2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyar és kipcsak török népzenei koncert Marosvásárhelyen

Érdekesnek, tartalmasnak és igencsak különlegesnek ígérkező koncertre kerül sor szeptember 27-én a Kultúrpalotában, a marosvásárhelyi Spectrum Színház szervezésében: e hét péntekén, este 7 órától a Fonó zenekar és türk vendégeik lépnek fel Atyai ág című előadásukkal. 

A Budapesten 1997-ben, Magyarország különböző régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok által alapított, 2005-ben eMeRTon, 2006-ban pedig Kodály-díjjal kitüntetett együttes a magyar táncházas népzenei új hullám második generációjához tartozik, tagjai a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Népzenei gyűjtéssel is foglalkoznak, és az eközben szerzett tapasztalatokat zenei arculatuk kialakításában hasznosítják. A Fonó zenekar az elmúlt években különféle, a magyar népzenei mozgalom szereplőitől szokatlan művészeti „közelítésekre” vállalkozott. Bár a zenekar hangzásvilágát a népzene tradicionális megszólaltatása alakítja, a társulat e kezdeményezéseiben a különféle (nem csak zenei) műfajok között létező kapcsolódások feltárására, illetve megjelenítésére is törekedett. 

Amint azt a koncert beharangozójában írják, Kodály Zoltán Magyarság a zenében című, 1939-ben írt alapvető fontosságú tanulmányát e szavakkal fejezte be: „Egyik kezünket még a nogáj-tatár, a votják, cseremisz fogja, másikat Bach és Palestrina. Össze tudjuk-e fogni e távoli világokat? Tudunk-e Európa és Ázsia kultúrája közt nem ide-oda hányódó komp lenni, hanem híd, s talán mindkettővel összefüggő szárazföld? Feladatnak elég volna újabb ezer évre.”

– Úgy vélem, elérkezett az idő, hogy a Kodály által felismert, majd követői munkássága által megerősített, tudományosan is bizonyított kulturális rokonságunk másik, türk ágának képviselőit is szerepeltessük a magyar kulturális életben. Erre legutóbb kiváló alkalommal szolgált a Kodály Zoltán-emlékév, melynek keretében létrehoztuk az Atyai ág című projektet. A Pesti Vigadó dísztermében a Fonó zenekar, valamint balkár, nogaj, baskír és kumuk vendégei (keleti gyűjtéseim hagyományőrző énekesei és hangszeres adatközlői) egy színpadi előadás keretében mutatták be a magyar népzene és e kipcsak török népek zenefolklórja közötti párhuzamokat. A telt házas előadás közönsége nagy ovációval fogadta az előadást, s a kezdeményezést a szakmai kritikák is rendkívül pozitívan értékelték. Ezek az eredmények, valamint a feltárt zenei rokonságunk felmutatásának fontossága indokolják, hogy a produkciót színpadra állítsuk Marosvásárhelyen is – nyilatkozta a koncertről Agócs Gergely, a zenekar egyik énekese és muzsikusa. 

Marosvásárhelyen fellép a Fonó zenekar – Navratil Andrea (ének), Agócs Gergely (ének, tárogató, magyar duda, furulyák, koboz), Gombai Tamás (hegedű), Pál István „Szalonna” (hegedű), D. Tóth Sándor (brácsa, ütőgardon), Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom) és Kürtösi Zsolt (bőgő, cselló, harmonika) –, valamint vendégművészeik: Bolatov Mahmúd – ének, agacskomuz, Halilova Kuszum – ének (Helli Aul, Korkmaszkala, Karabudahkent rajon, Dagesztán, Orosz Föderáció), Szultanbekov Arszlanbek – ének, dombra, Szatirov Iszlam – ének, dombra (Alakay Aul, Adige Khabl rajon, Karacsáj-Cserkesz Köztársaság, Orosz Föderáció), a Taulula együttes – ének, 7 személyből álló férfikar (Kashatau, Cserek rajon, Kabard-Balkár Köztársaság, Orosz Föderáció) és Atangulov Azat – ének, kuraj, Abubakirova Khenife – ének, doromb (Boranbaj, Bajmak rajon, Baskíria, Orosz Föderáció).

A koncertre jegyek válthatók a Kultúrpalota jegypénztárában keddtől vasárnapig 9 és 16 óra között. Jegyárak: teljes értékű jegyek: 20 lej, kedvezményes (diák és nyugdíjas) jegyek: 10 lej. Az előadás támogatója és szakmai partnere a Hagyományok Háza.