2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lengyelországban elkészült az első vérplazma alapú gyógyszer a koronavírus ellen

A kelet-lengyelországi Lublinban működő egyik biotechnológiai cég előállította a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak vérplazmájából kivont ellenanyagokat tartalmazó, a maga nemében világviszonylatban első ilyen gyógyszert, melynek tesztelését októberben kezdik el – jelentették be a gyártók a múlt szerdán.


A sikeres klinikai tesztelést követően néhány hónapon belül forgalmazhatják a specifikus anti-SARS-CoV-2 immunglobulinokat (ellenanyagokat) tartalmazó gyógyszert, melyet izominjekcióként adnak be.

A készítménnyel várhatóan csökkenthetik a Covid–19-betegség halálos kimenetelű eseteinek számát. Az az előnye a jelenleg több országban is alkalmazott plazmatranszfúziós terápiához képest, hogy bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas. A frakcionált vérplazmából előállított készítmény feltehetőleg hatékonyabb a vérplazmánál, mivel sűrített formában tartalmazza az ellentesteket.

Nyolcezer sziléziai bányász esett át a betegségen, legtöbbjük tünetmentesen

A gyártás során felhasznált 120 liternyi vérplazmát sziléziai bányászok véréből nyerték, akik felgyógyultak a Covid–19-betegségből, illetve tünetmentes fertőzöttek voltak.

A sziléziai bányászok között május óta több mint 8 ezer esetet regisztráltak. Többségükben tünetmentesen estek át a fertőzésen, szerdáig 99,4 százalékuk felgyógyult. Aznap hat új esetet jegyeztek a bányászok körében.

Lengyelországban jelenleg 16 112 az aktív fertőzöttek száma, szerdán 974 új esetről számoltak be. A járvány kitörése óta összesen 81 673 fertőzést regisztráltak. A halálos áldozatok száma 2344.