2024. május 14., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Véget ért a marosvásárhelyiek közös ünnepe

Három napon át pörgött Marosvásárhely a 8. Forgatagban, amely bizonyára sokak számára – a szépséghibák mellett is – kedves emlék marad. 


Fotók: Nagy Tibor



A gazdag programkínálat és a lelkes szervezőcsapat minden igyekezete ellenére a világjárvány miatti korlátozások, pontosabban az internetes regisztrálás körüli zűr rányomta a bélyegét a várbeli családi rendezvények rajtjára. 

Virtuálisba ,,ragadt” telt házak

Péntek délelőtt alig néhányan tevékenykedtek a várudvaron felállított kézművessátrakban – a nemezelőknél, az agyagozóknál, a fafaragóknál és a gyöngyfűzőknél láttunk egy-két gyereket, pár tizenéves a hímzésbe mélyült bele, néhány felnőtt pedig a kötélverés iránt érdeklődött –, a megszokott forgatagos tömegnek azonban nyoma sem volt, pedig a szabadtéri foglalkozásoknak a programkezdés utáni órákban az időjárás is kedvezett. A járványügyi intézkedések részeként bevezetett előregisztráció okozta a szokatlan ,,szélcsendet”, a legtöbb gyerek- és családi programnál ugyanis már csütörtök délben telt házat jelzett a rendszer – sok érdeklődő ugyanis bizonyára már hétfőn vagy kedden minden programra bejelentkezett –, így az újonnan próbálkozók legfeljebb pótlistára kerültek. Amint azt egy édesanya a rendezvény Facebook-oldalán is jelezte, az előregisztrációból kimaradt kisgyermekes szülők nem merték megkockáztatni, hogy csemetéjüket ne engedjék be a kiválasztott programokra, bár a szervezők internetes bejegyzésükben azt ígérték, hogy egy gyereknek sem kell majd azért sírnia, mert nem vehet részt valamelyik foglalkozáson. Mivel az előzetesen bejelentkezettek többsége nem ment el a péntek délelőtti tevékenységekre, erre valóban nem került volna sor. 

Délre a történelmi és régészeti múzeum épülette előtti folksátor népesült be elsőnek, kicsik és nagyok hallgatták itt Hideg Anna ördöngösfüzesi adatgyűjtőt és Kásler Magdi népdalénekest. A későbbiekben szakadó eső zavarta meg a forgatagozókat, és tartotta otthon a délutáni programokra készülőket. Némi mozgás mégis volt a várudvaron, még a kézműves-tevékenységek utolsó órájában, nem sokkal 6 óra előtt is porcelánfestő fiatalok szorgoskodtak az Unitarcoop Alapítvány sátránál, a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesületénél pedig a Beporzók napja nevű programon vett részt, egyebek mellett rovarhotelt épített egy gyerekcsapat. A fesztiválhangulatot leginkább Póra Zoli és együttese, a Stone Hill teremtette meg ezen a délutánon, koncertjükre kisebb, de annál lelkesebb esernyős tömeg gyűlt össze.





Könyvek a sörsátor alatt 

A Forgatag egyik elmaradhatatlan programpontja a könyvvásár, amelyet 2013-tól, vagyis a kezdetektől a Teleki Téka szervez. A vásár tőszomszédságában, a Vár sétányon felállított tékasátorban a könyvtár közösségi programjaiból nyújtottak már pénteken ízelítőt: működött a nyitott könyvespolc, ahonnan bárki hazavihette a számára ígéretesnek tűnő olvasnivalót, ugyanakkor azokból a gyermekprogramokból is lehetett válogatni, amelyeket a téka évről évre a Bethlen Gábor Alap támogatásával szervez meg. Egyebek mellett óriáspuzzle-t – a könyvtár nagytermében látható Teleki Sámuel-portrét és a Jasonius atlaszt – rakhattak ki a kis és nagyobb forgatagozók. 

