2019. december 8., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar kultúra napja alkalmából a marosludasi magyarság rangos ünnepélyt szervezett. 

A magyar kultúra napja alkalmából a marosludasi magyarság rangos ünnepélyt szervezett. A vasárnapi ünnepségen többek között a helyi iskolák magyar tagozatos diákjai, a református egyházközség kórusa, a Hajdina néptáncegyüttes lépett fel. A rendezvényen jelen volt Novák Zoltán szenátor is, aki ünnepi beszédében Bartók Bélát idézte:
„A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” A magyar kultúra, legyen szó irodalomról, zenéről, a népmese világáról, olyan, mint egy titkos kód bennünk, egy olyan titkos kód, amelyet a világ bármelyik szegletében megért az az ember, aki ezt gyerekkorában, a családban, az iskolában megtanulta. Különös súlya és szerepe van ennek az olyan szórványközösségekben, mint a marosludasi, ahol a megmaradás és az identitás alapját jelenti, ahol különös szerepe van minden szónak, verssornak, dallamnak. 
„A magyar kultúra napja előtt a ludasi közösség, pedagógusok, önkormányzati képviselők, diákok színvonalas műsorral tisztelegtek, megerősítve a mi közös, titkos kódunkat” – fejtette ki Novák Zoltán. 
A szenátor feladatának tekinti a továbbiakban, hogy Maros megyében hatványozottabban figyeljenek a szórványközségekre, hogy megerősítsék a szórvány és a tömbmagyarság közötti kapcsolatot.