2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tokiói olimpiát nem eltörölték, hanem megmentették – mondta a szervezet elnöke, Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint főtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által készített videóban, amelyben a sportvezetők a magyar sajtó kérdéseire válaszoltak az idei ötkarikás játékok halasztását követően. A MOB a koronavírus-járvány miatt, az újságírók egészségének megóvását is szem előtt tartva döntött az interjúnak e mellett a formája mellett.

A MOB irányítói elmondták, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a keddi döntést megelőző hetekben minden létező szereplővel folyamatosan kommunikált. „Meggyőződésem, hogy a halasztás pozitív hatással lesz az ötkarikás mozgalomra. Az alternatívák közül a legjobbat választotta a NOB” –  jelentette ki Kulcsár Krisztián. A főtitkár hozzátette: ha a világ túljut a világjárványon és megrendezik az olimpiát, „az euforikus élmény lesz”.

A beszélgetésből kiderült, hogy a MOB nem készült a halasztásra, nem volt B forgatókönyve, úgy tervezte, hogy a játékok július 24-én elkezdődik. „Ez a mostani egy új helyzet a nemzetközi sportszövetségeknek is. A legtöbb idén például nem rendezett volna világbajnokságot, most pedig majd arra törekszik, hogy legyen vb. A halasztás minden szereplő életében felfordulást okoz” – fogalmazott Vékássy Bálint, hangsúlyozva, hogy egyelőre nem lehet tudni, meddig tart a járvány.

A főtitkár megerősítette, hogy aki már megszerezte a tokiói kvótát, az megtarthatja, a magyar csapat összetétele azonban vélhetően más lesz 2021-ben, mint lett volna idén.

Az elnök hozzátette: a kvalifikációs rendet tiszteletben kell tartani, a halasztás pedig teret biztosít arra, hogy egy nyugodt és továbbra is fair folyamat mentén választódjanak ki az ötkarikás résztvevők.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországról bárhonnan érkezett-e kérés hozzájuk a játékok halasztására, vagy esetleg törlésére vonatkozóan, a MOB elnöke és főtitkára is határozott nemmel válaszolt. Mint mondták, a szervezet most megpróbálja tartani a lelket a sportolókban és szakemberekben.

Hogy anyagi kár éri-e a Magyar Olimpiai Bizottságot a halasztással, arról Vékássy Bálint szerint még korai beszélni, de példaként említette, hogy a vitorlázók konténere már elindult Japánba, Hamburgból kellett visszafordítani, és ez máris pluszköltséget jelent a szervezetnek. A szállások és repülőjegyek átütemezése a jövő feladata, de optimisták ezzel kapcsolatban, már csak azért is, mert a világon további 205 nemzeti olimpiai bizottság is hasonló gondokkal küzd.

„A szponzorainktól nem érkezett jelzés az új helyzetben, de mindenkivel le kell majd ülni, és átbeszélni, hogy az együttműködés hogyan folytatódjon” – jelezte a főtitkár. Kulcsár Krisztián a felkészülésre szánt állami forrásokról beszélve elárulta, hogy néhány hete kiegészítő forrást kaptak a magyar kormánytól, „nem is keveset. Ezt visszautaljuk a kincstárnak, s miután újraterveztük a saját költségvetésünket, újra kérjük a kormány jóindulatát” – mondta.

A MOB elnöke ismételten hangsúlyozta, hogy nem eltörölték, hanem megmentették a tokiói olimpiát, arra a kérdésre pedig, hogy ebben a helyzetben mit üzen a magyar sportolóknak, azt mondta: „Azt hiszem, az lenne a legjobb, ha ezt személyesen adnám át, és nem most lőném el.”

A modern kori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra.

Kijelölték a tokiói ötkarikás játékok új időpontját

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfői döntése értelmében 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a tokiói olimpia. A játékok neve nem változik, Tokió 2020 lesz.

Eredetileg 2020. július 24. és augusztus 9. között tartották volna meg a rendezvényt, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach és Abe Sindzó japán miniszterelnök egy hete megállapodott abban, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a rendezvényt.