2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tiltakoznak, aggodalmaskodnak, sajnálkoznak és figyelmeztetnek az egyik legismertebb bukaresti kórház, a Floreasca egészségügyi alkalmazottai abban a 25 orvos által aláírt közleményben, amelyben kiállnak a sebészeti osztály vezetője, Mircea Beuran mellett. Teszik mindezt annak az általuk „incidensnek” nevezett eset kapcsán, amelyben decemberben, operáció közben a műtőasztalon meggyúlt, testfelületének 40 százalékán súlyosan megégett és a későbbiekben elhunyt a páciens. Az egészségügyi tárca által elrendelt belső vizsgálat következtetése az volt, hogy a műtőblokk személyzete hibázott. Ki lehet nyugodtan mondani: orvosi műhiba történt. A büntetés: visszavonták Mircea Beuran sebészeti osztályvezetői, valamint minisztériumi sebészeti bizottsági elnöki titulusait, és kiróttak 20 ezer lej bírságot a kórházra, 10 ezret pedig az egészségügyi alkalmazottakra, utóbbit a vétkesnek ítélt személytől hajtják majd be. A fentiek miatt tiltakoznak a közlemény aláírói, a kórház és annak orvosai imázsát féltve, sajnálatosnak nevezve az „incidenst”, miközben a történtek miatt a rendőrség emberölés vádjával folytat nyomozást egyelőre ismeretlen személyek ellen. Az „incidenst”, amelyben egy daganatos beteg elhunyt, mulasztás, szakértelem hiánya, netán hanyagság miatt. 

A történet azonban folytatódik. Kedden kiderült, hogy tavaly márciusban (!) egy beteg szintén égési sérüléseket szenvedett műtét közben, mégpedig ugyanabban a kórházban. A 66 éves férfi páciens, aki akkor nem tett panaszt, megúszta élve, a nyakán égett meg. A botrány nyomán felbátorodva most jelentette az esetet. Az egészségügyi miniszter szerint „az incidens kisebb horderejű volt”, a szaktárca vizsgálódik, a rendőrség pedig gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával hivatalból indított nyomozást. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor felkért minden beteget, hogy jelezze, ha ilyen körülmények között égési sérüléseket szenvedett. 

Remélhetőleg komolyan veszik a fenti tragikus esetek kivizsgálását. A protokollok, a munkavédelmi előírások betartása elengedhetetlen kellene legyen, és elmulasztásuk a legnagyobb szigorúsággal büntetendő, az egészségügyi dolgozók szakmai képzésére – mint az egészségügyi rendszerben való munkavállalási jogosultságra – pedig kiemelten oda kellene figyelni. Az illetékesek ne csodálkozzanak, hogy az elemzésekből az tűnik ki, a polgárok majd’ háromnegyede nem bízik az állami egészségügyi ellátórendszerben, a korrupciót vagy a szakértelem hiányát hozva fel indoknak. 

A Hexipharma-botrány, a Colectiv-eset és a műtőasztalon való meggyúlások után ismételten kimondható: az egészségügyben tűrhetetlen állapotok uralkodnak, és ez így nem mehet tovább.