2020. február 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megláncolva mínusz fokban

A zimankós téli hónapokat szabadban átvészelő állatok számára az alacsony hőmérséklet jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért a rövid láncon tartott ebek látványa nem véletlenül kelt felháborodást a felelős állattartást szorgalmazó állatbarátok körében. 

Egy amerikai állatorvos, dr. Ernie Ward is minden lehetséges úton igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy télen az éjszakára kint hagyott állat szenvedhet. Úgy gondolja, ha figyelmeztetéseivel egyetlen állat életét is megmenti, akkor már megérte. Tavaly Chicagóban egy téli napon négy órára beköltözött egy kutyaházba. Vastag kabátot, sapkát, sálat is tett, testhőmérséklete azonban már három óra elteltével 34 fokra hűlt. Célja az volt, hogy a videófelvétellel a gazdák gondolkodását megváltoztassa. „Ezek után nem létezik ember, aki meggyőzne róla, hogy ha a kutyája kijön ide, összegömbölyödik és tökéletesen boldogan elvan! Ha azt gondolod, hogy kiteszed a kutyád egy házba egy csomó takaróval, és ő majd teljesen jól, melegben lesz, akkor csak magadat hülyíted! Az a feladatunk, hogy a lehető legjobb életet biztosítsuk azoknak az állatoknak, amelyekkel megosztjuk az életünket, és ez itt nem az! Ha látsz egy állatot kint, a tartós hidegben, értesítsd a hatóságokat, a helyi menhelyet vagy az állatvédőket! Tudasd valakivel, mert egyetlen állatnak sem szabadna így szenvednie! Kérlek, vidd be az állataidat, ha hideg van!” – mondta a videóban a vállalkozó szellemű állatorvos.

Fotó: Antalfi Imola


A négylábú kedvencek is szenvednek a hidegben

Dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét a téli időszakban a Kárpát-medencében való állattartással kapcsolatos teendőkről kérdeztük.

A szakember elöljáróban elmondta, mennyire fontos a hideg évszakban óvintézkedéseket tenni, ugyanis minden télen kerülnek hozzá fagyási sérüléssel kutyák. Egyeseknek a heréi, másoknak a végtagjai vagy tappancsai sérültek, mert sokat álltak vagy ültek a hóban vagy a jégen. Kifejtette, hogy a kutyák esetében különbözőképp kell védeni a lakásban és a szabadban tartott állatokat. Az udvaron élők, ha megfelelő, védett helyük van, képesek alkalmazkodni az egyre alacsonyabb hőmérsékletekhez, dúsabb bundát növesztenek, valamint vastagabb zsírréteggel védekeznek a hideg ellen. A lakásban tartott kutyák azonban a meleghez szoknak, ezért szervezetüknek a hideg nagyobb megterhelést jelent. 

– Hány hónapos kortól bírják a kinti mínusz fokokat a kölyökkutyák, ha már az anyjuktól elválasztották? Ugyanakkor milyen intézkedésekkel teheti egy felelős gazdi elviselhetőbbé egy udvaron tartott eb életét? – kérdeztük. 

Amint elöljáróban kifejtette, ő maga a kutyát az ember társállataként képzeli el, és ekként kezeli. Mínusz öt fokig nincs gond, az alatt azonban már bizony négylábú kedvenceink is megszenvedik a hideget. Valótlan az az állítás, hogy a kutya nem fázik, mert bundája van. A szabadban élő kutyákra fokozottan oda kell figyelni, mert ha nincs megfelelő házuk, búvóhelyük, megfázhatnak és kihűlhetnek, ezért fontos a hőszigetelt, beázás ellen védett, szélmentes helyen elhelyezett kutyaól, kibélelve forgáccsal vagy szalmával, ami jól tartja a hőt, mivel a szőnyeg vagy az ágynemű, matrac könnyen átnedvesedik, és úgy már nem felel meg a célnak. A hideg ellen a kutya bundája csak akkor szigetel megfelelően, ha száraz. Az almot azonban hetente frissre kell cserélni, két-három hetente pedig magát a házat is ki kell tisztítani, ezáltal megelőzhető az élősködők megtelepedése. A kutyaház bejáratát ajánlatos lefedni, hogy az állat által termelt hő bent maradjon, ehhez szőnyeg- vagy pokrócdarab, de egy vastag műanyag fólia is megfelel. Ugyanakkor nem mindegy a kutyaház elhelyezése sem, mert ha a kutya a házából nem lát rá a számára fontos helyekre (kerítés, bejárat stb.), megtörténhet, hogy nem fogja használni. A láncon tartott kutyákat említve hangsúlyozta, hogy a futólánc még elfogadható, de inkább szabadon, kennelben, felelősen tartva kell biztosítani az ideális körülményeket. A téli hidegtől elsősorban azok a kutyák szenvedhetnek jobban, amelyek nem szoktak hozzá a hideg, téli időjáráshoz (még akkor is, ha minden adottságuk megvan annak elviselésére). A fagyos hőmérséklettel a rövid szőrű, aljszőrzet nélküli kutyák nem tudnak megbirkózni, a rövid lábú vagy apró termetűek könnyebben lehűlnek. 


