2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum első emeletén a karácsonyt megelőző héten fotókiállítás volt látható, ahol a Filmtekercs fotóklub tagjainak 32 felvételét bocsátották közszemlére. 

Fotó: Nagy Tibor


A Bolyai Farkas Elméleti Líceum első emeletén a karácsonyt megelőző héten fotókiállítás volt látható, ahol a Filmtekercs fotóklub tagjainak 32 felvételét bocsátották közszemlére. A képek eladásából származó bevételt karácsonyra a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlják fel. 
Szövérfi Adrienn XI.-es diák, a klub egyik képviselője elmondta, hogy a Bolyaiban idén alakították a Filmtekercs klubot. Az a céljuk, hogy összegyűjtsék a videózással és fényképezéssel foglalkozó diákokat, s együtt örökítsék meg az iskolai előadásokat, eseményeket, rendezvényeket, hogy ezeket dokumentálni, illetve publikálni tudják. A felvételek az utókornak az iskola archívumában maradnak. 
– Mivel karácsony közeleg, úgy gondoltuk, hogy munkáinkat bemutatjuk az iskolában karitatív kiállítás keretében. Megszabtunk egy témát, címe: Emberek. A felvételeket kiállítottuk, a képeket eladjuk, s az így begyűlő összeget karitatív célra fordítjuk, pontosabban a Máltai Szeretetszolgálatnak adjuk. 18 diáktól érkezett be munka. Volt olyan is, ami már hét elején elkelt – tájékoztatott Szövérfi Adrienn. 
Miklós Mátyás, a klub másik képviselője kifejtette, hogy jó érzés látni, milyen sok embert érdekel a fényképezés, ez a legkedveltebb „népművészet” manapság, sokan bekapcsolódtak. A klubba 44-en iratkoztak be, de vannak „passzívak” is közöttük.
Dr. Puskás Attila és Molnár Zoltán tanárok a háttérből irányítják a diákok munkáját, hogy az értelmes, jó ötletek megvalósulhassanak.
– Nagyon új kezdeményezés ez a Bolyaiban. Az iskolában van újság, rádió, de a vizuális média háttérbe került. Mivel ebben a világban széles teret kap a vizuális információ, interneten, Facebookon, úgy gondoltuk, hogy a vizuális művészetet is fel kell karolnunk. Vannak nagyon tehetséges diákjaink, akik technikailag is nagyon otthonosan mozognak e műfajban.
A diákok az iskolai eseményeket, versenyeket megfelelőképpen tudják dokumentálni, feltöltik az iskola honlapjára, megosztják, és így tájékoztatják a világ minden táján élő érdeklődőket, öregdiákokat az itt történtekről – fogalmazott dr. Puskás Attila.
Csütörtökön Tamás András elnökletével a zsűrizés is megtörtént, a legjobb képek alkotóit díjazták.