2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Áprilisban megszerzik a Román Motorsportszövetség engedélyét is

Megállapodás született a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség között, aminek értelmében a rendőrség több mint hétszáz alkalmazottjának autóvezetési gyakorlati képzést tartanak a Transilvania Motor Ring versenypályán – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Péter Ferenc megyei tanácselnök, Cătană Daniel rendőrfőparancsnok-helyettes és Thomas Moldovan, a Transilvania Motor Ring igazgatója. A sajtótájékoztatón a megyei tanács elnöke azt is elmondta: áprilisban megszerzik a Román Motorsportszövetség engedélyét, amely szükséges ahhoz, hogy a Románia-szinten legnagyobb és legjobban felszerelt csergedi pályán országos motorversenyeket is tarthassanak. 

Péter Ferenc hangsúlyozta, fontos, hogy a motorversenypálya, amellett, hogy versenyeknek és különféle sportrendezvényeknek ad otthont, közösségi célokat is szolgáljon, azaz alkalomadtán olyan intézmények rendelkezésére bocsássák, amelyek igényt tartanak rá. A Maros Megyei Rendőr-felügyelőséggel kötött megállapodás értelmében márciusban, valamint novemberben autóvezetési gyakorlati képzéseket szerveznek mintegy 752 rendőrnek. Tavaly hasonló célokra a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség rendelkezésére bocsátották a versenypályát, és nyitottak más intézmények igényeire is. 

Cătană Daniel rendőrfőparancsnok-helyettes elmondta, az utóbbi időben voltak olyan közúti események, amelyekben rendőrök is érintettek voltak, ezért döntöttek úgy, hogy különleges autóvezetési gyakorlati képzéseket szerveznek mintegy 752 alkalmazottjuk számára, elsősorban a különleges alakulat, a közúti részleg, valamint a közrendészet dolgozóinak. A parancsnokhelyettes szerint a rendőröknek a bevetések során gyakran éjjel, nagy hóban, fagyos utakon kell vezetniük a szolgálati járművet, vagy üldözőbe venniük egy-egy menekülő sofőrt, ezért alaposabb autóvezetői gyakorlati képzésre van szükségük, mint az átlag gépkocsivezetőknek. A Transilvania Motor Ring az a hely, ahol biztonságos körülmények között, anélkül, hogy saját magukat vagy a közúti forgalomban résztvevőket veszélyeztetnék, le tudják bonyolítani ezeket a képzéseket. 

Thomas Moldovan, a motorsportpálya igazgatója elmondta, az időintervallumot, amikor a rendőrség rendelkezésére bocsátják a pályát, úgy választották ki, hogy ne jelentsen bevételkiesést a létesítménynek, azaz amikor nincs foglalás versenyre vagy különféle sportrendezvényekre. Amennyiben igény van rá, ha az adott időszakra kibérelnék a pályát, elhalasztják a rendőrképzést. 


Maximális kihasználtság 

A motor- és autóversenyeket szervező egyesületek és szakmai szervezetek részéről nagy az érdeklődés a nemcsak Erdélyben, hanem országos viszonylatban is egyedülálló pálya iránt. Habár a tavalyi év volt az első, amikor ténylegesen üzemelt a Transilvania Motor Ring, már akkor nagy volt az érdeklődés iránta, Péter Ferenc és Thomas Moldovan elmondták, hogy a 2019-es évben több mint harminc rendezvény és verseny zajlott a pályán, idén pedig ennél jóval nagyobb lesz a kihasználtsága. – Ez a legnagyobb és legjobban felszerelt pálya jelenleg Romániában, és mind az autósport-, mind pedig a motorsportszövetség álláspontja az, hogy minél több versenyt kell ide hozni – mutatott rá Péter Ferenc. Mint mondta, jó hír, hogy április 19-én egy olyan versenyre kerül sor a Motor Ringen, amely révén a pálya megszerzi a SuperMoto kategóriájú versenyek szervezéséhez szükséges engedélyt, miután tavaly tavasszal a Román Autósport-szövetség autóversenyek szervezésére alkalmasnak minősítette. A szakmai szervezet tanúsítványa értelmében a motorsportpálya minden feltételt teljesít ahhoz, hogy hivatalosan autóversenyeket lehessen szervezni rajta. A tanácselnök szerint, miután áprilisban megkapják a Román Motorsportszövetség engedélyét, meg szeretnék szerezni a nemzetközi autó- és motorversenyek szervezéséhez szükséges jóváhagyásokat is.