Négy hónaposan a kutyaházban éjszakázhatnak

A kölyökkutyák sokkal érzékenyebbek a hidegre, az idős ebek és az egészségügyi problémákkal küszködők is fokozottan érzik a hideget, ezért mínusz fokokban garázs, pince, fészer stb. ajánlott számukra. A hosszú szőrű, a hideget jól viselő szibériai husky kölykök például négy hónapos kortól nagyjából kint tarthatók, de természetesen védett ólban, kutyaházban. A kint élő kutyák táplálékát is a megváltozott viszonyokhoz ajánlott igazítani, energiadúsabbá kell tenni, de akár az etetések számát is lehet növelni. Fehérjében és zsírban gazdagabb tápot érdemes választani télire, az adagot 10-15 százalékkal lehet növelni. Kint tartott kutyáknál az állat nagyságától függően 20-50 gramm közötti állati eredetű zsiradékot (szalonna, zsír) szívesen elfogadnak a nagyon hideg periódusban, ezáltal kialakul egy kis védő zsírréteg a bőrük alatt, sőt a szőrükön is, ez védi őket a hidegtől és a nedvességtől. Ugyanakkor javasolt egy kb. kéthetes polivitamin-kiegészítés, ami állatorvosi rendelőkben kapható. 

A dús szőrű, megfelelő egészségi állapotú, jól táplált kutya jól viseli a hideget, de feltétlenül biztosítani kell számára azt, hogy eleget mozoghasson. Azonban az idős, nagyon sovány vagy beteg állatok nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez. A mínusz fokokban a kutya vize is könnyen befagy, ezért naponta többször kell cserélni a vizet az itatóedényében, és nem árt langyos vizet használni. A hideg miatt az állatok is megbetegedhetnek. Példának okáért hólyaghurutot kaphatnak a hosszabb ideig havon, hideg földön való fekvést követően, de a kis termetű, alacsony kutyák, főleg a szukák, könnyen felfázhatnak, mivel a hasuk érintkezik a hóval. Esetükben a betegség legjellemzőbb tünete a gyakori vizelési inger (súlyos esetben véres vizelet), fájdalomtól kísérve.

A lakásban tartott kutyák sorsa nem annyira mostoha, mint a láncra vert ebeké, a gazdi, ha ismeri állatát és figyel, tudja, mikor jött el a kutyaruha ideje, akkor kell rá meleg kabátot adni, ha valóban fázik az állat. A benti, hosszú szőrű kutya a szabadban is jól megvan, bár a lakásban tartva elvékonyodik a bundája, ezért nem bírja ugyanúgy a hideget, mint ha mindig kint tartották volna. Ha sétálni viszi a gazdi a rövid szőrű szobakutyáját, érdemes kabátot adni rá, de addig is, amíg kint van, mozogjon, ne kelljen sokáig ülnie, feküdnie a havon, fagyos földön. A lakásban tartott állatok, főleg a kis testű, rövid szőrű ebek esetében nem fölösleges a kutyaruha, mivel az állat a 20 fokos szobahőmérséklethez szoktatva ha kimegy a mínusz 10 fokba, könnyen megfázhat Az eső ellen azonban akkor is érdemes védekezni, ha a bélelt, meleg kabát nem szükséges, mert egy hosszabb, esős sétán átázhat a kutyabunda, aminek megfázás lehet a vége, ezért kifejezetten hasznosak a vízálló anyagból készült kabátok. Udvaron tartott kutyát azonban nem szabad öltöztetni, mivel a ruhája egy idő után átnedvesedik, havas, fagyos lesz, és csak hűti, ahelyett, hogy melegítené, másrészt akadályozza a mozgásban.