2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Molnár Levente: „Itthon meg akarom váltani a világot”

A magyar kultúra napjának megünnepléséből a marosvásárhelyi intézmények is igencsak kiveszik a részüket. Ezen a héten számos jelentős rendezvényre látogathatnak el az érdeklődők, ám ezek közül egy a szokásosnál is nagyobb érdeklődésnek örvend, és nem véletlenül. A Bánk bán című opera-előadásra az idei nemzeti összetartozás évében, a magyar kultúra napján, január 22-én, szerdán, azaz holnap este kerül sor a Kultúrpalotában. 

A Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Maros Megyei Tanács és a Class Értékeink Egyesület szervezésében Erkel Ferenc háromfelvonásos operáját tekintheti meg a közönség olyan neves erdélyi és magyarországi művészek és zenészek tolmácsolásában, mint Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, bariton; Pánczél Éva, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekes és Röser Orsolya Hajnalka, a Magyar Állami Operaház szopránja, vezényel a Virtuózokból ismert Szüts Apor zeneszerző, karmester, zongoraművész. A darabot színpadra rendezte Novák Péter, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető. A produkciót a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekara és kórusa fogja kísérni. A produkcióval kapcsolatosan tartottak sajtótájékoztatót a szervezők hétfőn délben a Kultúrpalota Tükörtermében, amelyen Bocskor Lóránt rendezvényigazgató, Tóth László főkonzul, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Szüts Apor karmester, Molnár Levente operaénekes, valamint Novák Péter rendező fogadták a megjelenteket.

A beszélgetést Bocskor Lóránt moderálta, kérdéseire Tóth László főkonzul elmondta, szokásossá vált immár, hogy Marosvásárhelyen a csíkszeredai konzulátus és a Maros Megyei Tanács a magyar kultúra napján nagyszabású közös eseményt szervez. – 2017-18-ban döntöttünk úgy, hogy elindítunk egy zenei eseménysorozatot Vásárhelyen. A kulturális életben aktívan jelen vagyunk, és bár a legtöbb rendezvényt Csíkban szervezzük, Marosvásárhely is kiemelt helyet foglal el a fókuszunkban. Az eddigi előadásaink bebizonyították, hogy helyesen döntöttünk, órák alatt elfogytak a jegyek, most is óriási az érdeklődés. A vásárhelyi közönség érti és értékeli ezt a műfajt, ez nagy öröm számunkra. Abból a koncepcióból indultunk ki, hogy mi itt a külhonban vagyunk, ahol a magyar kultúra napján, magyarországi és erdélyi előadók közös tolmácsolásában egy jelentős magyar alkotást kívánunk bemutatni. Ez a cél idén újra teljesült.

Bocskor Lóránt, Szüts Apor, Tóth László, Péter Ferenc, Molnár Levente és Novák Péter

Fotó: Nagy Tibor  


– A kultúra az egyik legfontosabb dolog az életünkben, és jó dolog, hogy az év elején van egy kiemelt nap, amikor kimondottan középpontba kerül – tette hozzá Péter Ferenc. – Nagy öröm, hogy a főkonzulátussal és a főkonzul úrral partnerségben szervezhetünk különböző rendezvénysorozatokat. Most is nagyon színvonalas előadás kerül a közönség elé. Ebben a gyönyörű épületben a Bánk bánt adjuk elő, az egyik legjelentősebb magyar drámát, operát. A palotát díszítő domborművek között az egyik éppen a Bánk bán egyik jelenetét ábrázolja. Köszönöm az általunk fenntartott kulturális intézményeknek a nagyszerű munkát, amelyet végeznek, és arra kérem a közönséget, hogy minél több rendezvényt látogassanak meg. Mi ezentúl is támogatjuk az intézményeket, továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre, köszönjük Magyarország kormányának és a Bethlen Gábor Alapnak, hogy ilyen rangos eseményeket hozhatunk Marosvásárhelyre.

Szüts Apor karmester elmondta: – Nekünk, magyaroknak elsősorban az a legnagyobb erőnk, hogy az elmúlt évszázadok alatt egy olyan kulturális közeget hoztunk létre, amely unikális. A Bánk bán is, mint opera, nagyon egyedi mű, megadja az alkotás lehetőségét. Nekünk az összekapaszkodás a legnagyobb erőnk, és én nagyon szívesen jövök ide dolgozni, bármikor is hívnak. 

