2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Várakozás, gyógyulás, közösség

Vasárnap ismét fellobbannak a lángok az advent koszorúkon: a béke, a hit, a szeretet és a remény fénye felhívás a világnak az elcsendesedésre, békére, a szíveket betöltő szeretetre. Sok helyen erre készülnek, akár egyénileg, családban, akár a közösségben.

„Advent: várakozás, csendesség, egymásra figyelés! Egy szó, megannyi érzés, emlék és jelentés. Az év egy olyan időszaka következik, amikor minden egy picit jobb, minden egy picit egyszerűbb lesz, a szeretet felerősödik az emberi szívekben. Olyan érzés, mintha néhány hétig megtörténhetne bármi, amit csak szeretnénk! Áldott időszak ez, a várakozás izgalma, a remény, hogy az Eljövendő békét, szeretetet hoz a világba! Advent a várakozás időszaka! Mindenki vár valamit vagy valakit, várja haza távol élő szeretteit, várja a gyógyulást, várja, hogy valaki benyissa az ajtaját, és pár óráig megszabadítsa az egyedülléttől!” – egyike az ilyenkor megszülető, elhangzó érdekes gondolatoknak. Ilyenkor valóban sokan megpróbálunk lelassulni a mindennapi szaladásban, ráhangolódni a közelgő ünnepre és a Messiásra, de egyben embertársainkra is próbálunk figyelni, és egy apró kedvességgel meglepni azokat, akik egyedül, esetleg keserűségben, betegségben töltik el napjaikat. Ezekhez az emberekhez kopogtatnak be néhány helyen egy adventi koszorúval és szép szóval, másokat pedig közterekre hívnak feltöltődésre.

Balavásáron idén is örömet szereznek a falu időseinek, ugyanis 40 darab koszorút készített el a hét folyamán a Balavásárért Egyesület. Az elmúlt időszakban megvásárolták a szükséges alapanyagokat, és egy-egy csokorral ellátott, bibliai verset tartalmazó kis kártya is került a kompozíciókra. Az alapanyagokat a hét első felében osztották szét a helyi asszonyok között, és mivel művelődési otthon hiányában és a járványra való tekintettel nem tudtak közös foglalkozást szervezni, egyénileg vagy kis csoportokban dolgoztak a nők, hogy a hétvégére minden koszorú elkészüljön. Ezeket vasárnap a falubeli gyerekek viszik el a célszemélyekhez. Húszan vállalkoztak arra, hogy felkeresik otthonukban az időseket, és egy-egy vers elszavalásával átadják számukra a jelképes ajándékot – mondta el a Népújságnak Székely Ella projektvezető. Az egyesület az akcióra ezerlejes pályázati támogatást nyert a Communitas Alapítványtól, ehhez egy tízszázalékos önrésszel kellett hozzájárulnia.

A szervezet idén a Fóti parkba várja a helyieket, hogy együtt vegyenek részt vasárnaponként 18 órától az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásán, ahol minden alkalommal bibliai igeolvasás, szavalat, ima és ének hangzik el a fáklyafényben a helyi lelkészek és gyerekek közreműködésével.

Erdőszentgyörgyön idén az önkormányzati alkalmazottak, a Fieszta szervezet helyi ifjai, valamint az idősek nappali foglalkoztató központja vállalta 90 adventi koszorú elkészítését, amelyeket a hétvégéig szétosztanak, ebből 30 darab jut Bözödre, 60 Erdőszentgyörgyre a nyugdíjasokhoz, egyedül élő vagy ágyhoz kötött idősekhez. Az akció rendszeres támogatója az önkormányzat, de önkéntesektől, vállalkozóktól és az erdészettől is érkezett támogatás, mások munkájukkal járultak hozzá a dísztárgyak elkészítéséhez – ismertette lapunkkal Ambrus Róbert, az önkormányzat művelődésügyi munkatársa.

A kisvárosban a Küküllő-híd szomszédságában, a játszótér mellett áll az idei adventi koszorú és a betlehemes, a körülötte szervezendő találkozásokat idén első ízben a helyi lelkipásztorokra bízta az önkormányzat. A közösségi alkalmakra szombatonként kerül sor 18 órától, hogy az emberek ráhangolódhassanak az adventvasárnapokra. Az első találkozáson Boldizsár Ferenc plébános tart áhítatot.

Először szerveztek adventikoszorú-készítést Havad községben – tudtuk meg Csiszér Izabella községi RMDSZ-elnöktől. A foglalkozásokat a járványhelyzet miatt nem lehetett egyetlen helyen tartani, így a hét folyamán külön-külön Gegesben, Havadon, Vadasdon és Nyárádszentsimonban várták az érdeklődőket, így többen is részt vehettek. Az akció során mintegy 150 koszorú készült, amelyeket vasárnapig kézbesítenek a helyi beteggondozók: elsősorban a 75 évnél idősebb lakosok, majd az egyedül élő vagy özvegy idősek részesülnek ezekből, továbbá olyan személyek, akik sokat tettek a közösségért. A kezdeményezésre az RMDSZ országos nőszervezetének őszi pályázati kiírásán nyertek támogatást, ebből kellékeket vásároltak, továbbá néhány férfi fenyővel, a koszorúk alapjául szolgáló fakoronggal, mások természetes díszítőelemekkel járultak hozzá ahhoz, hogy az alkotások szépek, ízlésesek legyenek.

Backamadarason idén elmarad az adventi koszorú készítése és kiosztása a falu idősei között, ugyanis az utóbbi időszakban nagyon sok koronavírusos megbetegedés volt a faluban, ezért nem szeretnék senkinek az egészségét kockáztatni, az idősekét főleg nem – értesültünk Báthori Zsuzsánnától, a Backamadarasért Egyesület elnökétől. Viszont ismét elkészítik és felállítják a református templomkertben a közösségi adventi koszorút, amelynél vasárnaponként 17 órakor Nagy-Vajda Levente lelkésszel találkozhatnak a helyiek egy áhítatra, a negyedik vasárnapon Sebestyén Domokos plébános is jelen lesz. Minden alkalomra egy kis ünnepi műsorral is készülnek a helyiek.

Köztéri adventi koszorúkat máshol is állítanak. Nyárádszeredában a főtéri református templom előtt, ahol vasárnaponként 16.30 órától a helyi lelkipásztorok mondanak beszédet, az elsőre Sándor Szilárd unitárius lelkész kapott felkérést. Szovátán idén is a városközpontban (a placcon) állítják fel a köztéri koszorút, mellette a betlehemest, oda vasárnaponként 15 órára várják az érdeklődőket. Az első együttlétkor Köllő Tibor plébános mond elmélkedést.

Balavásáron negyven személynek juttatnak el adventi koszorút egy vers kíséretében

Fotó: Balavásárért Egyesület