A könyvvásáron tíz kiadó és könyvkereskedő vett részt, a marosvásárhelyiek mellett Sepsiszentgyörgyről, Udvarhely mellől és Barótról érkeztek a várba ,,könyves emberek”. Az idei forgatagos tapasztalatokról szombaton délelőtt ifj. Király Istvánt, a Mentor Könyvek Kiadó vezetőjét kérdeztük, aki mindenekelőtt a gyenge forgalomról számolt be.

– Még a hely árát sem termeltük ki, és ez nem először van így ezen a rendezvényen. Évek óta ,,szajkózzuk” a szervezőknek, hogy nem a zsíros, füstös ételek, a lángos és a csórékolbász, azaz a miccs mellett van a könyvek helye. Az egyik kiadó a vásár első napján össze is csomagolt, és hazament. Amikor aláírtuk a részvételi szerződést, nem ezekről a feltételekről volt szó. Sörsátrakat kaptunk, oldalponyva nélkül, nem szóltak, hogy arról nekünk kell gondoskodnunk. Mi több, lyukas is a sátor, így a péntek délutáni eső befolyt, be kellett dobozolnunk a könyveket. Az első nap nem volt áram, most már van, de a világítás még nem működik. A tékásokkal volt egyedül szerencsénk, ők minden tőlük telhetőt megtettek az ittlétünk kényelméért és azért, hogy megóvják a szellemi terméknek számító árukínálatunkat. Erőn felül próbálják folyamatosan biztosítani azokat a feltételeket és kellékeket, amelyekről a szervezők megfeledkeztek – összegzett ifj. Király István.

Forgó-pörgő gyermekbirodalom

A második Forgatag-nap délelőttjén úgy tűnt, megismétlődik a pénteki ,,csendélet”, de egy órával kezdés után egészen benépesült a várudvar. A Világló Egyesület szervezésében szépszámú érdeklődő előtt pörgött a Nyári esztendő kereke. A tavaly már közkedveltté vált hagyományőrző gyermekprogram résztvevői ezúttal a meleg évszak jeles napjairól – többek között augusztus 20-áról –, valamint a mezei munkákról tudhattak meg érdekességeket, majd faraghattak, hímezhettek, papírsárkányt és seprűlovat is készíthettek.

A Csicsergő családi és gyermekprogram háza táján kicsik és nagyok próbálták ki a Kulcs Szociálpedagógusok Egyesülete által szervezett, fogyatékossággal kapcsolatos tevékenységeket, egyebek mellett azt, hogy milyen szavak nélkül átadni egy üzenetet, vagy bekötött szemmel öltözködni, zoknit párosítani, murkot pucolni. Pár lépéssel odébb Póra Zoli és együttese a napsütésről, az Empátia-szigetről és arról énekelt, hogy bringázni jó, közben a fűbe letelepedett gyermekek a rendelkezésükre bocsátott hangszereket próbálhatták ki.

Délre szinte minden sátorban nagy volt a nyüzsgés, a legtöbben talán a legkisebb korosztálynak szóló fejlesztő játékoknál múlatták az időt, de egyebek mellett a Teleki Téka könyvkötő műhelye is népszerűnek bizonyult. 





Néptáncos sokadalom

A Forgatag egyik legnagyobb tömeget megmozgató rendezvénye a szombat délutáni folkprogram volt. A Maros Művészegyüttes szervezte együttlét idejére népviseletbe öltözött gyermeksokadalom vette birtokba a vár hátsó részében berendezett Erdélyi Hagyományok Háza udvarát, ahol több száz fős közönség várta, hogy a népdal- és néptáncoktatás után egyenként színpadra lépjenek a jövő táncosai. A marosvásárhelyi Boróka, Borsika, Csillagfény, a segesvári Kikerics és a Maros Művészegyüttes utánpótlás csoportja, a Napsugár együttes gazdag műsorral gyönyörködtette a nagyérdeműt. Ezt követően Kozsik József színművész bemondói szerepében nyárádmenti közös táncra hívott fellépőt és közönséget egyaránt. A továbbiakban a Maros Művészegyüttes utánpótlás zenekara koncertezett, majd a művészegyüttes fergeteges előadása zárta az estébe nyúló színpadi programsorozatot. A folknap azonban ezzel még nem ért véget, este 10 órakor a Kádárok bástyájában táncházba várták a szórakozni vágyókat.

