2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus-járvány idején, a közegészségügyi tanácsokat megfogadva, a lakosság többsége sok fertőtlenítőszert használt és használ. Ennek mennyisége a munkahelyek, iskolák, szállodák, vendéglők stb. megnyitásával – az előírások betartását követve – jelentős mértékben növekedni fog. Többen is feltették a kérdést, hogy ez a tény befolyásolhatja-e az ivóvíz minőségét, a szennyvíztisztító állomások semlegesíteni tudják-e a megnövekedett fertőtlenítőszer-mennyiséget, a víztelepeken lehetséges-e jó minőségű ivóvizet előállítani.

A kérdéssel Tomuleţiu Nicolaehoz, az Aquaserv Rt. szóvivőjéhez fordultunk. 

A válaszban elhangzott, hogy az ivóvíz minősége továbbra is megfelel az előírásoknak, a szennyvíztisztító állomáson alkalmazott hatékony módszereknek köszönhetően sikerül minden szennyezőanyagot eltávolítani a csatornahálózaton érkező vízből. Az egyetlen probléma, hogy az utóbbi időben egyesek a használt maszkokat és kesztyűket a vécékagylóba dobják, emiatt megszaporodtak a dugulások, ami kellemetlenséget okoz a szomszédoknak is. Jó lenne, ha senki sem tévesztené össze a vécékagylót a szemeteskukával – hangsúlyozta a szóvivő. 

– Voltak rendkívül száraz időszakok, amikor nagyon lecsökkent a Maros vízszintje. Az alacsony vízhozam okozott-e nehézséget a vízellátásban?

– A szárazság idején sem volt fennakadás, el tudtuk látni a lakosságot ivóvízzel, ugyanis vannak felszíni és mélykútjaink is. 

– Ismert tény, hogy sok adósa van a vízüzemnek. A járvány idején szüntették-e meg az ivóvíz-szolgáltatást a notórius adósoknál?

– Ebben az időszakban csak ott szünetelt időszakosan az ivóvízzel való ellátás, ahol a hálózaton bekövetkezett hibát kellett kijavítani – válaszolta a szóvivő.  

Fotó: Aquaserv