2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

818 munkahelyet kínálnak

A Maros Megyei Munkaközvetítő Hivatal 818 Maros megyei munkahelyet kínált az álláskeresőknek, s további 447 munkahelyet az európai gazdasági térségben, melyet az Eures hálózatban hirdettek meg. Az érdeklődők a munkaközvetítő hivatal, az AJOFM Mures Facebook-oldalán tekinthetik meg az ajánlatokat.


Újabb támogatócsoport indul Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja november 15-én újabb támogatócsoportot indít olyan személyek számára, akik demenciával élő hozzátartozókat gondoznak. A csoportfoglalkozásokat Cosma István klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, mentálhigiénés szakember és Szigyártó Adrienn pszichológus, család-pszichoterapeuta vezetik. A foglalkozássorozat 11 alkalomból áll, amelyek heti rendszerességgel zajlanak majd online térben vagy a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjában, a Mărăşti utca 13. szám alatt, a járványügyi határozatok függvényében és az óvintézkedések betartásával. Az egyes alkalmak időpontjait a csoport tagjainak igényeihez igazítják. A részvételi díj 20 lej alkalmanként, amivel a jelentkezők a Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának programjaihoz járulnak hozzá. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a helyek száma korlátozott. Jelentkezni november 8-ig lehet Szigyártó  Adrienn csoportvezetőnél: 0734-888-417, adrienn.szigyarto@caritas-ab.ro.


Várják a mintákat a szatymazi bor- és paprikamustrára

November 19-20-án a magyarországi Szatymazon megrendezik a bor- és paprikamustrát, ahova hagyományosan meghívják az RMGE Maros szervezetet is. A rendezvényre mintákkal lehet benevezni, azok a gazdák, akik részt vennének a rendezvényen, november 2-áig jelentkezzenek az RMGE Maros székházában 25 dkg paprikaőrleménnyel (fajtánként) és két palack borral (fajtánként). A mintákat fel kell címkézni a gazda nevével, címével, telefonszámával és a fajta megjelölésével. Érdeklődni és jelentkezni a 0787-723-733-as telefonszámon Sikó László falugazdásznál, illetve az rmgemaros@gmail.com e-mail-címen.


Mezőgazdasági tanfolyamok 

A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete mezőgazdasági tanfolyamokat szervez. Az egyik az ökológiai szemléletű állattenyésztésbe és a szántóföldi, illetve a kertészeti növénytermesztésbe vezeti be a gazdákat kétlépcsős tanfolyamon. A másik kurzuson a mezőgazdasági munkák elvégzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudással, a vállalkozói tevékenység alapismereteivel gazdagodhatnak a résztvevők. Továbbá azok számára is szerveznek felkészítőt, akik a mezőgazdálkodás mellett agroturizmussal foglalkoznának. A részvételi szándékot Bajkó Aliz falugazdásznál a 0756-726-302-es telefonszámon vagy az office@szekelygazda.ro e-mail-címen lehet jelezni. Jelentkezési határidő: november 12., péntek, 16 óra. Az órákat személyes részvétellel tartják, a helyszínről értesítik az érdeklődőket.


Újabb tűzesetek

Csütörtökön déltájban két tűzesetet jelentett a katasztrófavédelmi felügyelőség. Szentháromságon egy istálló gyúlt ki, és égett le teljes egészében. A marosvásárhelyi és a nyárádszeredai tűzoltók érkezéséig az állatokat kimentették. Az istálló melletti szénaszín is leégett, két tonna takarmánnyal. Kis időre rá egy mezőpetei ház gyúlt meg, a tüzet a mezőbándi tűzoltók oltották el.