2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Míg környékünkön az is ritkaságszámba megy, hogy a községekben egy-egy bölcsőde működjön, Marosszentgyörgy a második ilyen létesítményre pályázik. A megyeközponttal szomszédos nagyközségben szükség van rá, hiszen a meglévő, hatvan férőhelyes intézményben félszázhoz közelít a várólistán lévő kisgyerekek száma.


Fotó:  Nagy TiborÚjabb bölcsőde építésére nyújtott be pályázatot július végén a község vezetősége, megpróbálják kiaknázni az unió és a Fejlesztési Minisztérium kínálta lehetőséget, hogy egy teljes egészében általuk finanszírozott, 70 férőhelyes, új intézmény épüljön Marosszentgyörgyön. Sófalvi Szabolcs polgármester lapunknak elmondta, nagy szükség van az új bölcsődére, a meglévő kapacitását meghaladja a jelentkezők száma. Az öt éve működő 60 férőhelyes Angyalka bölcsődében minden évben túljelentkezés van, ugyanakkor évente mintegy 100 gyerek születik a községben. Az önkormányzat évek óta fontolgatja a bölcsőde bővítését, azonban a pályázati kiírások új létesítmény építését teszik lehetővé.

– Nagy segítség a kisgyerekes családoknak a bölcsőde egy ilyen nagy községben, mint Marosszentgyörgy, ahol sok gyerek születik, így egyértelmű volt számunkra, hogy ha lehetőség adódik egy újabb bölcsőde építésére, azt kihasználjuk. Kezdetben a nehézséget az okozta, hogy nem volt erre közterületünk, de végül gyors eljárással sikerült megoldani a problémát, Marosszentgyörgy Vásárhely felőli részén, az Északi utcában találtunk egy megfelelő helyet, ezáltal megkönnyítjük a szülők dolgát, hiszen reggelente letehetik a gyereket, és mehetnek a városba dolgozni. A terület jókora, tágas játszótérnek is van hely az udvarán. 70 férőhelyes bölcsődére pályáztunk, ugyanis a meglévő hatvan helyes, és mindig legalább 30-50 gyerek van a várólistán. A tapasztalat az, hogy élnek a lehetőséggel a szülők, főleg a 2-3 év közötti gyerekek szülei. Az is örvendetes, hogy százszázalékban vissza nem térítendő finanszírozásról van szó. Természetesen kihívás lesz a működtetése, bár bizakodóak vagyunk, hiszen eddig kilencven százalékban az önkormányzat finanszírozta az üzemeltetéssel járó költségeket, és 10 százalékban járultak hozzá a szülők. Ellenben módosult a törvény, és idéntől érvénybe lépett a módosítás, hogy a költségek nagy részét állami forrásból fedezik. Ehhez külön jogi személyiséggé kellett alakítsuk a bölcsődét. Tudomásunk szerint az összköltségek 85-90 százalékát átvállalja az állam, csupán a fennmaradó rész hárul az önkormányzatokra, ami nagy segítség. Tudjuk, hogy a bölcsőde szociális szolgáltatás, a családokon segítünk vele, viszont megterhelte a helyi költségvetést, mert jelentős költségekkel jár a működtetése. Így most, hogy módosult a törvény, belevágunk az újabb bölcsődeépítési pályázatba. Derűlátó vagyok, reméljük, hogy szeptember-októberre megtörténik az elbírálás, és kedvező eredmény esetén, ha a télen le tudnánk bonyolítani a műszaki tervezést, engedélyeztetést, jövőben el is kezdődhet az építkezés. Ha elkészülne az új bölcsőde, megoldódna a várólista problémája, mi több, meggyőződésem, hogy a környező településekről is jelentkeznek gyerekek – mutatott rá a polgármester.