2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A pályafutása második F2-es versenyén induló – az elsőt szombaton teljesítette – Felipe Drugovich élt a fordított rajtrácsos pole adta lehetőséggel, és megszerezte a győzelmet, noha háromszor is elveszítette előnyét a biztonsági autós fázisok miatt.

A szezonkezdés előtt kevesen számítottak arra, hogy az F3-ból érkező és ott tavaly csak nyolc pontot szerző Felipe Drugovich győzelmi esélyes lesz a Red Bull Ringen, a brazil azonban már az időmérőn jelezte, ráérzett az osztrák pályára és az F2-es autóra, ő futotta meg ugyanis a második leggyorsabb kört a pénteki kvalifikáción.

A főverseny aztán nem sikerült túl jól számára, hiszen csak nyolcadik lett, ezzel azonban komoly lehetőséget kapott a második viadalon, a fordított rajtrácsos szabály értelmében ugyanis vasárnap ő indulhatott az élről.

Drugovich meggyőző versenyt futott: már a rajtnál komolyabb előnyre tett szert, amit tartani is tudott – egészen a biztonsági autó pályára küldéséig. Az újraindítás esélyt kínált a riválisoknak, a brazil azonban nem engedte ki a kezéből az elsőséget az első, a második és a harmadik alkalommal sem.

Ennyi megszakításra a meglepően sok motorhiba miatt volt szükség, melyek a dobogós helyen haladó Guliano Alesi és Marcus Armstrong versenyének is véget vetettek.

Drugovich tehát egyik újraindításkor sem „aludt el”, ébersége pedig győzelmet és 15 pontot ért, ami különösen értékes lehet a tervezettnél rövidebbnek ígérkező szezon során.

A brazilt két F1-es tesztversenyző követte: a második helyet a haasos Louis Delétraz szerezte meg, a harmadikat pedig a williamses Daniel Ticktum, aki Robert Svarcman támadásait visszaverve tudta megőrizni a dobogós helyezést (az elsőt F2-es karrierje során).

Őket a magányos versenyt futó Christian Lundgaard követte a célban, majd Macusita Nobuharu és Mick Schumacher kettőse következett. Bár „csak” a hatodik helyezésért harcoltak, a futam legnagyobb részében az ő küzdelmük volt a figyelem középpontjában, a német ugyanis folyamatosan támadta japán ellenfelét, aki azonban végig tökéletesen védte pozícióját, és megakadályozta a rivális előretörését.

Bár ezúttal nem sikerült pontszerzőként célba érnie, a bajnokságot továbbra is a főfutam győztese, Callum Ilott vezeti (ő vasárnap kilencedik lett, miután az utolsó körökben nem tudta visszaverni Jack Aitken támadását, majd a visszaelőzés sem jött össze) két újonc, Svarcman és Drugovich előtt.

Fotó: XPB