2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Marosszentannáról a Kárpátok sétányra tartott az a kerékpáros, akire egy tehéncsordát őrző nagy testű eb támadt, és  több helyen is mély harapásokat ejtett az alsó végtagjain. Az okozott fájdalom és maradandó sebhelyek mellett azzal is szembesülnie kellett, hogy a koronavírus-járvány közepette a fertőző betegségek klinikáján kényszerült a veszettség elleni oltásra várakozni.

A médiában megjelent hírek szerint Beszterce megyében egyetlen nap alatt kétszer is megbüntették ötszáz-ötszáz lejre azt a férfit, akinek pitbullja az utcán kóborolva több járókelőt és kutyát támadott és sebesített meg. Annak ellenére, hogy törvényrendelet szabályozza a veszélyes és agresszív kutyák tartását és sétáltatását, nem ritka a szájkosár és póráz nélkül sétáltatott nagy testű eb. Az állat tulajdonosa általában azzal védekezik, hogy a kedvence ártalmatlan, pedig egy hirtelen támadást bármilyen külső tényező, esetenként a kisebb méretű kutyák ugatása is kiválthat.


Fotó: Nagy TiborAz agresszív kutyák kategóriájába tartoznak mindazok az állatok, amelyek provokálás nélkül támadnak és harapnak meg embereket és állatokat köz- vagy magánterületen, vagy ha harci kutyának képezték ki, esetleg részt vesznek kutyaviadalokon. Egyébként tilos a kutyaviadalok szervezése és a harci kutyáknak erre a célra való felkészítése, mivel az bűncselekménynek minősül, és hat hónaptól három évig terjedő börtön vagy pénzbüntetés szabható ki miatta.

– Mi a teendő abban az esetben, ha bárkit kutyatámadás ér, hol jelentheti be a szabálytalankodókat? – kérdeztük a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség illetékesét.

A rendőrségtől kapott válaszok értelmében, ha valakit kutyatámadás ér, az mindenekelőtt tárcsázza a 112-es sürgősségi hívószámot, vagy értesítse a legközelebbi rendőrséget. Mint hangsúlyozták, a veszélyes vagy agresszív kutyák tartását a 2002. évi 55-ös számú sürgősségi kormányrendelet szabályozza. A veszélyesnek minősített kutyákat két kategóriába sorolják, éspedig a harci kutyák csoportjába tartozik a pitbull, a boerbull, a bandog és keverékei, a második csoportba az amerikai staffordshire terrier, tosa, rottweiler, argentin dog, mastino napoletano, fila brazileiro, cane corso, kaukázusi juhászkutya, mastiff és keverékei. Az említett kategóriák gazdája csakis olyan 18 év fölötti személy lehet, akit nem ítéltek el bűncselekmény miatt. Az állat tulajdonosa vagy az ideiglenes megőrzését felvállaló személy köteles az ebtartók országos egyesületéhez bejegyeztetni az állatot, az ingatlan vagy lakás bejáratához pedig jól látható táblára kiírni a veszélyes vagy agresszív kutyára való figyelmeztetést.


Fotó: Vajda György Felelőtlenségből bűncselekmény

Bűncselekmény kategóriájába sorolható, ha az állat tulajdonosának a hanyagsága miatt köztérre kerülő kutya járókelőt sebesít meg. Ilyen esetben hat hónaptól három évig terjedő börtön vagy pénzbüntetés szabható ki az állat gazdájára. A bűnügyi eljárás az áldozat bejelentését követően indul el. Amennyiben egy kutya állatra támad, és megsebesíti vagy megöli a háziállatot, az állat tulajdonosára 100–500 lej közötti bírság szabható ki az óvintézkedések elhanyagolása miatt.  Amikor egy kis testű kutyát támad meg egy agresszív kutya, az áldozat gazdája akkor is az 112-es sürgősségi hívószámot kell tárcsázza, vagy a legközelebbi rendőrséget értesítse. A veszélyes kategóriákba sorolt ebek eltűnését vagy elpusztulását 48 órán belül jelenteni kell a rendőrségen, ellenkező esetben 500-tól 1.500 lejig terjedő pénzbírság szabható ki.

A veszélyes kategóriába sorolt kutyák tulajdonosai kötelesek a helyileg illetékes rendőrségre benyújtani az ebtartók országos egyesülete által kibocsátott igazolás fénymásolatát, amely tartalmazza az állat besorolását, ezenkívül felelősség- vállalási nyilatkozatot kell tegyenek. A felelősségvállalásnak tartalmaznia kell a kutya azonosító számát, és bizonyítani kell a veszettség elleni oltást és a kötelező védőoltásokat, az ivartalanítás elvégzését. Nem utolsósorban polgári biztosítást kell kötni az állat által okozott esetleges károk megtérítésére. Lakcímváltozás esetén a kutyatulajdonos 48 órán belül köteles az új lakhely szerinti rendőrségen leadni az említett okmányokat. Tilos kereskedni, forgalmazni és szaporítani, illetve sorsukra hagyni azokat a veszélyes kategóriába tartozó kutyákat, amelyek nem rendelkeznek az országos egyesület eredetigazolásával.

A harci kutyák csoportjába tartozó pitbull, boerbull, bandog és keverékeit kötelező módon ivartalanítani kell, a nemüktől függetlenül. Az ivartalanítást be kell jegyeztetni az állat egészségügyi könyvébe. Ellenkező esetben 1.500 és 3.000 lej közötti bírság szabható ki az állat tulajdonosára. A pitbull, boerbull, bandog és keverékeinek, akárcsak a második csoportba tartozó, agresszív kutyaként megnevezett rottweilernek és társainak a közutak kivételével tilos közterületeken, valamint az ingatlanok közösen használt részébe póráz nélkül belépni vagy közszállítási eszközökre felszállni, az csakis szájkosárral és pórázon, felnőtt személy kíséretében engedélyezett. Az említett előírások be nem tartása miatt 1.500–3.000 lejes bírság szabható ki.