2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyermekekkel és szülőkkel népesedett be május 11-én,

szombaton az Art Equest Egyesület lovasiskolája. A Szentgyörgyi család vajdaszentiványi birtokán levő lovardában jókedv, nevetés töltötte be a helyet. A Marosvásárhelyi 2-es Számú Inkluzív Oktatási Központ diákjai szüleik kíséretében zene- és mozgásterápián vettek részt. 

A Halmen Emese vezette zenei foglalkozás során, kihasználva a zene feszültség- és szorongásoldó hatását, ritmusfejlesztő gyakorlatokat végeztek, énekeltek. Aztán a lovaglás, a lovas terápia következett, ami lehetőségeket teremt a különböző fogyatékossággal élő gyermekek életminőségének javítására, a közösségi élmény megtapasztalására, egészségük megőrzésére – nyilatkozta Gál Kinga, aki kiemelte a programokért felelős kollégái, Halmen Emese, Molnár Mária, Pokorny Emese gyógypedagógusok., a 2-es Számú Inkluzív Oktatási Központ tanárai, és Jankovits Ferenc, az Art Equest lovasiskola vezetőjének valamint Szabó Fruzsina lovasoktatónak a közreműködését a gyermekekkel való foglalkozásban. A rendezvényen jelen levő és a programokba bekapcsolódó szülők számára kellemes újdonságot jelentett a részvétel, valamint az is, hogy gyermeküket lovagolni látták. 

Fotó: Tóth Timea


– A lovaglással megtanulnak helyesen ülni, fejleszti a finommechanikai mozgásokat, egyensúlyérzéküket, már önállóan dőlnek jobbról balra, ha kell, visszahúzzák magukat. Akinek még nem sikerül, azokat a „lovasokat” kétoldalt két pedagógus kíséri – egészítette ki a mondottakat Jankovits Ferenc.

A hétről hétre 12 alkalommal zajló gyógypedagógiai lovas tevékenységet egy nyertes pályázat tette lehetővé. 2018-ban a MOL Románia a tizedik alkalommal hirdetett pályázatot élmény- és művészetterápiás foglalkozások támogatására, hogy fogyatékos vagy krónikus betegségből lábadozó gyermekek rehabilitációját megkönnyítse. Akkoriban beszámoltunk arról, hogy Marosvásárhelyről a Gecse Dániel Alapítvány által benyújtott Patadallam elnevezésű projekt is nyertes lett. A tevékenységeket úgy szervezték meg, hogy a részt vevő diákok gyakorlati készségének a kialakítását és megszilárdítását segítsék elő.

Érdeklődésünkre Jankovits Ferenc huszárkapitány, a lovarda vezetője elmondta, hogy 2015-ben kezdték el működésüket, jelenleg 21 lovuk van, és tisztavérű spanyol lovakat tenyésztenek. Az Art Equest Egyesületnél rendszeres lovasoktatás folyik hétfőtől szombatig gyermekeknek és felnőtteknek, szünidőben lovastáborokat szerveznek. Már a lovak látványa is lenyűgöző, kedvesek, szelídek, szeretik a simogatást, békésen viszik hátukon a gyermekeket és a profi lovasokat is, ahogy azt a helyszínen megtapasztaltuk. Aki egyszer megfordult a vajdaszentiványi lovardában, biztosan visszavágyik.