2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megnyílt a Mircea Birău uszoda 

Szeptember 14-én, ma megnyílt a marosvásárhelyi Mircea Birău uszoda. A létesítmény most hosszabb időintervallumot és teret szán a nagyközönségnek. A továbbiakban is 2 órás turnusokban egyszerre legfeljebb 40-en tartózkodhatnak az uszodában, a nyitvatartási idő változatlan. A nap bizonyos szakaszaiban osztoznak majd a medencéken a sportolók a nagyközönséggel. A nagy medencében keddtől péntekig 12–14 óra között három sávon a 10 évnél fiatalabb sportolók edzenek, 16–18 óra között pedig két sávot tartanak fenn a sportolók számára. A kis medencében keddtől péntekig 10–12 között babaúszás és torna van, 12–18 óra között pedig úszásoktatást tartanak. A sportolóknak fenntartott sávok mellett úszhatnak azok is, akik kedvtelésből járnak uszodába. Szombaton és vasárnap reggel 6-tól 22 óráig kizárólag a nagyközönséget várják az uszodába. Az infraszauna, a szolárium, a jacuzzi és a gőzfürdő zárva marad. 

Jótékonysági motorozás 

Szeptember 18-án, szombaton nyolcadik alkalommal rendezik meg a magyarfülpösi jótékonysági motoros felvonulást. Az idén a Daimler MC Nomads, a Big Red Machine Prospect Charter Mures és a Sons of Attila RC motorosklubok által szervezett, nagy hagyományú jótékonysági akcióra motorosokat és civileket egyaránt várnak. A tradícióhoz híven a résztvevők ezúttal is egy tank benzin árával támogatják a mélyszegénységben élő gyerekeket nevelő és iskoláztató, a helyi Szivárvány Házat működtető alapítvány munkáját. Gyülekező 12 órakor a Daimler MC Nomads marosvásárhelyi klubházánál (a Sinaia utcai Ursus Sörház udvarán) vagy 13.30 órakor a szászrégeni Lidl parkolójában, ahonnan közösen motoroznak ki a résztvevők Magyarfülpösre.

Kirándulás 

A Maros Megyei Magyar Nyugdíjasok Klubja, valamint az Erdélyi Magyar Baloldal kirándulást szervez szeptember 18-án Torockóra és Nagyenyedre. Érdeklődni a 0744-928-299-es telefonon lehet. A jelentkezőktől oltási igazolást kérnek. Utolsó jelentkezési nap szeptember 16. 

Kamaszokat várnak

A Kamaszok Ifjúsági Színtársulat bővítené csapatát, ezért szeptember 28-án, kedd délután 5 órától a színészi hivatást szerető, 12 és 17 év közötti lányok és fiúk jelentkezését várják a társulat székhelyén, a marosvásárhelyi vár Kapubástyájában tartandó felvételire. A felvételhez szükséges egy rövid, bármilyen stílusú vers és egy dal előadása. Érdeklődni lehet a 0726-221-504-es telefonszámon. 

Négynapos terápiás program 

A Bonus Pastor Alapítvány szeptember 30-a és október 3-a között négynapos terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Szentkatolnán. A program célja az absztinencia elérése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv készítése, önismeret. A felvétel előzetes interjú alapján történik. Jelentkezni szeptember 24-ig lehet a következő telefonszámokon: Bartha Éva – 0740-056-691, McAlister Magdolna – 0742-653-331.

Nemes célért tekernek

Szeptember 18-19-én idén másodjára szervezi meg a Tekerj egy jó célért adománygyűjtő kerékpáros rendezvényt a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Ezúttal 16 célra lehet adományozni, illetve – a megszokottól eltérően – még két másik helyszínt is biztosítanak a tekerésre. Az extrémebb helyek kedvelőinek lehetőségük lesz az erdőben kerékpározni a Tekerj Wild eseményen. A gyerekek is – elkerülve a forgalmat – a főtéren tekerhetnek egy jó célért a Tekerj Junioron. Aki szeretné bejárni a várost, és közben élvezni az ellenőrző pontok meglepetéseit, részt vehet a Tekerj Cityn. Azokat, akik a három esemény valamelyikén részt szeretnének venni, arra kérik, hogy töltsék ki az online előregisztrációs űrlapot. Az előregisztrálókat az űrlapon megadott elérhetőségükön SMS-ben értesítik, ha Tekerj! applikációt tesznek közzé az App Store és a Google Play platformokon, amelyen keresztül kiválaszthatják az általuk támogatott ügyet, és online fizethetnek az előzetes regisztráció során kiválasztott részvételi csomagért. Az online űrlap kitöltése a részvétel előfeltétele. Azoknak, akik nem vesznek részt az eseményen, a honlapon szintén van lehetőségük adományozni. 

Délutáni tárlatnyitó

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotóinak Baráti színek című kiállítása nyílik meg szeptember 14-én, ma délután 5 órakor a Bolyai utcai unitárius egyházközség Dersi János termében. Közreműködnek: Duó Sola Fide, Thurzó Sándor József (mélyhegedű), valamint Fórián Andrea írónő.

Gabi és a repülő nagypapa 

Szeptember 15-én, szerdán 18 órakor a Gabi és a repülő nagypapa című előadásra várják a gyermekeket és felnőtteket a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházba. Rendező Vidovszky György. Mivel a járványügyi előírásoknak megfelelően a helyek száma korlátozott, előzetes telefonos helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, 9-13 óra között. Belépés maszkkal, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező. Az Ariel színház társulata szeptember 17–24. között a Bethlen Gábor Alap támogatásával részt vesz a világ legnagyobb nemzetközi bábfesztiválján (Festival Mondial des Theatres de Marionnettes) a franciaországi Charleville-Mezieres-ben. 

120 éves a Nagy Zsinagóga

A marosvásárhelyi zsidó hitközség szervezésében a vásárhelyi Nagy Zsinagóga megnyitásának 120. évfordulója alkalmából szerveznek megemlékezést szeptember 23-án. Az ünnepség programja a következő: 9-10 óra: a vendégek fogadása, 10-12 óra: ünnepi találkozó, 12-13.30 óra: a közösségi múzeum megtekintése, 14-15 óra: ebéd, 15-17 óra: látogatás a gettó emlékművénél és a temetőben, 18-19 óra: ünnepi koncert. 

Hírszerkesztő: Kaáli Nagy Botond