2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mózes Sándor tanár 2011-ben került a marossárpataki Adorjáni Károly Általános Iskola élére.

Mózes Sándor (Fotó: Berekméri Edmond)


Mózes Sándor tanár 2011-ben került a marossárpataki Adorjáni Károly Általános Iskola élére. Tavaly ősszel, a szeptemberi versenyvizsgát követően újabb négy évre kapott igazgatói kinevezést. A közelmúltban együtt „leltároztuk” fel az elmúlt hat év megvalósításait, ami az intézményvezető hozzáállását, lelkes munkáját, hozzáértését bizonyítja.
– Miután vezető beosztásba kerültem, rövidesen hozzákezdtem az iskolaudvar képének megváltoztatásához, az intézmény belső korszerűsítéséhez, a mai követelményeknek megfelelő felszereléséhez. Az elmúlt időszakban parkosítást végeztünk, virágágyásokat alakítottunk ki az udvaron, játszóteret létesítettünk. Minden osztálytermet felújítottunk, megfelelő bútorzattal és számítógéppel láttuk el, felújítottuk a tanári szobát, az igazgatói irodát, a titkárságot. Az utóbbi három helyiségbe szalagparkettát raktunk le, kicseréltük a bútorzatot, új számítógépeket, multifunkcionális irodai gépeket vásároltunk. Az egyik legnagyobb megvalósítás az új óvoda átadása volt, ahol korszerű körülmények között tanulhat négy óvodai csoport és három alsó tagozatos osztály. Továbbá, napközis csoport működhet, lehetőség van a gyerekek étkeztetésére és altatására.
– Milyen volt az elmúlt tanév az eredményeket, megvalósításokat illetően? 
– Tavaly nyáron teljes külső felújítást végeztünk a régi iskolaépületen, ahol a román tagozat osztályai működnek. Iskolánkból több tanuló vett részt megyei szintű versenyeken, voltak, akik országos döntőkre is eljutottak. A harmadikos Barabási Zoltán Levente (tanítónő Oláh Zita) dicsérettel tért haza a Kányádi Sándor országos szavalóversenyről. A hetedikes Mózes Zsuzsanna, Lakó Sándor, Góga Lehel alkotta csoport (felkészítő tanár Fazekas Imola) a kolozsvári vallástörténet döntőn harmadik lett. A hagyományos népi mesterségek versenyén Harkó Sándor (román tagozat) első helyezett lett. Büszkék vagyunk diákjainkra, de azok is dicséretet és elismerést érdemelnek, akik megyei szintű versenyeken voltak eredményesek. Iskolánk pedagógusai rendszeresen járnak továbbképző tanfolyamokra, s egyre többen vagyunk, akik 1-es pedagógusi fokozattal rendelkezünk. Tavaly Galati Erzsébet óvónő vizsgázott sikeresen és szerzett oklevelet. Tanulóink kisérettségi eredményei miatt sem kellett szégyenkeznünk, lesznek diákjaink a Bolyai Farkas líceumban, a Református Kollégiumban és a tanítóképzőben is. 
– Milyen újdonságokra számíthatnak tanulók, szülők az új tanévben?
– Néhány napja Crişan Cristina mérnök, tanár személyében új aligazgatója van iskolánknak. Crişan tanárnő Necsulescu Ana tanítónőt váltja, akinek ezúton is köszönjük az elmúlt iskolai évben kifejtett munkáját… Gondolom, sokak számára örömhír, hogy szeptembertől néptáncoktatás indul tanintézményünkben. Kozma Barna polgármesterrel és az önkormányzati tanácsosokkal úgy döntöttünk, mindent megteszünk, hogy a marossárpataki néptánc tovább éljen. Tanulóink négy korcsoportban fogják elsajátítani a néptáncot: óvoda, 0-I. osztály, II-IV. osztály, illetve V-VIII. osztály. A táncoktatás hétfőnként lesz a sportcsarnokban, ahol Varró Huba tánctanár és csapata oktatja gyerekeinket. A helyi önkormányzat 100%-ban támogatja a néptáncoktatást, ezért a szülőknek nem kell fizetni, cserébe megfelelő hozzáállást, komolyságot várunk el. A napközi továbbra is működni fog az óvodában, ahol napközis csoportot fogunk szervezni. Tavaly, a szülők nyomására, kísérleti évvel próbálkoztunk, amikor az óvodai szabályoktól eltekintettünk, de sajnos, rossz tapasztalataink vannak. Nem tudjuk a bölcsődét vállalni, nincsen személyzetünk, ezért a következő feltételeket vesszük figyelembe az óvodába való beiratkozásnál: a gyerek a második életévét töltse be 2017. augusztus 31-ig; legyen teljesen szobatiszta; tudjon beszélni; tudjon önállóan enni. 
Arra kérem a szülőket, hogy év elején döntsenek arról, hogy napközis lesz-e a gyerek vagy sem. Tanév közben nem veszünk fel új jelentkezőket. Az eredményes óvodai munka érdekében, köszönöm a megértést! 
– Mindenki nagy örömére új ruhába öltözött az 1967-ben épült iskolaépület…
– Megtörtént az elülső szárny külső felújítása. Az ablakcsere, a pályázat miatt, elmaradt, mivel iskolabővítési kérésünkkel felkerültünk a kormány által támogatott intézmények listájára. A gyerekállomány növekedése miatt új osztálytermekre van szükség. Reményeink szerint jövő nyáron sor kerül az iskolabővítésre, valamint a jelenlegi épület teljes korszerűsítésére. Ugyancsak terveink között szerepel műgyepes sportpálya létrehozása az iskolaudvaron, amit az önkormányzat helyi pénzalapból készül megvalósítani. Itt szeretném megköszönni Kozma Barna polgármester mindenkori segítségét, akivel teljes egyetértésben, hatékonyan együttműködve dolgozunk azon, hogy megfelelő körülményeket és minőségi oktatást biztosítsunk a felnövekvő nemzedéknek.