2020. október 31., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha a kormány, a szaktárca nem veszi elég komolyan a koronavírus-fertőzésveszélyt, akkor hamarosan nemcsak a suceavai kórházat, vagy a foksányi katonai kórházat, a bukaresti műveseállomást zárhatják be, hanem zsinórban az egészségügyi intézményeket. A probléma összetett: egyrészt a kórházakba került páciensek nem vallották be, merre jártak az elmúlt hetekben, így lehetetlen volt visszakövetni, hogy kikkel kerülhettek kapcsolatba, de ami súlyosabb: a megfelelő védőöltözet hiányzik a kórházakban és más egészségügyi intézményekben. Most, amikor minden épkézláb, munkaképes egészségügyi szakemberre szükség van, nem engedheti meg magának a romániai egészségügyi rendszer, hogy sorra fertőződjenek meg az orvosok, nővérek, ápolók. A suceavai kórházban például 34 orvos és 49 asszisztens fertőződött meg az új koronavírussal, a bezárásról kedden döntött az egészségügyi minisztérium, és elrendelte a kórházban fekvő 124 páciens átszállítását más intézményekbe. Végül az a megoldás született, hogy a fertőtlenítés után a iaşi-i kórházak és a suceavai magánklinikák orvosai veszik át megfertőződött kollégáik helyét. Csakhogy ha az első, második vonalban levők kiesnek, kivel lesznek helyettesíthetők? 

És akkor valóban azt kell kérdeznünk, hogy januártól mit csinált, vagy inkább mit nem csinált a liberális kormány, hogy a világjárvány kellős közepén sem arcmaszkok, sem védőöltözet, sem lélegeztetőgépek, sem tesztek, sem gyógyszerek nincsenek kellő mennyiségben a romániai kórházakban? Nem vették komolyan az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetését arról, hogy a koronavírus-fertőzés világjárvány lesz? Miért most kapkodnak, mikor már ezrek vannak karanténban, és közel ezren igazoltan fertőzöttek? Miért most kell készíteni az adatbázisokat az egyedül élő idősekről, keresni megoldásokat a hajléktalanok elszállásolására, karanténhelyek kialakítására, gyűjteni az adományokat lélegeztetőgépekre? Eddig mit csináltak a hatalmi harcokon kívül? Ludovic Orban kormányfő most hiába állapítja meg, hogy nem volt elegendő orvosság és egészségügyi anyag készleten, hogy a krónikus betegek számára létfontosságú gyógyszerek hiányoznak a patikákból, túl alacsonyak a romániai referenciaárak, és túl magas a gyógyszercégek által befizetett clawback adó. 

Költségvetés-kiegészítésen döntenek arról, hogy fedezni kell az egészségügyi szektor pluszköltségeit. Ezek nem pluszköltségek, ez a normális ellátottság lenne egy normális országban. Ott, ahol nincs évtizedek óta mélyponton az egészségügy finanszírozása.