2020. február 23., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az észak-karolinai Davidson College (USA) és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem együttműködésében egy öt évre szóló dohányzáskutatási projekt vette kezdetét.

Az észak-karolinai Davidson College (USA) és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem együttműködésében egy öt évre szóló dohányzáskutatási projekt vette kezdetét, melynek támogatója a Fogarty Alapítvány. A kutatást megpályázó Kristie L. Foley irányításával, Balázs Péter professzorral való kooperációban (Semmelweis Egyetem, Budapest) most fejeződik be a Magyarországra kiterjedő szerteágazó kutatás, amelynek a folytatásának tekinthető a romániai dohányzáskutatási tevékenységeket és képességfejlesztést támogató jelen projekt.

Mivel Romániában az aktív és a passzív dohányzás prevalenciája, valamint a naponta elszívott cigaretták száma igen magas, ugyanakkor itt a legalacsonyabb az Európai Unió országai közül a sikeresen leszokott dohányosok aránya, miközben a leszokási kísérletek száma az átlagosnál magasabb, mindez a dohányzással kapcsolatos kutatások létjogosultságát, a megelőzéssel és leszokással kapcsolatos tevékenységek bővítését támasztja alá. A terv szerint összesen hét témakörben zajlik majd a tevékenység, amely kiterjed az általános iskolások és középiskolások, szociális intézményekben élő fiatalok, várandós anyák, szívbetegek dohányzási szokásainak a követésére, különböző megelőzési és leszokási tevékenységek megszervezésére, az alkalmazott módszerek hatékonyságának a vizsgálatára, gazdasági hatástanulmány végzésére, sőt a cigarettafüst okozta levegőszennyezés monitorizálására is.

A napokban a MOGYE Közegészségtani Tanszéke négy amerikai és hét magyarországi kutatót látott vendégül, akik a romániai szakemberekkel közösen munkálkodnak az egyes kutatási tervek véglegesítésén. A „Dohányzáskutatási képességfejlesztés Romániában” című projekt így hát széles körű személyes és intézményes együttműködésre, magas szintű kutatásra és ismeretszerzésre, közlési és kongresszusi részvételi lehetőségekre, különböző intervenciós módszerek alkalmazására, akár a dohányzáspolitika befolyásolására nyújthat alkalmat.

Prof. dr. Ábrám Zoltán, romániai projektfelelős