2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha a törvényhozók korábban arra gondoltak, hogy Romániában fölösleges korlátozni a lakossági fogyasztásra szánt közkedvelt élelmiszerek, főleg édességek transzzsírsavtartalmát, mivel a kórosan elhízott személyek száma kisebb az európai átlagnál, nos, talán az új koronavírus-járvány következményei felébresztették őket. Mint kiderült, a vírus a kórosan kövér személyekre a legveszélyesebb, sőt gyakran halálos kimenetelű. Ennek ellenére megtörténhet, hogy csupán a véletlen játszott közre abban, hogy a képviselőház is elővette, és július 28-án megszavazta a törvényt, amely a fogyasztóknak szánt élelmiszerekben használt transzzsírsavak mennyiségét szabályozza. 

A jogszabályt, amely a legnépszerűbb élelmiszertermékek forgalomból való kivonásához vezethet – mint például egyes gyorséttermi készítmények, sütőipari és cukrászati termékek, margarin, csipszek (olajban sült burgonyaszirom), mikrohullámú sütőben életre keltett pattogatott kukorica (popcorn) stb. –, 2017-ben kezdeményezte Adrian Wiener, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség szenátora. A felsőház el is fogadta a tervezetet, amelyet a kezdeményező szenátor szerint az élelmiszeripar moguljainak utasítására három évig fektettek a képviselőház mezőgazdasági bizottságában, annak ellenére, hogy a megelőzés szempontjából fontos, a korszerű táplálkozáshoz elengedhetetlen jogszabályról van szó – nyilatkozta a kezdeményező.

Románia e téren is lekéste önmagát, hiszen az európai országok már régen túl vannak ezen a lépésen, Magyarországon például már 2014-től életbe lépett a 2 százaléknál nagyobb transzzsírtartalmú élelmiszerek forgalmazásának a betiltása. A kutatások jó ideje bizonyították, hogy a magas transzzsírtartalmú élelmiszerek károsan befolyásolják a vérzsíregyensúlyt, emelik a káros LDL-koleszterin- és csökkentik a védő HDL-koleszterinszintet. A napi két százaléknál magasabb bevitel jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, a cukorbetegség, a kóros elhízás és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, az említett betegségek minden következményével együtt. Azért is nagyon veszélyes, mivel az említett élelmiszertermékeket a gyermekek és fiatalok kedvelik és fogyasztják elsősorban.

A transzzsírok részben mesterségesen a növényi olajok hidrogénezése, másrészt természetes úton a kérődző állatok anyagcseréje révén keletkeznek, és a nemzetközi ajánlások legtöbb 1-2 százalékos bevitelt ajánlanak. Erről szól a képviselőházban elfogadott törvény is, amely kötelezi a gyártókat a megengedett transzzsírmennyiség betartására, amit az áru címkéjén is fel kell tüntetni. A jogszabály határidőket is megfogalmaz, ameddig az élelmiszeripari cégeknek át kell állniuk az transzzsírmentes vagy az előírt mennyiséget tartalmazó termékek előállítására, és pénzbírságot helyez kilátásba a gyártók számára, akik nem tartják be a törvény előírásait. 

Kérdés, hogy az államfő kihirdeti-e, hogy 2021 áprilisától a jogszabály 16–20 év késéssel valóban életbe lépjen.