2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mottó: „A fény mindig utat mutat

annak, ki a mélyben kutat.”

Kedves Olvasók!

Idén a nap augusztus 23-tól szeptember 23-áig tartózkodik a Szűz jegyében. A zodiákus hatodik jegye mifelénk azt jelzi, hogy megérkeztünk az utolsó nyári hónaphoz. Ezt érzékelteti Kányádi Sándor is Nyárutó című versében: „Maradna még a nap,/ de nőnek az árnyak/ kár, hogy nemsokára/ vége lesz a nyárnak”.

A jegyet Aratószűznek is szokták nevezni, amely utal az aratás, betakarítás mezőgazdasági munkálataira. A földmunkához szorgalom szükségeltetik. A Szűz jegy képviselőinél ez alaptulajdonság. Tökéletességre törekszik, ezért roppantul zavarja, ha netán a külső körülmények miatt valami nem olyanra sikerül, ahogy ő szeretné. Magasak az önmaga felé irányuló elvárásai, ezért nyugodt szívvel rábízható bármely feladat. A Szűz rendszerfüggő, mások szemében néha bogarasnak, mániákusnak tűnik. Legnagyobb csapás számára, ha valaki felborítja a rendszerét. Szinte a megbocsáthatatlan bűnök kategóriájába tartozik nála, ha rendet raknak az íróasztalán vagy takarítanak a dolgozószobájában. Ha elkezd foglalkozni a tökéletes egészség témakörével, addig kutat, míg fel nem fedez valami rendellenességet. Ezért ne vegyünk neki ajándékba orvosi témájú könyveket, mert még diagnosztizál valamit önmagában. Egyszer egy belgyógyász orvos barátomnak elvittem egy EKG-s eredményemet, amit az akkori kórházi munkahelyemen készíttettem kíváncsiságból. Miután megnézte a papírt, azt mondta, hogy tökéletes a szívem, de ad egy jó tanácsot. Mi lenne az? – kérdeztem. Ne menj többet orvoshoz, mert előbb-utóbb találnak valamit! – mondta nevetve. Ha a problémák lekerülnek a fizikai testünk szintjére, megjelenik a betegség. Komoly baj esetén jó az orvos a háznál. Akarom mondani a háziorvos, illetve a szakorvos. Meg szoktam jegyezni, hogy a gyógyszergyárak utálhatnak engem, mert nem vagyok rendszeres fogyasztó. Mindannyian tudjuk, akik eltöprengtünk a világ mélyebb igazságairól, hogy a gyógyszeriparnak nem érdeke a sok egészséges egyed alkotta társadalom. Az ókori Kínában az számított igazán jó orvosnak, akinek kevés volt a betege. Akkoriban elsődleges volt a megelőzés. Erre manapság is lenne lehetőség, de valahogy kevesen élnek vele. Az emberiség ellustult, nem mozog eleget, egészségtelen a táplálkozása, sok a bevitt kalória, kevés a friss, energiadús táplálék és a folyadék, amit magunkhoz veszünk. Víz és teák helyett cukrozott üdítők, mértéktelen alkohol, friss levegő helyett szmog és cigaretta, nyugalom helyett stressz. Szükségtelen tovább sorolni a XXI. századi ember viszonyulását önmagához és másokhoz. A lényeg az, hogy előkészítjük a talajt ahhoz, hogy tüneteink és betegségeink legyenek. Mivel nem az igazi okot, a problémát magát gyógyítják, ezért az történik, hogy a tünetek gyógyszeres elfojtása még inkább lefelé taszít a betegséglejtőn. Mi is a gyógyszer? Angolul drognak nevezik, és ez telitalálat. Függőséget okozó szer. Méreg. Mellékhatásokkal, és ezáltal újabb tünetek kezelésének lehetősége újabb gyógyszerekkel. Nem tagadom, hogy bizonyos esetekben életmentő lehet a gyógyszer. Például egy komoly tüdőgyulladás esetén életveszélyes elutasítani az antibiotikumokat. De nem okos dolog a náthára a legkeményebb szereket bevetni. Verébre sem szoktak ágyúval lőni.

A Szűz ember azt tanítja számunkra, hogy a rendszer fontos az emberiség, a társadalom, a közösség s nem utolsósorban az egyének életében. Ahogy az életritmus, az alvás-ébrenlét, munka vagy tanulás és pihenés egyedi egyensúlyát is üdvös, ha megtaláljuk. Nem vagyunk egyformák. Egyének vagyunk. Az viszont cseppet sem mindegy, hogy félelmeink, vágyaink, egoizmusunk által ösztönvezérelt perszónákként küszködünk, vagy tudatosan, mások érdekeit és épülését figyelembe vevő, segítőkészen cselekvő emberekként utazunk Naprendszerünk leggyönyörűbb bolygóján. Vigyázzanak magukra és egymásra!

Véleményüket, gondolataikat megírhatják az asztros@yahoo.com címre.