2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fogyatékkal élő zenei tehetségeket toboroz a United by Music Alapítvány.

A Hollandiában immár 12 éve tevékenykedő és több fogyatékkal élő tagból álló zenekart kinevelő alapítványnak a nyáron Romániában is nyílt fiókszervezete, amelynek a célkitűzéseit szerdán Marosvásárhelyen ismertették. Az alapítvány honlapján jelentkezhetnek azok, akik részt vennének a decemberi tehetségkutatón. 

2018-ban Sepsiszentgyörgyön jegyezték be a United by Music Romania Alapítványt, amelynek tiszteletbeli elnöke Luiza Zan közismert dzsesszénekesnő, létrehozója Makkai Péter református lelkész, akinek a nevéhez számos szociális projekt fűződik, amelyek mind a fogyatékkal élők jólétét szolgálják. 

Az előzmények kapcsán Orosz Anna projektmenedzsertől megtudtuk, hogy az alapítvány immár 12 éve működik Hollandiában, időközben Norvégiában és az Egyesült Államokban is létrehoztak fiókszervezeteket, idén pedig Romániába is eljutottak. Fogyatékkal élő személyeknek, főként fiataloknak biztosítanak zeneoktatást mentorok által, és amikor eljutottak arra a szintre, hogy össze tud állni egy-két csapat, zenekart hoznak létre, majd koncerteket, turnékat szerveznek nekik. 

Az alapítványt létrehozó Joris van Wijngaarden Hollandiában egy fogyatékkal élőket ellátó szervezetnek, egészségügyi intézménynek volt évekig az igazgatója, és ilyen minőségében ünnepségeket szervezett, amelyre énekeseket hívott meg, akik az ellátottakat, akik egy kicsit is tudtak énekelni, felhívták a színpadra. Rájöttek arra, hogy mekkora élmény ez a fogyatékkal élőknek, sőt némelyikről kiderült, hogy tehetséges is. Így jött létre az alapítvány, amely folyamatosan terjeszkedik, és lehetőséget teremt fogyatékkal élő, tehetséges fiataloknak, hogy zenélni tanuljanak. 

A projektismertető körút keretében szerdán este a marosvásárhelyi G Café kávézóban, csütörtökön Zabolán koncertezett, ma Sepsiszentgyörgyön, szombaton pedig Udvarhelyen is fellépett egy fogyatékkal élőkből álló holland zenekar, amelynek a neve All Star Band, és a tagjai között vannak nemlátók, szellemi fogyatékkal élők is. 

– A romániai alapítvány nemrég indult, tehát egyelőre még nincs zenekarunk, de remélhetőleg egy-két éven belül itt is sikerül kinevelni egyet-kettőt, amelyeket a nagyközönség elé tudunk állítani különböző klubokban. Tehetségkutatót szervezünk, amelyre már lehet jelentkezni a www.united-by-music.ro honlapon egy űrlap kitöltésével. Ha bárki ismer olyan fogyatékkal élőt, aki énekel vagy hangszeren játszik, tehát a zene nem idegen számára, akkor jelentkezhet. December első hetében meghallgatások lesznek: Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgön és Csíkszeredában. A feltétel, hogy az illető testi vagy szellemi fogyatékkal élő legyen, és ezt egy intézmény által kibocsátott irattal bizonyítani tudja. A februárban esedékes második szakaszon egy olyan szűk csoportot kellene kiválasztani, amellyel tényleg érdemes foglalkozni – mutatott rá a projektmenedzser. 

– Célunk ugyanakkor megmutatni a társadalomnak, hogy a fogyatékkal élő személyek helye nemcsak otthonokban, nappali központokban, úgymond elrejtve van, hanem a közösségben, amelynek ők is hasznos tagjai lehetnek. Ez ugyanakkor híd is közöttük, valamint a társadalom között, ugyanis a vásárhelyi koncertet követően is tapasztaltuk, hogy a zenekar tagjai nyitottak voltak a közönség irányába, és mindenkit érdekelt, hogy kik ők, mivel foglalkoznak – hangsúlyozta Orosz Anna.