2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mint a szkarabeusz a ganajt, úgy görgetik maguk előtt a gyűlöletet azok, akik most éppen a trianoni békediktátumot ünneplik. Örömük százszor nagyobb, mint illenék, mert tudják, ezzel szomorúságot okoznak számos magyar embernek. A Trianon-nap minap megszavazott törvénye ugyanis tulajdonképpen „adalék” a december elsejéhez, a magyarok elleni gyűlölet és megvetés ékes bizonyítéka. Ráadás a román nemzeti ünnepre, amely a magyarok számára sohasem lehet ünnep. Azzal, hogy éppen ezt a napot nevezték meg Románia nemzeti ünnepének, még a lehetőségét is kizárták annak, hogy a két együtt élő nemzet megbékélhessen, és jó szívvel együtt ünnepeljen. 

A nemzeti ünnep tehát arra jó, hogy feszültséget keltsen, gyűlöletet szítson. Hasonlóképpen június 4. is, hiszen a románok ünnepelni akarnak, a magyarok pedig arra emlékeznek, hogy száz évvel ezelőtt idegen hatalmak szétszaggatták a hazájukat, egyetlen nap alatt megváltoztatták fejük felett az országhatárokat, és kisebbségi sorba taszították őket.

Ráadásul a vírusjárvány idején született a törvény, amely arra volt jó, hogy a karanténba kényszerített embereknek cirkuszt biztosítson, hogy felejtsék egy időre a betegség veszélyeit, a hatóságok által rájuk kényszerített megalázó megszorításokat, a fenyegető munkanélküliséget, az ajtón kopogó gazdasági válságot, a szegénységet, az egyre gyengülő vásárlóerőt.

Azt állítják egyesek, hogy a román Trianon-törvény csupán válasz volt arra, hogy tíz évvel ezelőtt a magyar parlament június 4-ét a magyar összetartozás napjává nyilvánította. Vagyis a román parlament „csak azért is” ünnepli meg Magyarország szétdarabolásának századik évfordulóját. Azt, hogy az ország területének kétharmadát az ott élő magyarokkal együtt szétosztották a szomszédos országok között. 

Románia soha nem értette meg a magyarokat, és nem tudott együtt érezni velük vagy a szomszédjával, sőt. Az elmúlt száz, de különösen az utóbbi harminc évben mindent megtett, hogy amikor csak lehet, megforgassa a kést a magyarok szívében. A frusztrációt és gyűlöletet a politikusok generációról generációra adják tovább és éltetik, miközben harmonikus együttélésről szónokolnak. 

Ezt a „harmóniát” fogják ezen túl minden évben megünnepelni június 4-én.
Kapcsolódó cikkek: