2021. január 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az állami intézmények nincsenek felkészülve a tesztek elvégzésére

Tíz európai ország vezetett be megszorító intézkedéseket a román állampolgárokkal szemben, mivel június végétől folyamatosan növekedik a koronavírussal fertőzöttek száma, ami hétfőn elérte a 32.948-at. Július 1-jétől Románia a sárga jelzésű országok közé került, ennek hatására Norvégia, Finnország és Málta nem enged be román állampolgárokat az ország területére. Észtország, Litvánia, Lettország, Írország, Szlovénia és Szlovákia, továbbá Nagy-Britannia is önkéntes elkülönítésre kötelezi a belépőket. Ciprus és Ausztria a belépés előtt 72 órával kapott negatív teszteredményt kér a beutazni akaróktól. 

Sajnos a román turistákat szívesen fogadó Görögország is változtatott a feltételeken, és kötelezővé tette a negatív teszteredményt. Július 12-én Magyarország szintén bejelentette, hogy a határnál végzett egészségügyi ellenőrzést követően 14 napos karanténra kötelezik azokat a magyar és nem magyar állampolgárokat, akik átlépik az ország határát, és csak akkor tartózkodhatnak szabadon az országban, ha negatív lesz a teszteredményük. Ez alól mentesülnek azok a személyek, akik a határátlépés előtti öt nap során 48 óra időkülönbséggel elvégzett két koronavírusteszt negatív eredményét tudják felmutatni. 

A külföldre utazók számára az Egészségügyi Minisztérium közzétette, hogy országos szinten 113 akkreditált laboratóriumban lehet a tesztet elvégeztetni. Maros megye három laboratóriummal szerepel, amelyeknek a címét és telefonszámát is feltüntették. 

Fotó: Nagy Tibor 


Olvasóink közül többen is negatív tapasztalatról számoltak be, köztük egy elkeseredett nagymama, aki csütörtökön kellene Budapesten legyen, mert műtik a lányát, és vigyázni kell a három unokára, ezért kipróbáltuk a minisztérium által közölt telefonszámokat. Sajnos gyors megoldást egyiken sem találtunk. Mariana Negoiţă, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház szóvivője szerint két-három napra van szükségük, amíg a lakossági igényre végzett tesztelést meg tudják szervezni, a helyszínről és az árakról is akkor tudnak pontos információt közölni. A Maros Megyei Kórháznál feltüntetett telefonszámon a közegészségügyi igazgatósághoz irányítottak, ahol több telefonhívás után a koronavírus-járványért felelős orvos arról tájékoztatott, hogy az országos szinten engedéllyel rendelkező magánlaboratóriumokhoz fordulhatnak a külföldre utazók, mert az igazgatóság számára a fertőzés gyanújával vagy a betegen kórházba került személyek vizsgálata képezi az elsőbbséget, továbbá, hogy a közegészségügyet még nem értesítette az új feladatról a minisztérium. Végül elértük telefonon dr. Gîrbovan Ovidiut, a megyei klinikai kórház menedzserét, aki elmondta, hogy tesztelési lehetőségeik jelenleg behatároltak, és elsősorban az onkológiai betegek és a koronavírus-fertőzöttek vizsgálatát tudják elvégezni. Néhány nap szükséges ahhoz, hogy a külföldre utazók kérését is meg tudják oldani. Ehhez szükségük van arra az automata mintavételt végző gépre, amelyet megrendeltek, és ha megérkezik, megkönnyíti a munkájukat, felgyorsítja a tesztelési eljárást. Amikor az átszervezés megtörtént, értesíteni fogják a lakosságot – ígérte az igazgató. Felhívtuk az orvosi és gyógyszerészeti egyetemet is, ahol felvilágosítottak, hogy mintavételt eddig és ezután sem végeznek, ők csak a közegészségügyiek által vett mintákat értékelik. A minisztérium által közölt lista tehát egyelőre nem működik, olvasóinknak azt tudjuk mondani, hogy az újabb értesítésekig valószínűleg hiába is próbálkoznak az ott feltüntetett telefonszámokkal. 

A közegészségügytől kapott biztatás alapján magánlaboratóriumokhoz fordultunk. A Topmednél a laboratóriumot hívtuk, onnan azt a választ kaptuk, hogy csak gyorsteszteket végeznek, a határátlépéshez szükséges PCR-tesztet nem csinálják. Ezt követően hosszan hallgattuk a Bioclinica ingyenes koncertjét, miután azzal is egyetértettünk, hogy adatainkat felhasználják, de a várt információt illetően hoppon maradtunk. A Galenusnál azonnal felvették a telefont, kedves hangon biztosítottak, hogy elvégzik a vizsgálatot, ami érvényes lesz a külföldi utazáshoz, de a mintavétel előtt öt nappal fel kell iratkozni, mert hétfőn, június 13-án már csak 16-ára, csütörtökre volt hely, az eredményt 48 órán belül közlik, és a vizsgálat 280 lejbe kerül. A keresést itt abbahagytuk, bár a közegészségügytől kapott információ alapján még több, a COVID-teszt elvégzésére országosan akkreditált magánlaboratórium is működik Marosvásárhelyen. Akinek van türelme, és utaznia kellene, próbálkozhat. Aki esetleg befizetett már az utazásra, lehetséges, hogy vissza kell mondja a teszt miatt. Az aggódó nagymama sem ér el a lányához, ha nem talál valakit, aki szerda éjfélig átviszi a magyar határon. Sajnos, ennyire megbízhatók az egészségügyi minisztérium elhamarkodott ígéretei.