2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Adventben népzenekoncert és díjátadó gála

A Maros Művészegyüttes a Maros megyei EMKE és a Pro Folk Dance Egyesület együttműködésével szombaton XIII. alkalommal szervezte meg a Gyöngykoszorúk Gyöngye évzáró néptánctalálkozót. A művészegyüttes színpadán több mint 700 néptáncos és népzenész lépett színpadra, akik lelkes hagyományőző munkájukkal a népzenét, a népdalt és a néptáncot népszerűsítik, s teszik ezt a műfajt az erdélyi magyarság élő kincsévé. A találkozót követő adventi gálaesten átadták a Szabó György Pál-díjakat.

Fotó: Barabási Attila


Több mint 700-an léptek színpadra

A népviseletbe öltözött gyermekek, fiatalok százának látványa már önmagában ünnep, szemnek, léleknek gyönyörűség. 

A Gyöngykoszorúk Gyöngye nagyszabású, népi kultúrát felvonultató rendezvény, mely nemcsak egész napot betöltő műsorral jelentkezik, hanem egy egész megyét átfog, és igazgyöngyöket szólít színpadra. A rendezvény Sebestyén Péter marosvásárhelyi római katolikus plébános áldásával és Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatójának, a Maros megyei EMKE elnökének a köszöntőjével kezdődött.

– A Gyöngykoszorú mozgalom Erdőcsinádon 1991-ben indult a tánc világnapján. Ezután több településen szervezték meg. 1999-ben fiatal tanárként vittem el a kibédieket Erdőcsinádra, és Szabó György Pál, akinek a nevéhez fűződik a mozgalom, arra buzdított, hogy Kibéd is csatlakozzon a Gyöngykoszorú néptánctalálkozó mozgalomhoz. Elvállaltam, s azóta tizenöt ilyen találkozót szerveztünk. Közben a Maros Művészegyüttes magyar tagozatának élére kerülve azzal szembesültem, hogy a Gyöngykoszorú néptánctalálkozó Marosvásárhelyen évek óta kimaradt. Úgy értékeltem, hogy ez a többévi kimaradás nagy szakadás. Akkor született meg az ötlet, hogy Szabó Gyuri bácsi példáját követve, december végén azokat a csoportokat hívjam meg, amelyek Gyöngykoszorú találkozót vagy más néptáncfesztivált szerveznek. Így kezdtük szervezni 13 évvel ezelőtt a Gyöngykoszorúk Gyöngye találkozót. Azóta minden évben sor kerül erre. Ezen a néptánctalálkozón több csoportnak próbálunk lehetőséget adni a kibontakozásra, viszont a helyszűke miatt sajnos korlátoznunk kellett a fellépők számát. Idén huszonhét csoport lépett fel, több mint 700 táncossal. Ezzel a részvétellel és műsorfolyammal, mondhatni, maratoni rendezvénynek számít a Gyöngykoszorúk Gyöngye. A Maros megyei EMKE-nek ez a legnépesebb és legnagyobb mozgalma, hiszen nemcsak a fellépő táncosokat, zenészeket, énekeseket kell a mozgalom részeseinek tekinteni, hanem a családjukat, a barátaikat, akik eljönnek a rendezvényre. Ezt a mozgalmat tovább kell folytatni, sőt meg kell erősíteni. Jó lenne, ha azok a települések, amelyek időlegesen kimaradtak a mozgalomból, s valamilyen ok miatt abbahagyták, újra vállalnák a Gyöngykoszorú találkozó megszervezését. Tárgyaltunk erről többek között a segesváriakkal és a dicsőszentmártoniakkal, akik újra be szeretnének kapcsolódni a mozgalomba – fogalmazott Barabási Attila. 

