2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az új bajnoki idényre vonatkozó határozatokat hozott a Román Kosárlabda-szövetség igazgatótanácsa. A testület hivatalossá tette azt, ami már korábban tervezetként kiszivárgott, hogy az országos bajnokságot egyetlen értékcsoportban szervezik meg azokkal a csapatokkal, amelyek az előző idényben is a mezőny tagjai voltak. Az 1. ligából nem jut fel senki. Ugyanakkor a nőknél akkor lesz 1. liga, ha legkevesebb hat csapat nevez az élvonalban; ha ennél kevesebben lesznek (illetve a többiek az 1. ligában játszanának), akkor minden felnőtt együttes egyetlen bajnokságban szerepel majd. Arról egyelőre nem született döntés, hogy ezúttal is két földrajzi csoportot hoznak-e létre, mint az előző idényben, avagy egy csoportban rendezik az alapszakaszt.

Noha korábban nyári liga megszervezésével próbálták vigasztalni a klubokat, hogy pótolják a járvány miatt kimaradt tevékenységet, érdeklődés hiányában mind a férfiaknál, mint a nőknél törölték a kiírást. Ugyanakkor opcionálissá tették az indulást az európai kupasorozatokban, ami azt eredményezheti, hogy a férfiaknál csak a Kolozsvári U-BT, a nőknél csak a Sepsi SIC vállal nemzetközi szereplést. Egyelőre elnapolták a döntést a klubok által fizetendő díjakról és illetékekről, tekintve, hogy a járvány miatt nagy nyomás nehezedik a szövetségre, hogy csökkentse ezeket.

Megállapították, hogy az ifjúsági bajnokságok döntő tornáin egyetlen kivétellel minden jogosult csapat részt kíván venni, a B értékcsoportos döntőket viszont érdeklődés hiányában törölték.

Az igazgatótanács három klub csatlakozását is jóváhagyta, ezek között azonban egyelőre nincs ott a Marosvásárhelyi CSU Medicina, amely az ősztől a hírek szerint férfi-kosárlabdacsapat indítását tervezi. Igaz, semmiről sem késett le, hiszen a klub amúgy is csak az 1. ligában jogosult részt venni, és a beiratkozást gyakorlatilag az utolsó pillanatban is el szokta fogadni a szövetség az októberben kezdődő pontvadászatra.

Továbbra is függőben van ugyanakkor a marosvásárhelyi női kosárlabda-csapat helyzete. A Sirius tavaly nyáron, augusztusban jelentette be, hogy sikerült támogatót találni, amelynek köszönhetően indulhatott a bajnokságban. A járvány miatt azonban minden szponzor visszatáncolt, a kényszerhelyzetre hivatkozva. Jelenleg a klubnak nem áll rendelkezésére az a háttér, amely az új idényben való induláshoz szükséges. A támogatók felkutatása nem állt meg, az idő azonban szorít, ha nem kerül hamarosan szponzor, akkor a női kosárlabdáról is le kell mondania marosvásárhelyi sportkedvelő közönségnek.

Megtörténhet, hogy sem férfi-, sem női csapata nem lesz a megyeszékhelynek a következő bajnoki évadban

Fotó: Nagy Tibor