2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Ferencváros az utolsó percben kapott góllal 2-2-es döntetlenre játszott csütörtökön a vendég Espanyollal a labdarúgó-Európa-liga ötödik fordulójában, így csoportjában harmadik maradt a zárókör előtt.

A hazai szurkolók ismét élőképpel fogadták kedvenceiket, szektorukban a „Budapest IX” felirat rajzolódott ki, és óriási elánnal vetették magukat a buzdításba. A Ferencváros is hasonló lendülettel kezdte a találkozót, a meccs előtti ígéreteknek megfelelően támadólag, valóban a győzelem megszerzésének reményében lépett pályára. Az első perctől mezőnyfölényben futballozott, különösen Varga Roland játszott agilisan, az első veszélyes lövés is az ő nevéhez fűződött, utána viszont pontatlanná vált a befejezéseknél. A továbbjutás birtokában tartalékosan pályára lépő spanyolok – öten maradtak a két csapat szeptemberi, 1-1-es döntetlennel zárult összecsapásának kezdőjéből – elsősorban gyors ellentámadásokra alapoztak, néhány alkalommal sikerült is a védelem mögé kerülniük a széleken, de Dibusznak egy ideig nem akadt komoly védenivalója. A játékrész derekán a magyar bajnok fölénye góllá érett a sérülése után visszatért Sigér lövésével: Isael élesen lőtt be középre egy jobb oldali szabadrúgást, a labda úgy vágódott ki a jobb kapufáról, hogy senki nem ért hozzá, de a kipattanót Sigér a kapu bal oldalába bombázta (23. perc, 1-0). A hazai drukkerek viszont nem örülhettek sokáig, mert egy bal oldali akció végén hamar egyenlítettek a vendégek: Pipa előbb Lovrencsicset, aztán Isaelt becsapva tört a 16-oson belülre a bal oldalon, majd tökéletesen tálalt Melendo elé, akinek 12 méteres lövése megpattant egy védőn, így a labda a tehetetlen Dibusz mellett a hálóba vágódott (31. perc, 1-1). A bekapott gól kissé megtörte a Ferencváros lendületet, így a szünetig kissé töredezetté vált a játék, gól pedig nem született a térfélcseréig.

Bár a második játékrész az Espanyol helyzetével indult, ismét a Ferencváros irányította a játékot, kisvártatva pedig Sigér duplázhatott volna, ám ezúttal néhány centivel célt tévesztett. Szerhij Rebrov vezetőedző együttese vezetett néhány ígéretes akciót, de stabil volt a barcelonaiak védelme. A 65. perctől tudta fokozni a nyomást az FTC, amely ekkor közel járt ahhoz, hogy újra megszerezze a vezetést, azonban Isael lövése a keresztlécen csattant. Hiába támadott rendületlenül a magyar csapat, az Espanyol sem mondott le a gólszerzésről, s amikor kiszabadult, kétszer egymás után helyzetig jutott, Dibusz viszont mindkétszer bravúrral hárított. Ezt követően Isael megkoronázhatta volna kiváló teljesítményét, de 11-esét kivédte a spanyol hálóőr. A 90. percben Isael buktatásáért kapott újabb büntetőt viszont Skvarka már nem hibázta el (2-1), azonban az örömünnep elmaradt, mivel a hosszabbítás leteltekor Pipa beadásából Darder fejelt a magyar kapuba (2-2), így, bár a Ferencváros közelebb járt a győzelemhez, meg kellett elégednie egy ponttal.

Mivel a csoport másik találkozóján a Ludogorec 1-1-es döntetlent játszott a sereghajtó CSZKA Moszkva vendégeként, így a négyesben a magyar bajnok hátránya egy pont maradt a bolgárokkal szemben, azaz másfél hét múlva győznie kell Razgradban a 32 közé jutáshoz.

A ferencvárosi Ihor Haratin (b2), valamint Vila Didac (elöl, j) és Pipa (k), a spanyol csapat játékosai a labdarúgó-Európa-liga csoportkörében játszott Ferencváros – Espanyol mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2019. november 28-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Mestermérleg

* Szerhij Rebrov (Ferencváros): „Rendkívül csalódottak vagyunk, de büszke vagyok a csapatomra, mert egy spanyol riválissal felvette a versenyt, és mindent megtett a sikerért. Sok lehetőséget dolgoztunk ki, szerintem a győzelmet is megérdemeltük volna, de ilyen a futball, ezért szeretik milliók a világon.”

* Pablo Machin (Barcelona): „Az első félidőben jól játszottunk, még ha nem is volt sok helyzetünk. A másodikban kontrajátékra rendezkedtünk be a kitámadó ellenfél miatt. A 11-es furcsa volt, de sikerült egyenlítenünk, így nincs jelentősége.”

Jegyzőkönyv

Labdarúgó-Európa-liga, H csoport, 5. forduló: Ferencváros – Espanyol (spanyol) 2-2 (1-1)
Budapest, Groupama Aréna, 19.111 néző, vezette: Tiago Bruno Lopes Martins (portugál).
Gólszerzők: Sigér (23.), Skvarka (91., 11-esből), illetve Melendo (31.), Darder (96.).
Sárga lap: Civic (12., 94.), Boli (25.), Frimpong (35.), illetve Lluis Lopez (43.), Calero (76.), Didac Vila (76.), Ezzarfani (78.), Iturraspe (90.).
Kiállítva: Civic (94.).
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Frimpong, Civic – Sigér (86. Skvarka), Haratin – Isael, Nguen, Varga (61. Zubkov) – Boli (84. Szihnyevics).
Espanyol: Diego Lopez – Lluis Lopez, Calero, Didac Vila – Pipa, Lozano, Iturraspe, Granero (69. Ezzarfani), Corchia – Melendo (81. Calleri), Campuzano (88. Darder).


Kapcsolódó cikkek:

Újra műsoron az Eltűntek

2020-02-18 15:40:27 // -