2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Áll a bál a kormánykoalícióban. Megszoktuk már, hogy tévedésről tévedésre, botrányról botrányra bukdácsol a kormánykoalíció. Máig sem csitult el a magyar kormányfő tusványosi beszéde körüli hisztéria, a liberálisok néhány képviselője fennhangon követeli az RMDSZ eltávolítását a kormányból. Az államelnök is – igaz, hét nappal az események után – magyarázatot követel a szövetség elnökétől, hogy miért tapsolta meg a magyar miniszterelnök beszédét. Az RMDSZ elnöke azonban azzal verte vissza a támadásokat és a kérdést, hogy miért tapsoltak a szövetség politikusai Tusványoson, hogy nem látja értelmét megmagyarázni, ki miért tapsol meg egy beszédet. A taps, akárcsak a vélemény és a kritika megfogalmazása, szabad az EU által is vallott vitakultúra szellemében. Mint mondta, sem az európai szerződések, sem a csatlakozási szerződés nem tiltja a szólásszabadságot, az eltérő vélemény szabadságát. 

Tény, hogy a koalíció vezetői meglehetősen óvatosan fogalmaztak az ügyben, hiszen egyiküknek sem lenne érdeke komolyabb koalíciós válságig fokozni a botrányt.

Az RMDSZ elnöke szerint koalíciós válságról akkor lehetne beszélni, ha az RMDSZ nem tartotta volna be a koalíciós megállapodásokat, vagy vétett volna Románia érdekei ellen, de a jelenlegi koalícióban mindenki végzi a dolgát. 

A vezető kormánypárt egyes képviselői azonban fennhangon követelték az RMDSZ kizárását a kormánykoalícióból. Hogy majd a szocdemekkel elkormányozzák az országot.

Igen ám, de újra beütött a krach. A PSD azzal zsarolja koalíciós partnereit, hogy bedobja a törülközőt, és kilép a kormányból. 

A szociáldemokraták haragszanak az energetikai miniszterre, mert nem szól bele az energetikai piac szabályozásába. Annyira elmérgesedett a helyzet, hogy a PSD vezetői már nem hajlandók részt venni a koalíciós gyűléseken, ha az energetikai tárca vezetője nincs jelen. Aki mostanában nem tiszteli meg jelenlétével a koalíciós egyeztetéseket. Az árak tovább fognak emelkedni, a költségvetés nem tudja őket tovább kompenzálni, emiatt szabályozni kell az árakat. Ezért készül kilépni a kormányból. 

Ezzel pedig nagyot fordult a kocka. Maga a PNL főtitkára magyarázza a háborgó vidéki liberálisoknak, hogy nehéz helyzetben van a koalíció, az RMDSZ-nek feltétlenül a kormányban kell maradnia. Mert ha valóban beváltja fenyegetését a PSD, ugyanaz fog történni, mint egy évvel korábban, amikor az USR hagyta faképnél őket. Ebben az esetben az RMDSZ-szel közösen is nehezen tudnának kormányozni. A sokat emlegetett politikai stabilitás szóba sem jöhetne. Tehát tetszik, nem tetszik, szükség van az RMDSZ-re, és a liberálisoknak le kell nyelniük a békát. Ráadásul jó képet kell vágniuk hozzá. Különben előre hozott választások lesznek, ami a liberálisok számára biztos vereséget jelentene.