2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Régió Rádió az a hang kíván lenni,

amely összeköti Erdély tájegységeit. Célja egész Erdélyben szólni, hogy a romániai magyarok érezzék sajátjuknak, függetlenül földrajzi elhelyezkedésüktől. A határtalanságot erősíti a rádió online volta, nincs frekvencia, nincs helyhezkötöttség, mindössze internetkapcsolatra van szükség, és ott hallgatható, ahol szeretnénk. A Régió Rádió mind műsorában, mind a hírekben és zenei kínálatában arra törekszik, hogy Erdély lakossága megtalálja benne a kedvére valót. 

Kínálatát tekintve, reggel 8-tól délután 4-ig négy különböző tematikájú műsorral és óránkénti híradással várja a hallgatókat. A napi 8 órás élő műsor jelenleg a baróti stúdióból szól, de készülőben van a székelyudvarhelyi stúdió is. A későbbiekben tervben van egy harmadik, Maros vagy Kolozs megyei stúdió indítása is.

A stáb kolozsvári, székelyudvarhelyi, baróti és szovátai kollégákból áll össze, ezzel is igazolva a sokszínűséget és azt, hogy nem egy térségre koncentrálódik a sugárzás. 


A rádió főszerkesztőjét, Szakács Kádár Juliannát kérdeztük, aki vargyasi születésű, tanulmányait a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban, majd a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kommunikáció és PR szakán végezte. Ezt követően a székelykeresztúri rádió munkatársa volt három éven át. Hazaköltözését követően immár a Régió Rádió oszlopos tagjaként oroszlánrészt vállalt a rádió elindításában és működésében egyaránt. Vele beszélgettünk. Sok mindent megosztott velünk, olvasókkal és leendő hallgatókkal.

– Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy rádiózni fogsz?

– Konkrétan soha nem fogalmazódott meg bennem, hogy rádiós szeretnék lenni, egyszerűen csak magával sodort ez a világ, amit azóta sem bánok. Érdekes, hogy két éve volt a 10 éves osztálytalálkozónk, ahol kezembe kaptam a 14 évesen írt jövőbeli terveimet. Ott, akkor az iskolapadban megfogalmaztam, hogy jó lenne, ha bemondó lehetnék. Természetesen akkor még nem gondoltam komolyan, hogy valóban az lehetek, de talán a sors így akarta. Ez a hivatásom. 

– Többéves tapasztalatod van már ezen a téren; mi fogott meg annyira ebben, hogy újra nekifogtál műsorokat szerkeszteni és vezetni?

– Amikor először mikrofon mögé ültem, szívesen ábrándoztam arról, hogy majd egyszer nemcsak a székelykeresztúri, hanem az erdővidéki, hazai közönségnek, ismerős embereknek is beszélhetek. Akkor azt hittem, hogy mindez csak egy kósza gondolat. Aztán ölembe pottyant a lehetőség, hogy itthon is dolgozhatok a szakmámban. 

Ha valaki belekóstol a rádiózásba, hamar a rabja tud lenni. Szerintem a legjobb szakma az összes közül, hiszen a személyiségedből is át tudsz adni az embereknek, és talán a legfontosabb, hogy a műsorok által közelebb kerülhetek hozzájuk. Nemcsak információra gondolok itt, hanem egy életérzésre, egy kedves szóra, amellyel hozzájárulhatok, hogy jól érezzék magukat. 

– Mire szeretnéd kihegyezni a rádióbeli tevékenységed? Mivel szeretnéd megfogni a hallgatókat, esetleg átcsábítani más, már megszokott rádiójuktól?

– Olyan világban élünk, amelyben rengeteg impulzus éri az embereket, az információk mennyiségéről nem is beszélve. Bárki, bárhol bármilyen rádiót elérhet akár online vagy akár FM rádiókat is. Emiatt nem tudunk és nem is akarunk feltétlenül versenyezni más rádiókkal. Mindenkinek megvan a maga kedvence műsorok, műsorvezetők, zene tekintetében. Mi megpróbálunk mindenkihez szólni, egész Erdély magyar lakosságához, de ugyanakkor kicsit székelyek is lenni, akik az egyszerűségükről híresek. Nálunk a kevesebb néha több elv működik. A műsoraink tartalmát tekintve inkább az erdélyi hírekre, információkra alapul, egy kis érdekességgel megfűszerezve. 

– Gondolom, mint minden újonnan indult rádió, vannak terveid a jövőre nézve. Osszál meg pár dolgot velünk, amire majd számíthatunk a hallgatása közben.

– Ami biztos, hogy mosolyból és jókedvből nem lesz hiány. Eleve ilyen a természetem, műsorvezető kollégáim is erre törekednek, és mindent megteszünk azért, hogy ez a hallgatókhoz is eljusson. Annyi rossz dolog történik, annyi rosszat lehet hallani mindenfelé, hogy kell néha valami, ami segít abban, hogy kiragadjon a mókuskerékből bennünket. A Régió Rádió tökéletes társ lesz ebben. Nemcsak a témák tekintetében, hanem zene szempontjából is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a külföldi nagy slágerek mellett minél több magyar zene helyet kapjon a palettánkon, elvégre magyarok vagyunk. 

– Milyen érzés most újra mikrofon előtt ülni, és több száz, adja Isten, hogy több ezer emberhez szólni?

– Két év gyereknevelési szabadság után kissé furcsa volt. Nem maga a munka, hanem összeegyeztetni a családot a munkahellyel. Néha nehéz, de valahogy mindig sikerül megoldani. Szerencsésnek érzem magam, hogy a családom mellettem áll és támogat mindenben. Szeretem, ha sokan hallgatnak, hogy sok emberhez eljut az üzenetem, és a legjobban azt, amikor egy-egy hallgató bekapcsolódik a műsorba. Ez nagyon fel tud tölteni, és még jobban megerősít abban, hogy jobb legyek. Olyan a hallgató–műsorvezető kapcsolat, mint a jin és a jang. Egyik a másik nélkül nincs. 

– Mit üzennél olvasóinknak, miért hallgassák a Régió Rádiót?

– Hogy miért hallgassanak? Először csak kíváncsiságból, aztán azért, ha tetszik, amit hallanak. Mi teljes mértékben magunkat adjuk, amit hallanak, azok vagyunk. A hallgatókért vagyunk, azért, hogy minden napjuk kicsit jobb legyen.

Olvasóinknak eláruljuk azt is, hogy a rádió egy férfihanggal bővült, aki nem más, mint a baróti születésű Zsombori Csaba, akit mindennap 15 órától hallhatnak a Popsaláta című műsorban. 

Az élő adás elérhető a regioradio.info weboldalon, ahol a rádióstream mellett hírek, programajánló, médiaajánlat és műsorkínálat is található. Emellett telefonos applikáción keresztül is hallgatható a rádió, Android és iOS operációs rendszerrel rendelkező készülékeken lehet, szabad, kell hallgatni. Régió Rádió – A hang, ami összeköt.

Lázár Szilárd