2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Úgy tűnik, nem csak szubjektív vélemény, hogy évről évre szebbek a marosvásárhelyi könyvvásáron látható könyvek. Immár rangos szakmai megmérettetések is mindegyre megerősítik ezt a vélekedést.

Úgy tűnik, nem csak szubjektív vélemény, hogy évről évre szebbek a marosvásárhelyi könyvvásáron látható könyvek. Immár rangos szakmai megmérettetések is mindegyre megerősítik ezt a vélekedést. A Bookart, amely most két Szép könyv díjat is nyert a 22. vásárhelyi rendezvényen Márton Evelin Szalamandrák éjszakái (Kovács István illusztrációi), illetve Fekete Vince Ahonnan az a nagy-nagy kékség (Csillag István rajzai) című köteteivel, az elmúlt években már szerzett díjat a romániai könyvszakma Cele Mai Frumoase Cărţi – Legszebb Könyvek versenyén. A könyvvásár idején tudtuk meg a másik népszerű csíkszeredai könyvműhely, a Gutenberg Kiadó és Nyomda vezetőjétől, Tőzsér Lászlótól, hogy a nagy tekintélyű országos vetélkedő idei kiadásán ők is kitüntetésben részesültek. A Királylány a Lángpalotában – Erdélyi szász népmesék című kötetük, illetve annak illusztrátora, Kürti Andrea elnyerte a könyvillusztrációért járó díjat. Az elismerést megosztva kapták a Veronica Neacşu illusztrálta Poveşti din Calendar című könyvvel.

A versenyre 2016-ban 250 kiadvánnyal neveztek be a romániai és moldovai köztársaságbeli kiadók. A zsűrizés Nagyszebenben történt szeptember 10-11-én. 44 kötet illetve cím került a döntőbe, a győzteseket a november 10-i bukaresti gálán jelentették be, tüntették ki. A könyvdesign legfrissebb elismertjeinek munkáiból a fővárosi Kortárs Művészeti Múzeumban nyitottak kiállítást. A tárlat de-cember 15-ig tekinthető meg. A későbbiekben vándorkiállításon ismerhetik meg az anyagot a honi és a külföldi érdeklődők. 2017-ben a díjnyertes romániai kötetek is ott lesznek a legszebb könyvek lipcsei világkiállításán.

A Gutenberg-könyv illusztrátora, Kürti Andrea az utóbbi esztendőkben egyre gyakrabban hallatott magáról. A csíkiakkal is sűrűn együttműködik, de mindenekelőtt Kolozsvárhoz és a Koinónia Kiadóhoz kötődik. A kolozsvári képzőművészeti és formatervező egyetem divattervező szakának 2009-es végzettje. Mindenekelőtt meseruháival hallatott magáról, majd grafikusként, illusztrátorként is mind keresettebbé vált. Karakteres könyvgrafikáit, kézjegyét egyre többen felismerik, kedvelik. „Viselhető meséskönyveire” sok olvasó vágyik. Mostani elismerését bizonyára még több hasonló követi a továbbiakban. Gratulálunk sikeréhez!