Gazdag kínálat, gyenge kereslet

A 8. Vásárhelyi Forgatag kézművesvására minden bizonnyal az eddigi évek leggazdagabbika volt. Az időjárás azonban péntek délután és vasárnap délelőtt is meghiúsította az árusok elvárásainak megfelelő keresletet. Így gondolta ezt szombat délelőtt Szőcs József is, aki szentgericei méhészetének termékeiből hozott eladásra. 

– Nem vagyok elégedett a pénteki forgalommal, de ettől függetlenül el kell ismernem, hogy nagyon színvonalas a vásár. Ma főleg a vegyes virágmézből vittek a vevők – mondta a termelő, akitől azt is megtudtuk, hogy az idei átlagos esztendőnek számít a méztermés szempontjából, a tavalyihoz és a tavalyelőttihez viszonyítva mindenesetre jobb volt.

Kiss Adél első alkalommal hozta vásárba érdekes és szép üvegdíszeit, ékszeresdobozait. Kínálatában idézetes égetett fadíszeket is találtunk.

– Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb vásárló tudatosan keres egy bizonyos terméket. Az esős órákban csak néhányan lézengtek a standok között, amikor kiderült az ég, nőtt a forgalom. A termékeimet főleg ünnepi alkalmakra, ajándékként választják a vásárlók, jó páran érdeklődtek is, hogy a későbbiekben hogyan tudnak rendelni belőlük – újságolta a kézműves, aki több mint egy éve kezdett a díszdobozok, majd az üvegek díszítésébe, ezt követően a gravírozásba és a pirográfiába. A vásári forgatagban nemcsak meglévő termékeit kínálta eladásra, kérésre helyben is égetett fába személyre szabott mintát, üzenetet.

Miklósi Hosszú Judit a magyarországi Náráról érkezett Marosvásárhelyre saját készítésű, köröm- virág alapanyagú arckrémeivel és egyéb testápolási cikkeivel. A sepsiszentgyörgyi születésű hölgy, aki egy baróti rokonlátogatást kötött össze a forgatagozással, átlagosnak minősítette a termékei iránti keresletet, és azt is megjegyezte, hogy a vásárlátogatók száma eső nélkül bizonyára nagyobb lett volna.

Meglepetés a fa alatt

Kacsó Magdolna kézzel készített ékszereit és egyéb dísztárgyait rendszerint minden vásárhelyi vásáron megtalálhatjuk. A bevételt Magdolna mindig négylábú párt- fogoltjaira fordítja, amelyekről pár évvel ezelőtt Hétköznapi történet rovatunkban írtunk. A vásári forgatagon befolyt összegből ezúttal nem sok kutya- és macskaeledel vehető, mégsem volt hiábavaló három napot reggeltől estig a várban tölteni – tudtuk meg a mosolygós hölgytől, aki elmesélte, hogy szombat délelőtt az egyik fa tövében, egy dobozban hat gazdátlan kismacskát talált.

– Egy kedves, fiatal lány, Szentgyörgy Zselyke ismeretlenül is ajánlkozott, hogy segít, én ugyanis nem mozdulhattam el a standom mellől. Nagyon hálás vagyok neki – lelkendezett Magdolna.

 Négy cicának máris sikerült gazdát találni, kettő pedig ideiglenesen kapott szállást, és a vásár lejárta után Magdolna vajdaszentiványi állatbirodalmának tagja lesz.

Az egymásba simuló Forgatag-színekből, -hangokból, -hangulatokból mindössze néhányat villantottunk fel. Talán sokan egészen mást láttak meg, éltek át ezen a három napon, a Borudvar varázsát, egy színházi előadás vagy a főtéri koncertek élményét raktározták el a hűvös őszi napokra. A lényeg, hogy az eltelt hétvége egy kicsit mindannyiunk számára színesebbé tette Marosvásárhelyt és a világot. Szürkébb időszakokra jó megőrizni ezeket a színeket.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató