2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megszigorították a bírságot ittas vezetésért 

Július elsejétől érvénybe lép a módosított közlekedési szabály, amely megszigorította a büntetést ittas vagy tudatmódosító szerek hatása alatti gépkocsivezetésért. A jogszabály 336. cikkelye szerint ha a gépkocsivezető drogot fogyasztott vagy a leheletben mért alkoholszint 0,80 g/l , akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és a jogosítványát is felfüggesztik. A kisebb mennyiségű alkoholfogyasztásért 1305-től 2.900 lejig terjedő pénzbírság jár, és a jogosítványt 90 napra bevonják ideiglenes bizonyítvány kibocsátása nélkül. 

Börtönmúzeumot nyitottak Marosvásárhelyen 

Június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok – a büntetőintézetek védőszentjei – ünnepén tartják a börtönök napját. A marosvásárhelyi intézmény 22–29-e között több eseményt szervezett. Egykori őrök találkozhattak, sportrendezvényt is tartottak. A megyei levéltár és múzeum munkatársainak közreműködésével egy múzeumrészleget is felavattak a börtönben, ahol dokumentumokat, régi egyenruhákat és egy vallatószobát is kiállítottak. Tegnap gulyásfőző versennyel zárult az eseménysorozat. 

Búzásbesenyői falunap 

Július 3-án, szombaton a Kerelőszentpáli Polgármesteri Hivatal és az RMDSZ búzásbesenyői választmánya falunapokat szervez. A rendezvény 10.30-kor a búzásbesenyői katolikus templomban kezdődik ünnepi szentmisével, majd átadják a Pro Búzásbesenyő elismerést azoknak, akik a legtöbbet tettek a településfejlesztésért. Az ünnepi műsor a Rátoni János Művelődési Házban folytatódik néptánc- és népzenei műsorral, a könnyűzenei és más jellegű programok a tornaterem melletti sportpályán lesznek. 

Gyűjtők vására 

Július 2-én 7 és 14 óra között a marosvásárhelyi Mobex-kantinban (Őzike-Căprioarei utca 2. szám) a Maros Megyei Bélyeggyűjtők Egyesülete megszervezi a gyűjtők hagyományos vásárát, ahol bélyeget, régi pénzeket, korabeli fotókat, kitüntetéseket, képeslapokat lehet vásárolni vagy cserélni. 

Állatkínzásért ülhet 

Fehéregyházán letartóztattak egy 18 éves fiatalt, aki az egyik utcában megkötötte, majd fémrúddal megverte saját lovát. A tettest 24 órás előzetes fogságba helyezték, a segesvári ügyészség bűnvádi eljárást indított ellene. 

Szabadtéri mozi a Maurer lakónegyedben 

Július 14-én, csütörtökön 19 órától a marosvásárhelyi Maurer Residence lakónegyedben utcai vetítést tartanak. A lakók szavazata alapján kiválasztott Richard király című filmet láthatják az érdeklődők. Az eseményt a Be Events szervezi, az üdítőt és a kávét a 112 Coffee & CO szolgálja fel. Ülőhely párnákon, saját székeken az egyik tömbház mellett kijelölt téren.

Falunap és cseresznyevásár Marosvécsen

A koronavírus-világjárvány okozta kétéves kényszerszünet után idén ismét megszervezik a falunappal egybekötött hagyományos cseresznyevásárt Marosvécsen. Július 1-jén, pénteken 20 órától a diósdi vendégekkel a testvértelepülési kapcsolat megkötésének 15. évfordulóját ünneplik a kultúrotthonban. Szombaton sporttevékenységekre várják az érdeklődőket, bab- és birkagulyás-főzés is szerepel a programban. A vásár színpadán 21 órától Tomy, Aurel Moldoveanu és Balázs Pali koncerttel szórakoztatja a közönséget, majd tűzijáték lesz. Vasárnap a diósdi, disznajói, szászrégeni és erdőidecsi néptánccsoportok fellépésével zárul a rendezvénysorozat. 

 Hírszerkesztő: Vajda György