2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A jelenlegi uniós héarendszer reformjára és az uniós szintű együttműködés javítására van szükség, ugyanis az Európai Unió tagállamai még mindig csaknem 150 milliárd euró héabevételtől esnek el.

A jelenlegi uniós héarendszer reformjára és az uniós szintű együttműködés javítására van szükség, ugyanis az Európai Unió tagállamai még mindig csaknem 150 milliárd euró héabevételtől esnek el – közölte az Európai Bizottság pénteken közzétett tanulmányában.
A dokumentumból kiderült, hogy a héakerülés miatti bevételkiesés 2016-ban névértéken 10,5 milliárd euróval, 147,1 milliárd euróra, azaz az összes héabevétel 12,3 százalékára csökkent az előző évi 13,2 százalékról.
A tanulmány adatai szerint az adónemből a leggyengébb bevételi hatásfokot Románia jegyzi, annak ellenére, hogy pont a vizsgált esztendőben, 2016. január 1-től csökkentették 24-ről 20%-osra a héakulcsot. Noha az adócsökkentéstől azt várták, hogy javítani fogja a bevételi hatásfokot, ez nem valósult meg, a költségvetésbe a prognosztizált héabevételeknek 35,88%-a folyt be, ez volt a leggyengébb hasonló mutató az Európai Unióban. Az említett jelentés szerint 2016-ban a román államkassza 6,13 milliárd eurónyi adóbevételtől esett el a héaelkerülés miatt.
A tájékoztatás szerint az egyes tagállamok teljesítménye továbbra is jelentősen eltér. 22 tagállamban csökkent a héakerülés miatti bevételkiesés. Ezek közül Bulgária, Lettország, Ciprus és Hollandia a kiesés több mint 5 százalékpontos csökkentésével kimagaslóan teljesített. A bevételkiesés ugyanakkor hat tagállamban, Romániában, Finnországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Észtországban és Franciaországban nőtt.
Mint írták, uniós szinten ugyanakkor jelentősen javult a héa beszedése.
„Most arra van szükség, hogy a tagállamok előrelépjenek, és a bizottság tavalyi javaslatának megfelelően az uniós rendszerben jelentkező héacsalások visszaszorítása érdekében minél előbb megállapodjanak egy sokkal szélesebb körű reformról. Az átalakítás következtében javulna és korszerűsödne a rendszer a kormányzatok és a vállalkozások számára egyaránt, valamint szilárdabbá és ügyfélbarátabbá válna” – fogalmazott Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a tanulmány bemutatásakor. (hírösszefoglaló)