2019. október 16., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendüléssel értesült dr. Bíró Gáspár egyetemi tanár, neves kisebbségi jogi szakértő haláláról.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendüléssel értesült dr. Bíró Gáspár egyetemi tanár, neves kisebbségi jogi szakértő haláláról.

Dr. Bíró Gáspár a kilencvenes évek kisebbségi politikájának a kialakításában jelentős segítséget nyújtott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az erdélyi magyarok törekvéseit nemzetközi kisebbségvédelmi szempontból elfogadható, koherens módon segített megfogalmazni, és eljuttatni azt a nemzetközi intézményekhez, a diplomáciai és nemzetközi jog irányzataival összhangban. 1993-ban az RMDSZ által megfogalmazott és beterjesztett kisebbségi törvény egyik alappillérét a Bíró Gáspár által megfogalmazott identitásválasztás szabadsága jelentette.

Bíró Gáspár 1958-ban született a Bihar megyei Tenkén. Középiskolai tanulmányait Temesváron végezte, majd 1982-ben szerzett diplomát a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem jogi karán. Ezt követően ügyvédként dolgozott Kézdivásárhelyen és Brassóban. A kilencvenes évektől szakértőként részt vett az Európa Tanács kisebbségvédelmi bizottságában is. 1992-től 1998-ig ő volt az ENSZ különleges jelentéstevője Szudánban, ahol munkáját széles körű nemzetközi figyelem kísérte. 1998-tól 2004-ig, majd 2008-tól 2012-ig az Európa Tanács – a nemzeti kisebbségek keretegyezményének végrehajtását felügyelő tanácsadó bizottság – szakértője volt.

Az RMDSZ országos vezetősége nevében őszinte részvétemet fejezem ki a gyászoló családnak, barátainak és tisztelőinek.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke