2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EP kiveszi a részét a járvány negatív hatásának csökkentéséből

Az Európai Parlament készen áll, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítsen a tagállamoknak a koronavírus kezelésében és negatív gazdasági-társadalmi hatásának semlegesítésében.

Támogatja a közös EU-s válaszlépéseket

A Parlament a március 26-i rendhagyó plenáris ülésen jóváhagyott a koronavírus-járvány elleni közös fellépés je-

gyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést: * 37 milliárd eurós befektetési alap a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe jutott európaiaknak, régióknak és országoknak. Az egészségügy, a kis- és középvállalkozások, a munkaerőpiac támogatására hasznáhatják fel a tagállamok * Az EU Szolidaritási Alapjának kiterjesztése közegészségügyi vészhelyzetek kezelésére. Ez további 800 milliót tesz elérhetővé a tagországok számára * A repterekre vonatkozó uniós szabályok ideiglenes felfüggesztése, melynek köszönhetően a légitársaságok leállíthatják a járvány alatt üresen közlekedő járataikat.

A jogszabályjavaslatokat a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, ami várhatóan napokon belül megtörténik. 

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke 
 Forrás: europe.eu 


Most a szolidaritás a kulcsszó Európában

David Sassoli EP-elnök üdvözölte a Bizottság javaslatát, és hangsúlyozta, hogy a Parlament a maga részéről a lehető leggyorsabban megteszi a szükséges lépéseket.

– Országaink megmentésére Európában közösen kell fellépnünk. Még többet kell tennünk. Most a szolidaritás a kulcsszó Európában. Senkit sem hagyunk magára, és senki nem járja csak a saját útját. A Parlament továbbra is működik, és ellátja feladatait. Egyetlen vírus sem állhat a demokrácia útjába – mondta David Sassoli. 

Uniós stratégia a járvány kezelésére

A Bizottság többek között az alábbi intézkedéseket javasolja: * Európa-szerte biztosítani kell az egészségügyi rendszerek számára a megfelelő eszközöket és felszereléseket, úgy, hogy az egységes piac ne sérüljön * Támogatni kell az embe-reket, hogy a lehető legkevesebb káros hatással legyen a járvány a munkahelyükre és a jövedelmükre, el kell kerülni a válság állandósulását * Segíteni kell a cégeket, és biztosítani kell, hogy a pénzügyi szektor továbbra is támogatni tudja a gazdaságot * Lehetővé kell tenni a tagállamoknak, hogy határozott és összehangolt lépéseket tegyenek, ide értve az állami támogatásokra és az ellenőrzésekre vonatkozó szabályok enyhítését is.  A Parlament rendhagyó plenáris ülése majdnem egyhangúlag hagyta jóvá a COVID-19-járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést. Az európaiaknak és a vállalatoknak a válságkezelésben segítséget nyújtó, sürgős intézkedéseket alig két héttel azt követően szavazta meg a Parlament, hogy a Bizottság benyújtotta az erről szóló jogszabálytervezetet.

A jóváhagyott javaslatok: 

* Koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezés. A csomag a lehető leggyorsabban 37 milliárd eurót biztosít a koronavírus-járvány miatt a legnehezebb helyzetbe jutott európaiaknak, régióknak és országoknak. A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállalkozások, munkaerőpiacok támogatására és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok. A javaslatot 683 szavazattal, egy ellenszavazat és négy tartózkodás mellett fogadta el a Parlament. 

* Az Európai Unió Szolidaritási Alapjának a kiterjesztése a közegészségügyi vészhelyzet kezelésére. A lépéssel 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé az európai országok számára. Az alapból finanszírozható területek közé felveszik a jelentős közegészségügyi vészhelyzetet, ezzel kapcsolatban az orvosi segítségnyújtás és a betegség megelőzését, megfigyelését és ellenőrzését szolgáló intézkedések támogathatók. A javaslatot 671 szavazattal, három ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament. 

*A reptéri résidőkre vonatkozó uniós szabályok ideiglenes felfüggesztése. Az intézkedésnek köszönhetően a légitársaságok leállíthatják a járvány alatt üresen közlekedő járataikat. A szabályok ideiglenes felfüggesztése miatt ugyanis a fel- és leszállásra használható idősávokat nem kell többé kihasználniuk ahhoz, hogy azokat a következő évadra is megtarthassák. A „használd fel vagy elveszíted” szabályt az egész idei nyári szezonra, azaz 2020. március 29-től október 24-ig felfüggesztik. A javaslatot 686 szavazattal és két tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

***

A Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia a Parlament álláspontját. Az elfogadott jogszabályok azt követően lépnek életbe, hogy az Unió Hivatalos Lapjában a következő napokban megjelennek.

(Forrás: az Európai Parlament honlapja)