesteri hivatalnál, mind a hozzá tartozó közintézményeknél felfüggesztik az alkalmazásokat. 

A napirendi témák vitája előtt került sor a lakásgazdálkodási vállalat, a helyi közszállítási vállalat részvényesi közgyűléseire, a testület a Locativ esetében az elmúlt ötévi adatok szerint az infláció mértékével emelte az éves haszonbérleti díjat, a közszállítási vállalat esetében pedig az elkövetkező 3, illetve 9 hónapra (a társulásként, majd az önálló működés idejére) jóváhagyta a költségvetést. A vállalat képviselője szerint a bevételekből mintegy 32 millió lejre számítanak, a kiadásokat 31 millió lejre becsülte, a nettó nyereséget 738 ezer lejre, a beruházásokra pedig 39 millió lejt költenének. 

A napirend első tervezete a város éves költségvetése volt. 

Csiki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője hangsúlyozta: a múlt heti tanácsülésen megfogalmazott javaslatok nem mindenike szerepel a tervezet újabb, immár ötödik, szerda este kézhez kapott változatában, ezért ismét módosításokat terjesztenek elő. Ilyen például a tömbházszigetelésektől elvont összegek egy részének visszajuttatása. Peti András elmondta, az elmúlt 20 évben a város mintegy 2 milliárd euróból gazdálkodhatott, „mindenki megállapíthatja ennek a hatékonyságát”, az útügyi beruházásokra idén előirányzott 23,5 millió lejből 20,5 millió lej adósság, tehát beruházásokra gyakorlatilag 3 millió lej marad. Peti András javasolta az alkalmazások leállítását is, mondván, csak így tudnak véget vetni az amúgy is magas bérköltségek további növekedésének. A testület az ülés végén több módosítással – ezek között a létszámstoppal – megszavazta a költségvetést. A sajtó kérdésére Csiki Zsolt hangsúlyozta: örvendetesnek tartja, hogy a városnak van költségvetése, ha az nem is tökéletes. 

– Mindent megtettünk azért, hogy ez a 418 millió lejes költségvetés átlátható legyen, hogy év végéig tartalmazza a béreket, a közszolgáltatások árát. Sikerült csökkenteni a pénzügyi kötelezettségvállalás címén a tavaly elkülönített összeget mintegy 200 millió lejjel. Az volt a célunk, hogy ne kerüljünk a tavalyihoz hasonló csapdahelyzetbe, hogy júniusban elfogyjon a bérekre szánt összeg, és ne tudjuk kifizetni például a szemételszállítást. Kevés pénz jut beruházásokra, de a tanintézetek korszerűsítésére például különítettünk el összegeket. Parkolóház építésére sajnos nem – jelentette ki. 

A testület jóváhagyta az iskolahálózat tervét, a Rovinari utca Ady Endre utcára való visszanevezéséről szóló, Pápai László által kezdeményezett tervezetet, viszont elutasította a polgármesteri hivatal által előterjesztett, Stuttgartba és Párizsba utazó delegációkra vonatkozó napirendi pontokat, és elhalasztották a többi között azt a tervezetet, amely arról szól, hogy az Emil Dandea líceum első emeleti helyiségeit ingyenes használatba adják a megyei törvényszéknek és a marosvásárhelyi bíróságnak. 

A város polgármestere csütörtökön sem jelent meg a tanácsülésen.