2019. augusztus 21., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Politikai elemzők „forró” hetet jósolnak

a hazai politikában. Ugyanis el kell fogadni az idei költségvetést, amit amúgy mindenki kritizál. És persze folyik a szavazatvadászat mind a hatalom, mind az ellenzék részéről. Mindenki az RMDSZ szavazataira áhítozik.

Amint várható volt, az ellenzéki pártok zsigerből elutasítanak mindent, ami a szocdemektől indul, és a költségvetés elutasítására szólítják fel az RMDSZ-t, valamint arra, hogy határolódjon el a koalíciótól. „Ha ezt a büdzsét jóváhagyja a parlament, az egész ország – beleértve a magyar közösséget is – tudni fogja, hogy ez csak az RMDSZ szavazataival volt lehetséges. Legyen bátorsága, Kelemen Hunor, legyen bátorságuk, tisztelt RMDSZ-es kollégák! Legyen bátorságuk a PSD–ALDE-koalíció hazug költségvetése ellen szavazni” – olvasható Victor Ponta volt PSD-s kormányfő pártjának felhívásában.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint is komoly gondok vannak a jelenlegi költségvetés-tervezettel, elsősorban a helyi közigazgatásra vonatkozó részekkel, ugyanis a helyhatóságok „óriási deficittel” kezdik az évet, mert a rájuk átruházott feladatok teljesítése jóval többe kerül majd, mint amekkora összeggel rendelkezni fognak. A szövetség a kormányfővel, a pénzügyminiszterrel, a kormány tagjaival folytatandó tárgyalások eredményétől függően dönti el, hogy támogatja-e a költségvetést vagy sem.

Az ellenzéknek tegnap délig volt lehetősége benyújtani a módosító javaslatokat, és meg is tették. A volt államelnök pártja, a Népi Mozgalom (PMP) például nem kevesebb mint 2.500 módosítást javasolt a büdzséhez. Mert ez a rossz költségvetés „egyet sem old meg Románia nagy problémái közül”. Ezt írta közleményében a párt marosvásárhelyi képviselője.

Mivel már a módosítások száma is kimeríti a „szívatás” fogalmát, megnéztük, melyek azok a rettenetesen fontos javaslatok, amelyek nélkül elfogadhatatlan lenne az állami költségvetés, és amelyek megoldhatnák „Románia nagy problémáit”.

Persze nehéz lenne ide beszorítani 2.500 javaslatot. Csak azokból említünk egyet-kettőt, amelyek Maros megyét és Marosvásárhelyt érintik.

Nos, az egyik módosítás arról szól, hogy „gyorsított eljárással meg kellene javítani 50 fatemplom tetejét”. A másik – és ez az érdekesebb –, hogy nyolc román személyiségnek emléket állító szoborparkot kellene létrehozni Marosvásárhely központjában. Vagyis ezek „Románia nagy problémái”. Lehet, hogy a 2.500 között ott van, ám a közleményben egyetlen szó sincs arról például, hogy mi történik a fogyatékkal élőkkel, akik gondozóikkal együtt jelenleg is tiltakoznak az ellen, hogy a jog szerint nekik járó állami támogatások nem szerepelnek az idei költségvetés-tervezetben, az erre vonatkozó anyagi terhet a kormány átruházta a helyi önkormányzatokra. 

Melyik inkább „igazi nagy probléma”? Egy vásárhelyi szoborpark (ahol mellesleg egyetlen magyar személyiség sem szerepel) vagy a fogyatékkal élők sorsa?

Döntse el az olvasó.