2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi kutyás klub évértékelője

December utolsó hetében tartotta évértékelőjét a tavaly alakult marosvásárhelyi Dog Fun Sport Club kutyás klub. Pletl István kutyaoktatóval az elmúlt év sikereiről, nehézségeiről és a jövőbeli terveikről beszélgettünk. 

Az ünnepélyes évzáró egyik jelentős mozzanata a Dog Fun Sport Club Vándorkupa átadása volt. Az első alkalommal megszervezett ünnepségen egy 12 éves kislány, Csepán Bernadett kitartó munkáját értékelték, a vándorkupát ő vehette át első ízben. Amint a klub elnöke hangsúlyozta, felnőtt kutyatulajdonosokat maga mögé utasító szorgalommal és kitartással vett részt az egyéni és csoportos foglalkozásokon, és nagy mozgásigényű erdélyi kopójával szép eredményeket értek el. Az oktató elmondta, szeretnének hagyományt teremteni azzal, hogy évről évre a leglelkiismeretesebb és legodaadóbb gazdi birtokába kerüljön a vándorkupa, a következő év végi kiértékelőn pedig gazdát cserél. Tudor Sălăgean tagtársukat is díjazták, mint elhangzott, a kutyaszépségversenyekre általuk felkészített kétéves tibeti masztiffjával négy különböző országban nyert nemzetközi Supreme Best In Show díjakat. 

Pletl István és Csepán Bernadett


Több mint száz kutyával foglalkoztak

Amint a nonprofit egyesület vezetője elmondta, több mint száz kutya fordult meg a tavalyi év folyamán a klub tevékenységein. A rendszeres látogatók mellett voltak időszakos résztvevők is. Kilenc kutya sikeresen levizsgázott, és megkapta az engedelmes kutya minősítést. Ez a nemzetközileg elismert oklevél főként a veszélyes kutyák kategóriájába tartozók esetében fontos a közösségben való viselkedés és a más kutyákkal szembeni közömbös magatartás elérésére és annak bizonyítására. 

A klub 2018-ban alakult, de gyakorlatilag tavaly márciusban kezdte el tevékenységét, mint a kutyaoktató kifejtette, szükségét látta annak, hogy a kutyás gazdikat klubba tömörítve foglalkozzon állattal és gazdájával egyaránt. Csoportosan minden ágazatot jobban lehet gyakorolni, akár engedelmességre irányuló, őrző-védő gyakorlatok vagy szépségkiállításra való felkészítésre van igény. Egyik legnagyobb megvalósításnak az akadálypálya kialakítását tartja, annak mind a gazdik, mind a kutyák örülnek, mivel ember és állat számára egyaránt kikapcsolódást jelent. Az akadálypálya különféle méretű szökőakadályokból áll, de van egyméteres és ötméteres alagút, billenőhinta típusú akadály és háztető alakú mászóakadály is.

Arra a kérdésre, hogy milyen életkortól ajánlott kutyaiskolába vinni a házi kedvencet, azt tanácsolta, hogy minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni az oktatást. Négy hónapos kortól már megkezdik a kutyaóvodát, hat hónaposan pedig az iskolát. A kutyaóvodába hat hónapos korig lehet jelentkezni, az ilyen korú kutyákat még időben a helyes irányba lehet terelni. Példának okáért egy felnőtt kaukázusi juhász kutyát már nehezebben lehet átnevelni.

Hilda kutyus


A klub alapítója sikeresnek tartja az elmúlt évet, mindenekelőtt azért, mert sok olyan kis testű kutyával is jelentkeztek, amelyeknek viselkedési problémáik voltak – támadták a nagy termetűeket, a kerékpárosokat, rollerezőket –, és legtöbb esetben ezeket a gondokat sikerült orvosolni. A marosszentgyörgyi pályán hetente a kutyaóvoda és a kiállításokra való felkészítő program mellett a haladó engedelmes és az őrző-védő programokon lehet részt venni. A gazdával együtt tanulja meg a kutya azokat a fogásokat, amelyek révén a viselkedési problémákat kezelik, ezért a gazdákat is fontos oktatni. A klub legöregebb kutyája tízéves. Mint beszélgetésünk során megtudtuk, az állat gazdája nem azért látogatja a kutyás klub tevékenységeit, mert kedvencének viselkedési problémái lennének, hanem az akadálypálya használatát és a közösséget kedvelte meg kutya és gazdi egyaránt. A kutyaoktató kérdésünkre elmondta, mindenkit szeretettel várnak, aki kutyájával szeretne foglalkozni, mivel különféle programok vannak, a kutyák korától és képzettségi szintjétől függően. A foglalkozásokat mind a képzett kutyáknak, mind azoknak a gazdáknak ajánlják, akik négylábú kedvencének viselkedési problémái vannak. A foglalkozások lényege, hogy az engedetlen vagy kevésbé képzett kutyák tanuljanak, a képzetteket pedig szinten tartsák, szocializálódjanak és miért ne, mindenki jól érezze magát. Március 21-én megünneplik a klub egyéves születésnapját, szeptember 3–5. között pedig újra megszervezik a Hargita megyei Ivópatakán a kutyás tábort, amelyre az ország más településeiről is fogadnak résztvevőket – mondta Pletl István, a kutyás klub vezetője.

Legkitartóbb diákjuk 12 éves volt

Idén a marosvásárhelyi hatodik osztályos Csepán Bernadettnek a korához képest rendkívül kitartó munkáját és szorgalmát, az egyéves erdélyi kopójával elért eredményeit is méltatták. Kérdésünkre, hogy a heti kétszeri foglalkozás nem terhelte-e meg, és mi volt a legfontosabb, amit megtanult, Bernadett lelkesen válaszolt, és pár perc alatti beszélgetésünk során már egy tapasztalt kutyatartó tanácsait hallgattam. „A legfontosabb, amit megtanultam, a kutya viselkedési jelei, amelyek sok mindent elárulnak az állatról. Mindezt könyvekből nem tudtam volna ilyen mértékben elsajátítani. Ahhoz, hogy most kezelni tudom a kutyámat és hallgat az utasításokra, nagyon sok türelemre, befektetett időre és szeretetre volt szükség. Akinek nincs elég sza-badideje a kutyájával foglalkozni, inkább ne is vállaljon állatot. Hogy az oktatás során tanultakat Hilda kutyánk ne felejtse el, minden délután gyakoroltam vele otthon is. Nem ment az iskolai tanulás rovására, sőt, ösztönzött arra, hogy jó eredményeket érjek el, ugyanis a szüleim részéről ez volt annak a feltétele, hogy a kutyás klub tevékenységein részt vehessek” – mondta felnőtthöz méltó bölcsességgel a kiskorú kutyatulajdonos. Szülei is egyhangúlag támasztották alá a kislányuk szavait, ezért is támogatták az oktatáson való rendszeres részvételét. Mint kifejtették, annak ellenére, hogy kezdetben fenntartásaik voltak azzal kapcsolatosan, hogy a kutyaoktatásra szánt idő a tanulás rovására mehet, a gyakorlat az ellenkezőjét bizonyította. Kislányuk felelősségteljes idő- beosztása egyre jobban körvonalazódott, szorgalmasabbá és kiegyensúlyozottabbá vált, a tanulmányi eredményei is látványosan javultak.

Tudor Sălăgeannal