2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fucsovics Márton szettelőnyről kikapott a 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federertől a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság múlt vasárnapi nyolcaddöntőjében. A 27 éves magyar – aki 67. a világranglistán – előzőleg kétszer találkozott a svájci sztárral, s mindkétszer kikapott: 2018-ban az Australian Open nyolcaddöntőjében 6:4, 7:6, 6:2-re, míg tavaly a dubaji torna negyeddöntőjében 7:6, 6:4-re.

A Rod Laver Arena zsúfolt lelátói előtt a magyar Davis Kupa-válogatott vezére álomszerűen kezdett, fantasztikus ütésekkel lepte meg 38 éves ellenfelét, frissen mozgott, és a hosszabb labdamenetekben is alig rontott. Az MTK játékosa 3:3-nál elvette Federer adogatását, majd a sajátjait magabiztosan hozva 36 perc alatt szettelőnybe került – harmadik találkozójukon első játszmáját nyerte a minden idők legjobbjának tartott svájci ellen. A folytatásban a hatszoros melbourne-i bajnok magasabb fokozatra kapcsolt, míg a sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülő Fucsovics egyre többet hibázott, így Federer – aki 100 győztes meccsnél tartott az Australian Openen – 26 perc alatt kiegyenlített.

A harmadik felvonásban sem csökkent a volt világelső lendülete, rögtön brékelte a nyíregyházi teniszezőt, és nemsokára már sorozatban hét megnyert gémnél tartott. Federer 4:1-nél elvesztette a szerváját, csakhogy rögtön elvette Fucsovicsét, és lezárta a játszmát, melyben négy bréklabdát hárított.

Bő másfél óra elteltével jöhetett a negyedik felvonás, ebben a nyíregyházi teniszezőnek továbbra is balszerencséje volt a kétséges pontoknál, a kétszer is brékelő svájci pedig ekkor már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 2 óra 11 percig tartott.

A magyar játékos elhitte, hogy ezúttal nyerhet a volt világelső ellen – a nagyobb rutin azonban sikerhez segítette a svájcit. Fotó: DigiSport


„Millimétereken múlt egy-egy elvesztett pont”

„Márton nagyszerűen kezdett, remekül ütött az alapvonalról, én pedig nehezen találtam meg a játékomat a hűvös időben – értékelt a pályán Federer. – A második szettben jobban variáltam a játékot, és végül sikerült fordítanom” – tette hozzá.

„Az öltözőben egy kicsit letört voltam, örülök, hogy nyertem egy szettet, de nem vagyok elégedett a játékommal – nyilatkozta Fucsovics Márton a Tennis love and game oldalnak. – A második szettben Roger elkezdett jobban játszani, de ekkor már nem működött a szervám, amire eddig az egész versenyen tudtam támaszkodni. A két évvel ezelőtti meccshez képest lazábban mentem fel a pályára, meg akartam verni Federert, és az első szett után még inkább elhittem, hogy képes vagyok erre.”

A magyar éljátékos elárulta, első esti Grand Slam-mérkőzésén nagyon bosszantó volt, hogy sokszor millimétereken múlt egy-egy elvesztett pont. „Összességében jó hetet zártam, pozitív évkezdeten vagyok túl, egyre jobban szerválok, összeállt a játék, és nagyon jó csapatom van” – tette hozzá.

Eredményjelző

Tenisz Australian Open ausztrál nyílt teniszbajnokság, férfi egyes:

* nyolcaddöntő: Roger Federer (svájci) – Fucsovics Márton 4:6, 6:1, 6:2, 6:2

* döntő: Dominic Thiem (ausztrál) – Novak Djokovic (szerb) 4:6, 6:4, 6:2, 3:6, 4:6