2021. június 15., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyszerű hangulatú estével ért véget a VIII. Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál. 


Nagyszerű hangulatú estével ért véget a VIII. Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál. A Jazz&Blues Club, illetve a Partitúra Kulturális Egyesület által létrehozott és hagyománnyá tett nemzetközi szintű és színvonalú eseménysorozat idén is számos vendéget csábított Marosvásárhelyre az országból és külföldről egyaránt, az esti koncertek, majd az azokat követő jam sessionök, avagy örömzenepartik pedig lelkes és értő közönségre találtak. A csütörtöki zárónap estéjén, a díjkiosztó gálán megtelt a dzsesszklub nagyterme, ahol Mike Godoroja, a szemle ceremóniamestere, televíziós műsorvezető, népművelő és nemzetközi hírű bluesénekes üdvözölte a megjelenteket.
– Az ez évi fesztivál jobb színvonalú volt, mint a tavalyi, pedig azt is az igen magas minőség jellemezte. A versenyzők sokkal komolyabban vették a részvételt, de közben végig megőrizték a játékot, a vidámságot, a zeneiséget. A hangulat és a minőség önmagáért beszélt. Nagyszerű pillanatoknak lehettünk tanúi, a zsűri pedig sok díjat készített elő. Ez a kiadás  nagy megpróbáltatások után jött létre, de Demeter József Dömének sikerült újranyitnia a klubot és újra megszervezni ezt a fesztivált. Sok ember kemény munkája volt mögötte, megérdemlik a tapsot, a dicséretet. A Művészeti Líceum diákjai saját grafikáikat ajánlották fel a díjak mellé. Nagyon sokan összefogtak e nemes ügy érdekében, igazi öröm és boldogságérzet jellemzi ezt a fesztivált. Ahogyan az is, hogy a tapsoló közönség egy pillanatra sem tévesztette el a ritmust: mindez önmagáért beszél – mondta a műsorvezető, aki ezután a színpadra szólította a nyerteseket, és mindegyiküknek egy-egy kérdést tett fel. 
Az Ursus által felajánlott A verseny meglepetése díjat Adrian Costea adta át Alex Petre és Vlad Chiurlea nagyszebeni és bukaresti, 16 és 18 éves, nagyszerű dzsesszmuzsikusoknak. 
A Marosvásárhelyi Diákház által felajánlott Színpadi jelenlét díjat Sandu Bantaş, chişinăui származású, Jászvásáron élő diák vette át Alex Man vásárhelyi dzsesszgitárostól, a bukaresti egyetem tanárától. – A dzsessz életet jelent számomra, köszönöm a tanáromnak, Romeo Cosmának, Dömének, valamint a helyi magyar közösségnek ezt a nagyszerű fesztivált – mondta Sandu Bantaş, aki magyarul is megköszönte az elismerést. 
A legjobb énekesnek járó díjat  Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa ajánlotta fel. A zsűri a technikát, az improvizációs készséget is értékelte, a díjat Farkas Balázs adta át a nyertesnek, a székesfehérvári Nagy Lilinek. 
A legjobb zenésznek járó díj kiosztását nagyon kemény vita előzte meg, mert rengeteg nagyszerű zenész vett részt a szemlén. A támogató Clini Lab képviseletében dr. Jakab István (maga is rockzenész) adta át a díjat a szegedi Binder Norbert zongoristának, aki amúgy klasszikus zene szakon egyetemi hallgató. – A dzsessz egy nagyon fontos hobbi számomra és ugyanolyan jelentőségűnek vélem, mint a klasszikus zenét – mondta az ,,introvertált és expanzív” (Mike Godoroja) zongoraművész.   
A fesztivál nagydíját ezúttal megosztottan nyerte két együttes. Az egyik díjat a Bioeel képviseletében Dana Matic adta át az ausztriai Grazból érkezett Zoltán Rugovics Trio névadójának. – Magyarországról származom, Grazban élek, harmadéves vagyok a konzervatóriumban. Kedvenc dzsessztrióm pedig folyton változik – válaszolta Mike Godoroja kérdésére Rugovics Zoltán. A másik díjat egy olyan együttes nyerte, amely másodszor lép fel a fesztiválon. Első alkalommal egy énekesnőt kísértek, de eljött az az idei pillanat, amikor hangulatos koncertjükkel szétszedték a termet: a D.A.S. Trióról van szó. A díjat Florian Lungu dzsesszkritikus adta át, aki elmondta, hogy ezt a fesztivált országos szinten a legjobb szervezés, a legjobb fellépők, a legjobb ceremóniamesterek és a legjobb közönség jellemzi: őszinte csodálójává vált a szemlének. Ugyanakkor számára ez a formáció az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése volt, holott rengeteg versenyen zsűrizik. 15-17 éves fiatalok alkotják az együttest, akik virtuóz játékuk és fiatal koruk ellenére a dzsessszre jellemző szerénységgel bevallották, hogy nagyon sok tapasztalatra tettek szert ezen a héten. – Eléggé a kezdeteknél tartunk. Nagyon sokat kell játszanunk, tanulnunk még ahhoz, hogy jók legyünk, és ebben rengeteget segítettek a workshopok. A trió a díj mellett meghívást nyert a csíkszeredai dzsesszfesztiválra, a meghívót Szilágyi Nóra, a csíki fesztivál szervezője adta át.   
Florian Lungu mellett nagyon fontos, neves zenészek alkották a zsűrit: Sárik Péter, Alex Man, Virgil Mihaiu, Ion Baciu Jr. és Szabó Péter. Ion Baciu Jr. a hazai dzsessz élő legendája, Johhny Răducanu kedvenc tanítványa volt, és amint  elmondta, nagyon reméli, hogy az elkövetkező években is megszervezik e a nagyszerű fesztivált. Sárik Péter világhírű dzsesszzongorista hozzátette: – Az ítészbizottságnak rendkívül nehéz dolga volt, fantasztikus versenyzők léptek fel az idei szemlén, a közhelyek ebben az esetben igazak. Ha valakinek van képe 14 évesen úgy játszani, mint mások soha, az a fajta szemtelenség vidító. Hatalmas meló volt mindezt összehozni, tudjuk, hogy milyen nehézségeket élt át a szervező dzsesszklub, de aki túlélő, az túlélő. A zsűrivel egymás gondolatait találtuk ki, nagyszerű érzés volt részt venni mindebben – vélte Sárik Péter, majd az est egyik fénypontja következett. A nyertesek léptek fel egy-egy művel, e heti tanáraik, a zsűri tagjai kísérték őket: a bluesklasszikus Route 66-et előadó Nagy Lilit Sárik Péter, Sandu Bantaşt Ion Baciu Jr., Rugovics Zoltán pedig a D.A.S. trió két tagjával improvizált egy akkorát, hogy a földön kerestük az állunkat.
Marosvásárhely egyik legrangosabb, ennek ellenére szinte kizárólag privát forrásokból, szponzorálásokból támogatott fesztiválja az idén is önmagáért beszélt. Érdekes volt párhuzamot vonni a pár száz méterrel odébb, a Ligetben zajló buli és a dzsesszklub rendezvénye között – a zenei, hangulati, minőségi különbség önmagáért beszélt. Csakúgy, mint Elsa Valle kubai énekesnő és Y Sus Hermanos nevű, magyarországi zenészekből álló együttesének energikus, vidám és interaktív koncertje, amely méltó lezárása volt az Európa-szerte egyedi felépítésű, idén immár nyolcéves Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztiválnak.