2020. szeptember 28., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Aki zenével indul az életbe,

bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” (Kodály Zoltán)

A marosludasi hármas ünnepet megnyitó köszöntő első szavaiként a fenti idézet volt hallható. Odaillőbb gondolat nem is hangozhatott volna el, hiszen amint szétnyílóban volt a függöny, felhangzott az Ördögszekér egykori brácsásának, jelen alkalommal prímásának hegedűjéből a „Sok születésnapokat vígan megélhess…” és Boros Erzsébet csombordi kántor-énekesnő ajkáról csendült fel a széki népdal, köszöntő. Mindenki tudta: a 19 éves Hajdina néptáncegyüttesnek szól a köszöntő.

Tóth Sándor, az alapító-vezető nyitószavai után Sikó Domokos Csaba mezősámsondi református lelkipásztor Jeremiás próféta siralmaiból olvasott fel. 

Ezt követően Kis István alpolgármester köszöntőbeszédében a marosludasi hármas ünnep fontosságát méltatta. 

Kőrösi Viktor Dávid konzul a magyar szórvány napja üzeneteként arra hívta fel figyelmet: „A megmaradás nem létszám, hanem bátorság, akarat kérdése (…) Az erős közösség biztosítéka az összetartozás (…) Az évszázados kishitűséget magunk mögött hagyni, (…) nincs okunk azt gondolnunk magunkról, hogy minderre nem vagyunk képesek (…) A mi döntésünk, hogy irányt mutatunk-e gyemekeink számára”. 

Az ünnepi műsort dr. Székely Károly magyar nyelv és irodalom szakos tanár és Aszalos Rozália igazgatóhelyettes állította össze. Az 1-es Számú Általános Iskola szórványnapi műsorában felléptek: Aszalos Krisztina-Eszter, Balog Bernadett, Bükkösi Kriszta-Mária, Hajdu Brigitta-Evelin, Halmágyi Zsuzsánna, Kali Rebeka, Kali Sára, Moldován Lenke-Szílvia, Nagy Ádám-József, Sükösd Nóra-Abigél, Szabó Kinga, Szekeres Izabella, Tégla Myra-Bríszéisz, Vásárhelyi Brigitta-Ibolya. 

„Nyelvében él a nemzet”, és hozzátehetjük: énekében, zenéjében, táncában is. Ezt támasztotta alá a folytatásban a mezősánsondi citera- és népdalcsoport, a csombordi Pipacs néptánccsoport, a Hajdina három hajtása: a Haricska, táncoktató Kásler Magda és Farkas Sándor Csaba, a Tatárka, amely premierrel köszöntötte a Hajdinát, valamint a Pohánka, ők is premierrel, magyarlapádi táncokkal rukkoltak elő, akiknek a Csoóri Sándor Program 2017-es pályázata révén rendelt fiú/leány székely népviseletet illett megmutatniuk. 

Az 1999. november 9-én kezdő Hajdina táncosait több generáció követte. A mostani a harmadik generáció. Magyarpalatkai táncokkal bűvölték el a jelenlevőket. 

A rendezvény szellemi és anyagi támogatója Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a BGA Zrt., a Communitas Alapítvány, az önkormányzat, az Eldi pékség stb.  A művelődési ház halljában néprajzi kiállítás fogadta a belépőket. Megtekinthették megannyi folklórzóna népviseletét, amelyek táncait a hajdinások valaha is színpadra vitték. Nagy nézettségnek örvendett a generációkat felsorakoztató fotókiállítás Ambrus Szilvia Dalma, Lelkes Noémi, Pap Tímea Beáta, Fekete Andrea Enikő és Kiss Gellért István hajdinások jóvoltából. 

Andrássy Péter