– Ezek erős kapcsolatok – szólt a közös munkáról Novák Péter. – Az Apor esetében érezhető a szerteágazó kreativitás, Molnár Leventével mindig nagyon szeretek együtt dolgozni, egységes az ízlésvilágunk, a habitusunk. A 2000-es évek elején már dolgoztam Marosvásárhelyen, a Nemzeti Színházban. Az akkor ugyanitt dolgozó Bocskor Lóránt generációjának egyik legtehetségesebb színésze volt, a barátságunk azóta tart. Édesapám (Novák Ferenc Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus, a nemzet művésze – a szerk.) ága erdélyi származású, én négyéves koromtól Marosvásárhelyen, a Baross Gábor utcában töltöttem a nyaraimat, sokat jártunk a Víkendre, a Cementlapokhoz. Mindig megdobban a szívem, amikor Vásárhelyre jövök. Erdélyben munkát vállalni számunkra a megtiszteltetés kategóriája. A Bánk bán, Katona József drámája nagyszerű mű, amit Erkel kozmikus magasságokba emelt a zenei világával. Előadásunkban fontos szerepet kapnak a karakterek, a történet, de benne van az az írói és zeneszerzői szándék is, hogy az éppen kortárs közönség megfelelő tanulságokkal állhasson föl. Erre talán a legjobb módszer az oratórium, mert elvarázsol a zene, de közben látjuk, hogy a darabban lévő értékek mindannyiunk számára fontosak. Nekünk, magyaroknak emlékeznünk kell – hol fájdalmasan, hol elengedve dolgokat. A kultúra napi rendezvényekkor óriási lehetőségünk van arra, hogy ezeket a közösségi barátságokat megélhessük, hogy a kultúrán keresztül megérezzük azt a láthatatlan hálózatot, ami összeköt embereket. Lehet kultúra nélkül élni, csak semmi értelme.

A számos karitatív munkát is végző Molnár Levente elárulta: – Nagyszerű rendezőt ismertem meg, hihetetlen értékenergiák dolgoznak bennünk, nagyon szeretek vele dolgozni. Az, hogy olyan emberek vannak mellettem, akik szeretik, támogatják a kultúrát, felbecsülhetetlen. A kultúra egy nemzet immunrendszere. Nem hiába jönnek létre művésznemzedékek. Ebben az előadásban általunk támogatott fiatalok is fellépnek. A rendezés nagy katarzist fog okozni, mert nagyon jól ki van találva. Van, aki három szerepet énekel, az átváltozások gyönyörűek. Hihetetlen, hogy az ember olyanokkal énekelhet együtt, akiknek segített és akik mára feljöttek erre a szintre. Pánczél Éva más nemzedék tagja, de az egyik legnagyobb csillag – és ő is nagy örömmel vállalta a székelyföldi fellépést. Röser Orsolya Hajnalka, aki az éppen futó Bánk bánokban szerepel az Operaházban, egyből igent mondott, mindenki szuperül jelzett vissza. Ő is úgy jöhet vissza Erdélybe, hogy valami csodálatos dolgot hoz. 2020, a nemzeti összetartozás éve erről kell szóljon: olyan tetteket kell végrehajtani, hogy 100 év múlva is azt gondolják, milyen méltóságteljesen ünnepeltünk. Ez az előadás nagy löketet fog adni, nagyon büszkévé fog tenni mindenkit, hogy magyarok vagyunk, hogy milyen fantasztikus dolgokat hoztunk létre. Hazajön a mű, hiszen ide, a Kultúrpalotába is tartozik. Erkel portréja néz bennünket az üvegablakról, és itt énekelni mindannyiunknak nehezebb. Tök jó külföldön nagy szerepeket játszani, de itthon átadni valamit, az teljesen más. Sokszor küszködik az ember a könnyeivel, és úgy nagyon nehéz énekelni. Itt sokkal jobban izgulok, itthon más, itthon meg akarom váltani a világot. Itt van Bánk bán, aki mindent felad, hogy picit legyen jobb a magyarságnak. Nagyon sokan örülnek nekünk, reméljük, hogy majd tapsolnak is, és kérem, a Hazám, hazámnál majd szurkoljanak – mondta Molnár Levente.

A sajtótájékoztatón megtudtuk továbbá, hogy a Bánk bán esetében különleges módon, az eredeti hangszerelésben játsszák az operaelőadást. – Köszönjük Vasile Cazan igazgatónak és a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának az együttműködést. Erdélyben így nem hallottak még Bánk bánt: cimbalmot is hoztunk és egy különleges hangszert, a héthúros viola d’amore mélybrácsát, amelyből egyetlen működőképes darabot találtunk. Nagyon érdekes lesz, végre Székelyföldön is elhangzik eredeti verziójában a Bánk bán! – mondta Bocskor Lóránt. Tóth László hozzátette: – Minden előadásunk bevételét jótékony célra ajánlottuk fel, ez az idén is így lesz. Lehetőséget biztosítunk a fiatal tehetségeknek a fellépésre, és a jegybevétel útján egy további fiatal tehetség pályáját is egyengetni fogjuk.

Az ünnepi Bánk bánra tehát január 22-én, szerdán 19 órától kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.