2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A vesebetegség szinte minden macskát érint

kisebb-nagyobb mértékben. Minél idősebb az állat, annál nagyobb arányú lehet a vesekárosodás foka. Az utóbbi időben egyre több vesekárosodással diagnosztizált állattal keresik fel a gazdák a Noé Bárkája kisállatklinikát – tájékoztatott dr. Pálosi Csaba

A vesebetegség a macskáknál idősebb korban jelentkezik. A kisebb mértékű vesekárosodást sokáig nem lehetett kimutatni, mivel a karbamid-, a kreatininszint a szokásos laboratóriumi vérvizsgálatok során csak akkor mutat emelkedést, ha a vesefunkciónak több mint felét elvesztették. A vesék tisztítják meg a vért azoktól a mérgező anyagoktól, amelyek az elhalt sejtek és a táplálék lebontásából keletkeznek. A vesék csak a megfelelő mennyiségű vizet tartják vissza, épp annyit, amennyi a macska hidratálásához szükséges, szabályozzák a vérnyomást azáltal, hogy eltávolítják a felesleges nátriumot, megtartják a kalciumot és a D-vitamint, ösztönzik az új vörösvértestek termelését. 

A vese több ezer nefronnak nevezett mikroszkópikus egységből áll. Kiscicakorban a vese nem minden nefronja működik, a legtöbb helyettesíteni fogja az idő során elhasznált és elpusztult nefronokat. Sajnos, ha egyik nefron elhal, csak másik működő nefron helyettesítheti, ameddig a készlet kimerül, mivel a nefronok nem regenerálódnak.

– Mi okozhat veseelégtelenséget? – kérdeztük a szakembert.

– Mindenekelőtt a mérgezések (növények, vegyszerek, mivel a macska szívesen beleiszik a különféle folyadékokba, ösztönszerűen megrágja a növényeket, gyógyszereket), de az autoimmun megbetegedések, fertőző macskabetegségek, örökletes hajlam, daganatok, pajzsmirigy-túlműködés, tartós vízhiány stb. is okozhatja.

– Milyen tünetek jelzik a megbetegedést?

– A túlzott szomjúság és vizelés, hányás, levertség, a tisztálkodási szokás elmaradása mind a vesebetegség előrehaladásának tüneteiként jelentkezhet. A vesebetegség visszafordíthatatlan, és mivel többnyire az idős macskákat érinti, azok veséi általában felmondják a szolgálatot. De jelentkezhetnek olyan tünetek is, amelyek más betegségek velejárói. Ilyen az étvágytalanság, a testtömegvesztés, a fénytelen, hulló szőrzet, izomsorvadás, vérszegénység, kedvetlenség, nyálkás öklendezés, hányás, hasmenés, szájfekély, bűzös szájszag, lazult fogazat, csontvelő-károsodás.

– Miként diagnosztizálható a betegség?

– A diagnózis laborvizsgálattal történik: vizelet- és vérminta alapján. Manapság már a biomarker (SDMA) emelkedése jóval a tünetek előtt jelzi a vese érintettségét.

 – Milyen kezelés alkalmazható?

 – A kezeléseknek általában két módja van: az intravénás terápia és a speciális étrend bevezetése. A diagnózis mellett a macskát általában ideiglenesen kórházba utalják, hogy megtisztítsák a szervezetét az olyan mérgező anyagoktól, amelyeket a vesék nem képesek eltávolítani, és helyreállítsák a hidratálást és az elektrolit-egyensúlyt.

 – Mire kell figyelni a már vesebeteg állatnál?

– Az állatnak könnyen emészthető, magas tápértékű ételeket kell adni, azonban gyakrabban és kevesebbet. Az egyszeri nagy adag ugyanis urémiás krízishez vezethet. Ezért speciális diétára kell fogni, hogy a vesék megterhelése csökkenjen. Az állatorvos által felírt étrend alacsony foszfor- és fehérjetartalmú kell legyen. A kezelésben nagyon fontos a friss víz állandó jelenléte, akár több edényben és több helyen is. A bélflórát folyamatosan magas aktivitási szinten kell tartani pre- és probiotikumok révén. Támogatni kell a szervezet méregtelenítő folyamatait, főleg a vesekárosító nehézfémek (higany, ólom, kadmium), gombatoxinok, enterotoxinok, antioxidánsok stb. megkötésével. A máj méregtelenítési folyamatai, a nyomelemek pótlása a megfelelő immunrendszer és enzimrendszer működéséhez, magas vitamintartalmú és antioxidáns kiegészítők adagolása jöhet szóba, fertőzéses eseteknél (vírusos, bakteriális vesegyulladások) immunerősítők adagolásával kezelik a beteg állatokat. Amennyiben a gazda az orvos előírásait betartja, vesebetegként is még sokáig élhet a macska.

Fotó: Mezey Sarolta