2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Európában és az Egyesült Államokban „ostromállapot” van az új koronavírus terjedése miatt, miközben a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban, Kínában kezdik feloldani a korlátozásokat – írta szombat esti összesítésében az AFP francia hírügynökség. Már több mint 30 ezer halálos áldozata van világszerte a járványnak, jelentette a BBC. 

Romániában is terjed a járvány. Egyre több a fertőzött, nő a halottak száma. Ám úgy tűnik, vannak, akiknek szívében – történhet bármi – egy sokkal pusztítóbb vírus fészkel. A szélsőséges nacionalizmus vírusa.

Miről van szó? Pár nappal ezelőtt bűnvádi vizsgálat indult Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere ellen, mert hangosbemondón otthon maradásra buzdította a város lakóit – román és magyar nyelven. 

A polgármester múlt pénteki online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megyei rendőrparancsnok-helyettes nem volt hajlandó tájékoztatni őt a „folyamatban levő bűnügyi vizsgálatokról”. Antal Árpád szomorúnak tartja, hogy ezekben a nehéz időkben van idejük ilyesmivel foglalkozni. 

Nem ez az első eset, hogy eljárás indul a sepsiszentgyörgyi városvezető ellen. A DNA 2016 februárban hajnalban „lepte meg” a polgármestert, a lakásán és az irodájában is házkutatást tartott, álarcos csendőrök kíséretében, elsötétített kisbuszban Bukarestbe szállította kihallgatásra, majd felfüggesztették hivatalából. A DNA szerint az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy európai újjáépítési és fejlesztési banki hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. 

1.232 napig tartott az Antal Árpád ellen zajló eljárás, 60 napig nem gyakorolhatta polgármesteri tisztségét, ez idő alatt 19-szer kellett jelentkeznie a DNA-nál és 118-szor a Kovászna megyei rendőrségnél. Dossziéja kapcsán 47 személy telefonbeszélgetéseit hallgatták le, 11.452 oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv született. Az ügyet később egyetlen mondatnyi indoklással, vádemelés nélkül zárta le az ügyészség. 

Íme, mire van egyeseknek idejük és energiájuk még ilyen nehéz időkben is. Úgy lászik, a nacionalizmus vírusa erősebb a Covid-19-nél is. Bár tombol a járvány, és az új egészségügy-miniszter szerint április közepén vagy a hónap második felében tetőzik Romániában, amikor nagyjából tízezer fertőzött lesz majd az országban, miközben kb. 3 milliárd ember ül otthon a világban a koronavírus miatt, egyeseknek fontosabb eljárást indítani egy polgármester ellen, mert két nyelven buzdított otthon maradásra.