2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az április másodikai kormányülésen sürgősségi kormányrendelettel jóváhagyták az elektronikus aláírás használatát a hatóságok, állami intézmények és magán-, valamint jogi személyek közötti hivatalos kommunikációban, ezenkívül az életbevágóan fontos tevékenységhez szükséges biztonságos kommunikációs csatornák használatát. 

A hivatalosan elfogadott kézjeggyel ellátott elektronikus dokumentumok alapján a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) átveheti a 2020-as mezőgazdasági munkálatokra vonatkozó támogatási kérvényeket a gazdáktól. 

Hasonlóan, a jogszabály életbe léptetését követően a hatóságok, állami intézmények kötelesek elfogadni az elektronikus aláírással ellátott dokumentumokat, ugyanakkor meg kell állapítaniuk, hogy milyen típusú kézjegyet fogadnak el, mind a jogi, mind magánszemélyektől, ugyanakkor egy használható online felületet is a rendelkezésre kell bocsátani, akár saját elérhetőségén keresztül, vagy az elektronikus (e-mail) postafiók biztosításával. 

A digitális rendszert bevezetik az állami törvénykezési folyamatban, így Románia kormánya és a parlament is ezáltal bocsáthat ki határozatokat, rendelkezéseket, jogszabályokat, törvényeket. Ez esetben bármely jogszabály elektronikus kézjegye hasonló jogerővel bír, mint a korábbi klasszikus aláírás.
Kapcsolódó cikkek: