2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vasárnap lesz a Koszika & The HotShots tízéves ünnepi koncertje

Igencsak érdekesnek ígérkező koncertre kerül sor május 15-én, szombaton. A Transylvanian Symphonic Tales, avagy az Erdélyi szimfonikus mesék című koncert egyrészt a Koszika & The HotShots megalakulásának tizedik évét ünnepli, ugyanakkor jóval többnek ígérkezik egy egyszerű szülinapi koncertnél. Koszorus Krisztina, azaz Koszika és zenekara ezúttal a román állami Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Maros Megyei Tanács támogatásával, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal és a Grazioso Kvartett Egyesülettel partnerségben szervez rendhagyó eseményt. 

Amint azt a beharangozójukban is írják, az Erdélyi szimfonikus mesék cím mögött egy fergeteges vokálszimfonikus koncert rejlik, több mint 50 erdélyi zenész részvételével, akik egy eklektikus zenei formát feszegetnek: a Koszika & The HotShots zenekar és meghívottaik egy teljes szimfonikus zenekar kíséretében adnak elő újrafogalmazott magyar és román népdalokat és saját dalokat, de napjaink néhány közismert popdallama is felcsendül, illetve néhány nosztalgikus slágerrel is készülnek az alkotók. A repertoár teljes mértékben 21. századi, sokszínű, eklektikus hangzásban szólal majd meg, átjárást teremtve a népi, a klasszikus és a kortárs zenei nyelvezet között. A koncertet fényjáték és videóvetítés gazdagítja. Az ötletgazda és a koncert egyik alkotója, valamint énekese, Koszika a daloknak pontos életérzést, kontextust kreál, és az alkotási folyamatba is betekintést enged. A zömében erdélyi zenészeket Vaughn Roberts új-zélandi származású, az Amerikai Egyesült Államokban tanult és oktatott, jelenleg Marosvásárhelyen élő művész vezényli, aki a teljes koncert hangszerelését „elkövette”.

A Koszika & the HotShots 2011 óta működik, az alapmag (a zeneszerzők és alapítók – Koszika és Szász Csaba) köré csoportosuló zenei alakulatban, kollektívában eddig több mint 25 zenész fordult meg tagként, meghívottként, együttműködőként. Eklektikus hangzású, sokszínű muzsikájukra az erőteljes live hangzás jellemző, amely elszállósan reggae-s, mocskosan funky és simulékonyan dzsesszes is tud lenni. Saját dalaik gyakran társadalomkritikát fogalmaznak meg, emberi szempontokat, gyarlóságokat mutatnak be, társadalmi hiányosságokra reflektálnak. Repertoárjukban saját dalaik mellett a földrajzilag távol eső népek zenéinek elemeit társítva egy kultúrákon átívelő, egyesítő jellegű, népzenékből táplálkozó muzsikát hoznak létre, bátran merítve az Erdélyben együtt élő román, magyar és cigány népzenei forrásokból. Koncertjeiken kiderül, hogy hogyan szól egy székely népdal brazíliai harmóniákkal, egy kalotaszegi swing, esetleg egy lăutărească reggae ritmussal. A zenekar számos díjat nyert itthon és külföldön egyaránt. 2015 óta a tagok (Asztalos Zsolt – ütőhangszerek, Éltes Áron – tenorszaxofon, Cristina László – zongora, Koszorus Krisztina Koszika – vokál, Szász Csaba – gitár, Zonda Attila – basszusgitár) mellett szinte állandó meghívottjuk Sárdi Tamás (billentyűs hangszerek), valamint 2020-tól Vaughn Roberts többszörösen díjazott trombitaművész, zeneszerző, aki Texasban végzett zeneművészeti egyetemet dzsessz és klasszikus szakon, és olyan előadókkal lépett fel, mint Gerry Mulligan, Norah Jones, Tim Hagans vagy Jim Snidero.

Az este 8 órakor kezdődő koncert a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében lesz majd, a járvány miatt hozott törvénykezésekre és ezzel együtt a korlátozott létszámra való tekintettel, valamint a tavasz hozta kellemes időjárást kihasználva, a szervezők élőben közvetítik az eseményt a Színház térre, ahol a nézők az előírásoknak megfelelően kialakított nézőtéren élvezhetik a műsort, így az eseményt akár szabadtéri koncertnek is nevezhetjük. 

A közelgő eseménnyel kapcsolatosan hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, a sajtó munkatársait Koszika és Vaughn Roberts fogadta. Újságírói kérdésekre válaszolva elmondták, a járvány alatt sokszorosan nehéz volt megszervezni a koncertet, ám konokul és önfejűen mentek előre, mintha nem is lennének akadályok. Az esemény kültéri részén 121 embernek tudnak ülőhelyet biztosítani egy, a színház előtt körbekerített placcon. A beltérben természetesen szintén kötelező a távolságtartás, 100 nézőt tudnak beengedni, a koncertről felvétel is készül. Vaughn Roberts elárulta, nem az együttes kereste meg őt, hanem ő az együttest, miután nézőként részt vett azon a 2019-es Forgatag-koncerten, amelyen a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia meghívottjaiként léptek fel. Kicsivel később részt vett egy próbán is, és azt követően már azon dolgoztak, hogy a közelgő koncertet megvalósítsák. A repertoárral kapcsolatosan pedig elmondta, az egyik céljuk az volt, hogy minél változatosabb legyen a zenei kínálat, amely az ő saját szerzeményeit is tartalmazza. A dalok úgymond időrendi sorrendben szólalnak meg, népzenei anyaggal kezdenek, majd fokozatosan térnek át a kortárs popzenére és a saját dalokra. A koncert látványelemeket is tartalmaz, lesz például lightshow, ám visszafogott, elegáns keretek között. 

Az Erdélyi szimfonikus mesékre jegyek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (hétfő–péntek 11–18 óra között, valamint előadások előtt egy órával) és online, a Biletmaster honlapon válthatók.