2020. február 29., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfői bejelentés szerint készülnek a speciális nyugdíjak eltörlésére, ez is napirenden lesz állítólag a kétfordulós polgármester-választás visszahozását célzó kezdeményezés mellett. Ebben a kérdésben is csak a hatalmi játszmák, a pártok választási érdekei diktálják a lépéseket, aminek lehet, hogy már a ma nyugdíjasai is megisszák a levét, de a jövendőbeliek biztosan.

A sok vitát kiváltott speciális nyugdíjak eltörlésének szándékáról elsőre úgy tűnik, mintha az utóbbi években a lehetőségekhez képest túlköltekező politikusok kezdenének észhez térni, és visszafogni a kiadásokat. Pedig dehogyis. Ezekre a juttatásokra évente 9 milliárd lej kell, amiből mintegy 8,2 milliárdot a válogatott egyenruhás öreglegényeknek visz haza a postás. No, és kinek a speciális nyugdíjai maradnak meg, ha nem pont az övéké? Legalábbis ezt vélni az eddigi adatokból, mert az utóbbi években abban pártokon feletti konszenzus van, hogy a milliárdos költségvonzatú döntéseket alaposabb számolás és vita nélkül hozzák meg. Mert a döntések következményei nem érdekesek, az általuk megszerezhető szavazatokon van a lényeg.

Ennek kapcsán is az mozgatta a kezdeményezőket, hogy a speciális nyugdíj miatt joggal felháborodott kisnyugdíjasok szavazatait szerezzék vissza, no de persze úgy, hogy közben a vastag pénzen lefizetett válogatott vagányok haragját se váltsák ki.

Mindeközben egyre tisztább, hogy a nyugdíjkérdéssel inkább előbb, mint utóbb komolyan kellene foglalkozni, mert ha folytatódnak az eddigi demográfiai és gazdasági tendenciák, akkor a mai nyugdíjasok még-még ellesznek valahogyan, de a néhai diktatúra dekrétumgenerációja nagyjából arra számíthat majd nyugdíjas korára, amit félre tud tenni magának, mert amit a postás hoz majd neki, az a havi számláira sem lesz elég. Ennek részben vagy akár egészen elejét lehetne venni, ha az országot vezető politikusok képesek és hajlandóak is lennének a gazdaság fejlesztésére irányuló hosszú távú programokban gondolkodni és dolgozni, megtámogatva ezt tudatos családpolitikával is – csak az augusztusig halasztott gyerekpénz kedvéért, amit azért kaszáltak el, mert az ellenfél javasolta –, ahogy azt értelmesebben vezetett országokban látni. De itt a pillanatnyi politikai és anyagi hasznon, pártérdeken kívül nincs egyéb mozgatórugó, és olyan szakértői háttér sem fedezhető fel a jelenlegi pártfelhozatal mögött, amelynek a szürkeállományában megfoganhatna a megoldás. Sokak számára lesz ez keserű felismerés egy szűk emberöltőn belül.