2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaszi kullancsveszély

Minden tavasszal aktuálissá válik a kullancs által okozott fertőzésveszély. Mivel egyre több időt töltünk a szabadban, a melegre forduló időjárást pedig a kullancsok is kedvelik, fontos emlékeztetni azokra a tudnivalókra, amelyek révén elkerülhetők a kullancsok által terjesztett fertőzések. 

Amint dr. Pálosi Csaba hangsúlyozta, a legújabb kutatások szerint a legeredményesebb, ha két órán belül eltávolítják a kullancsot az állatból. 

Egy másik figyelmeztetés szerint a lenyelt kullancs is okozhat megbetegedést. A kutya ugyanis kinyalja, kiszedi testéből a kullancsot, és lenyeli. A viscerális leishmaniasis nevű betegség terjedését eddig a homoki légyre fogták, de az újabb kutatások szerint a kullancs is terjesztheti, így bővül a kullancsok által terjesztett fertőzések köre. A Leishmania-fertőzés lappangása több nap, de akár több hét is lehet, bőrfekélyek kialakulásával jár, amelyekből kimutatható a kórokozó. A betegséget egy ostoros egysejtű protozoon okozza. Az egysejtű különböző fajai másként hatnak a szervezetre: okozhatnak bőrelváltozásokat, fekélyeket szájban és az orrnyálkahártyán, illetve megtámadhatják a belső szerveket (lép, máj), a csontvelőt és a nyirokcsomókat is. A felelősségteljes állattartás egyik elvárása, hogy a gazdiban tudatosuljon az élősködők, így a kullancs által okozott fertőzés veszélye, amely azonban megelőzhető. 

Amint a szakember hangsúlyozta, már februárban megjelennek az élősködők, ezért ajánlott a kullancsriasztót és/vagy -irtót időben használni. Márciusban lassabban ugyan, de már támadnak, április és májusban erőteljesebben, július–augusztusban a száraz, forró időjárást nem kedvelik, de azt követően késő őszig igencsak aktívak, a magas páratartalom kedvez nekik. 


A megyében elenyésző a fertőzött kullancs

Amint a Noé Bárkája kisállatklinika szakorvosa kifejtette, a kullancscsípés egykor nem számított sürgősségi esetnek, három nap múltán is el lehetett távolítani az élősködőt. Az újabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy az élősködő már az első három órában bejuttathatja a kórokozókat az állat szervezetébe, ezért sorolják már a kullancscsípést is a sürgős esetek közé. 

A kullancs által okozott egyik legveszélyesebb betegség a kutyáknál a babesiosis (vörösvérsejt-parazita). A lappangási idő általában néhány nap, de lehet két-három hét, vagy akár hónap is. Legtöbb esetben a csípés után egy héten belül a kutya hirtelen, súlyosan belázasodik. Elesett és kedvetlen lesz, idegrendszeri problémák jelentkeznek. Rövid időn belül a vizelete megsötétedik, szinte a feketekávéhoz lesz hasonló, az állat besárgul. Késlekedés nélküli, azonnali orvosi kezelés mellett jó eséllyel gyógyítható, anélkül néhány napon belül végzetes lehet a kialakuló veseelégtelenség következtében. 

Maros megyére egyelőre nem jellemző a kórokozó-hordozó kullancs (valószínűleg az éghajlatnak köszönhetően még nem szaporodtak el a fertőzött élősködők), tíz év alatt általában kétévente fordult elő rendelőjükben egy-egy babéziózisos eset – hangsúlyozta az állatorvos. 


Megelőzés

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs, amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet kutyára és emberre egyaránt. A megelőzés érdekében figyelembe kell venni, hogy hol van kitéve az ember vagy az állat a kullancsoknak. Nem csupán azok vannak kullancscsípésnek kitéve, akik sokat tartózkodnak a szabadban, mivel a kullancs városi környezetben is előfordul, kertekben, parkokban, fás-bokros területeken, strandokon, játszótereken, kutyafuttatókban. A kullancs az állatokon kívül gyerekekre és felnőttekre egyaránt szeret ráakaszkodni. A túlzott aggódás miatt azonban senki ne zárkózzon be a négy fal közé. A természet szépségei, a kirándulás, túrázás öröme, vagy akár a friss levegőn való séta mind nyugodtan élvezhető a kullancsveszély mellett is. Megfelelően fel kell készülni, és néhány dologra – amellyel elkerülhető a kullancscsípés és az általa okozott betegségek – oda kell figyelni. Kutyák számára kullancsellenes samponok, csöpögtethető oldatok, tabletták, speciális nyakörvek ajánlottak. A kertben tartott, a kiránduló, a lyukat ásó kutyát rendszeresen, lehetőleg naponta át kell vizsgálni. A legfontosabb időben észrevenni az élősködőt a kutyán, a szőrén, kirándulás alkalmával érdemes óránként átvizsgálni az állatot, és a kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani belőle. A művelet egyszerűsége miatt ehhez nem mindig szükséges állatorvoshoz menni. Speciálisan kialakított eltávolító csipesz és kanál állatorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is beszerezhető. A kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb kell megfogni, majd óvatos, de határozott, kissé forgató mozdulattal ki kell húzni. Különösen ügyelni kell, hogy a potroha ne nyomódjon meg vagy szét, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Ha a feje beleszakad, azt egy injekciós tűvel ki lehet piszkálni. A seb és az eltávolító eszköz fertőtlenítése után alaposan kezet kell mosni.

A kutyák babéziózisát terjesztő Dermacentor reticulatus
Fotó: Bezirk Spandau/Wikipédia