A délután folyamán a következő „gyöngyök” léptek színpadra: a nyárádszeredai Apró Bekecs néptáncegyüttes, az erdőcsinádi Árvácska néptánccsoport, a mezőmadarasi Árvalányhaj, a marosfelfalui Bíborka, a marosvásárhelyi Borsika, a búzásbesenyői Búzakoszorú néptánccsoport, a marosvásárhelyi Csillagfény néptáncegyüttes, a mezőbándi Csipkebogyó néptánccsoport, a Fagyöngy citerazenekar, a csittszentiváni Gyöngyvirág néptánccsoport, a marosludasi Hajdina néptáncegyüttes, a Holtmaros néptáncegyüttes, a jobbágytelki hagyományőrző néptánccsoport kiscsoportja, a segesvári Kikerics néptáncegyüttes, a marosvécsi Helikon tánccsoport, a Mezőfele Gyöngye tánccsoport, a marosvásárhelyi Napsugár néptáncegyüttes, a kibédi Piros Koszorú néptánccsoport, a marosludasi Pitypang néptáncegyüttes, az erdőszentgyörgyi Százfonat néptáncegyüttes, a gyulakutai Szivárvány, a körtvélyfáji Bokréta néptánccsoport és a maroskeresztúri Tipegők néptánccsoport.

Fotó: Barabási Attila


Szabó György Pál-díjak

Idéntől a Gyöngykoszorú mozgalom elindítójáról, Szabó György Pálról elnevezett díjakat adnak át azon települések képviselőinek, akik kivették részüket a népi kultúra és hagyomány népszerűsítésében, éltetésében. A díjátadó gálán részt vett Török István, a Hagyományok Háza Hálózat erdélyi vezetője, és a kétszeres Kossuth-díjas Kallós Zoltánt idézte – Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk! –, és gratulált a díjazottaknak.

Első alkalommal hat település érdemelte ki a Szabó György Pál-díjat, melyet elsőként Erdőcsinád képviselője, Bálint Csaba, a református egyházközség lelkésze vett át. Ezen a településen szervezték a legtöbb, szám szerint 26 Gyöngykoszorú találkozót. A sikeres találkozók sorozatára emlékezve megemlítették Lukácsy Szilamér lelkészt, aki kezdettől fogva szívvel-lélekkel támogatta ezt a rendezvényt, akárcsak utódja, aki 2008-ban vette át a szervezést. A következő díjat a holtmarosi Forduló Kulturális Egyesületet képviselő Papp Györgynek nyújtották át. A marosludasi Hajdinának járó díjat Tóth Sándor vette át. A következő díjazottak a kibédi Piros Koszorú, a marosfelfalusi Bíborka és a mezőbándi Csipkebogyó néptánccsoport voltak. A kitüntetetteket Fazakas Ildikó, Fazakas János, Barabási Attila, Barabás László, Kilyén Ilka és Incze Tünde méltatta, kiemelve kiválóságukat és következetességüket a Gyöngykoszorú találkozók szervezésében. 

Az átnyújtott díjak Bandi Kati iparművész munkáját dicsérik.

Fotó: Nagy Tibor


Páva-döntős és híres zenészek

Az adventben hagyományos népzenekoncertet és a gálaműsort Szász Csanád László (fotó), a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsor egyetlen erdélyi döntős versenyzője gyergyói népdalokkal nyitotta meg. Tiszta, szépen csengő hangjával jobban hatott a nézőkre, mint a képernyőn. Szurkoljunk neki a döntőben!

A műsorban a Maros Művészegyüttes zenekari utánpótlás – gyermek- és ifjúsági – csoportjait hallhattuk, majd a népművészet mestereit, Horváth Elek és Csicsár Aladár prímásokat, olyan zenészeket, akikre kötelesség felnézni, és bevonni őket ezekbe a rendezvényekbe, ahogyan Barabási Attila fogalmazott. Fellépett még a Maros Művészegyüttes zenekara és tánckara, a Czerán Csaba vezette Öves együttes és Kásler Magda, továbbá a szászcsávási zenekar tagjai, a Dumnyezó ragadványnevű Jámbor István prímás, Csányi Mátyás „Mutis” bőgős és Mezei Ferenc „Csángáló” kontrás, mindhármukat a Vén Kránci tanította muzsikálni.

A Gyöngykoszorúk Gyöngye és az adventi népzenekoncert méltó befejezése az idei rendezvénysorozatnak, hiszen a fellépők olyan élményt nyújtottak a résztvevőknek, a gyermekeket, ifjakat felkészítő oktatóknak, a szülőknek és a közönségnek, amely új erőt ad a jövőbeni folytatáshoz.