2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hatásokról, illetve a felhasználási módozatokról kérdeztük Kacsó Etelka mérnökből lett illóolaj-tanácsadót.


A növényi kivonatokkal, illóolajokkal való gyógyítás az egyik legősibb orvoslási mód, amely manapság egyre nagyobb teret hódít. Egy kívülállónak első hallásra hihetet- lennek tűnhet, hogy az illóolajos méz kanalazgatása, vagy a gyerek mellkasának, talpának pár csepp olajjal való kenegetése enyhítheti a betegség tüneteit, ám a légúti megbe- tegedések időszakában a közösségi oldalon létrehozott tematikus csoportban családanyák sokasága osztja meg sikertörténeteit az illóolajok jótékony hatásairól. Ezekről a hatásokról, illetve a felhasználási módozatokról kérdeztük Kacsó Etelka mérnökből lett illóolaj-tanácsadót. 
 
– Hogyan kerültél kapcsolatba az aromaterápiával?
– Ezelőtt négy évvel csatlakoztam az Aromaterápia a mindennapokban nevű Facebook-csoporthoz, ahol számomra mesébe illő dolgokat olvastam gyógyításról, életvitelről: illatos mézet fogyasztanak, olajokkal kenegetik a beteg gyermekek vagy felnőttek talpát, gerincét, mellkasát, és azok ennek hatására gyógyulnak. Meg voltam győződve, hogy ez a módszer nálunk nem elérhető. Néhány hét múlva örömmel olvastam az illóolajok felhasználási módjáról szóló előadás hírét, ahová természetesen elmentem. Az ott hallottak hatására döntöttem el, hogy kipróbálom a családunkban, és rövidesen bebizonyosodott, valóban nagy segítség a mindennapokban. Végre tudom a betegségeket „menedzselni”, nem kell attól rettegnem köhögés, láz esetén, hogy pár nap múlva antibiotikumos kezelés lesz belőle. A gyerekeim két- és négyévesek voltak, amikor megismerkedtem az aromaterápiával, és azóta nem kaptak gyógyszert. Az illóolajozás hozott még számtalan barátságot, nyitott szívű emberekkel való találkozást, illetve nyugalmat, biztonságot, a betegségek értelmének megértését is.
– Micsoda az aromaterápia, és hogyan hat?
– Az aromaterápia az illóolajok használatán alapuló gyógyító eljárások összessége, az illóolajok pedig a növények természetes, folyékony halmazállapotú, illékony kivonatai, azok az aromás anyagok, amelyeket érzünk, ha egy rózsát megszagolunk, vagy egy mentalevelet elmorzsolunk az ujjaink között. Azokon a vegyületeken kívül, amelyeknek az illatot köszönhetjük, van még számos más komponens, amelyek befolyásolják az emberi szervezet működését, állapotát, elősegítve a test, lélek és szellem harmóniájának helyreállítását és megtartását. A legtöbb illóolaj fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vízhajtó, nyákoldó, vérnyomásemelő vagy -csökkentő, féregűző, különböző mértékben. A testi tünetek mellett a lelki tényezőket is befolyásolják, így a hangulatot, lelkiállapotot, a függőségekre való hajlamot: nyugtatnak vagy felpörgetnek, jókedvre derítenek, energiát csalogatnak elő, ellazítanak, egyensúlyba hoznak. 
A modern aromaterápia tulajdonképpen a gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos, a több ezer éves hagyományos népi bölcsességet támasztja alá különböző kutatásokkal, hiszen az illóolajok a növények azon kivonatai, amelyekben koncentrálódik a hatásuk. 
– Hogyan alkalmazzuk őket? 
– Az illóolajok elsődleges felhasználási módja az inhalálás, ami történhet párologtatással, üvegcséből szagolgatva, zsebkendőre cseppentve, de akár fürdővízhez adva (előzőleg egy kanálnyi sóban elegyítve). A szaginformáció először a szaglás bonyolult folyamatában az érzelem- és memóriaközponthoz jut el, ahol azonnal befolyásolja a lelkiállapotot, hangulatot, tudatállapotot. Közben az illóolaj molekulái a belélegzett levegővel bekerülnek a tüdőbe, ahonnan a véráram segítségével az egész szervezetet bejárják. 
A finom simításokkal történő bőrre kenegetés a másik legelterjedtebb felhasználási mód. Az illóolaj-molekulák annyira kicsik, hogy a pórusokon keresztül könnyedén bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, ahonnan a vér- és nyirokrendszernek köszönhetően az egész szervezetet bejárják, szerkezetükből adódóan sejtszinten hatva. Kezdő felhasználóknak szoktuk javasolni, hogy inkább talpra használják, mert egyrészt biztonságos, másrészt a talp egy teljes reflexzóna, azaz minden egyes szervünk kapcsolatban van a talpunk egy-egy pontjával, területével. 
Az illóolajok annyira tömények, hogy legtöbbjük tisztán használva bőrpírt is okozhat, ezért bőrre kenés esetén fontos, hogy néhány csepp hordozó olajat is hozzáadjunk, gondolok itt mandula-, kókusz- vagy olívaolajra, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. A növényi olajok használata ugyanakkor elősegíti a felszívódást is.
Harmadsorban belsőleg használhatjuk, enni-innivalóba cseppenthetünk illóolajat az élvezet kedvéért. Inhalálva és külsőleg kenve is elérhetjük a kívánt hatást, de a belsőleg való alkalmazás csak okleveles aromaterapeuta útmutatásával jöhet szóba. 
Fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag a jó minőségű, tiszta, bevizsgált illóolajok rendelkeznek a fentebb említett tulajdonságokkal, amelyekben bizonyítottan benne vannak azok a komponensek, amelyeknek a terápiás hatást köszönhetjük. Az olcsó illatos olajok nem alkalmasak gyógyászati célra, és akár rosszullétet, mérgezést is okozhatnak.
– Inhalátorba is alkalmasak az olajok?
– Aerosol-készülékbe ne használjunk illóolajat, hacsak a leírásban nem szerepel, hogy megengedett, ugyanis az illóolajok nagyon erős tisztítók, és árthatnak a készülék műanyag részeinek.
– Melyek a leggyakrabban használt növények, amelyeknek a terápiás hatását felhasználják?
– A legalapvetőbb problémákon lehet már segíteni a citrom, levendula, teafa, tömjén, borsmenta és szurokfű illóolajokkal, mondhatni ez az alap. Például a citrom nagyon jó a kisgyerekeknek lázcsillapításra, de hörgőhurut, tüdőgyulladás esetén is hatékony. Kutatások bizonyítják, hogy a citromolajnak nagyon erős fertőtlenítő hatása van, gyorsan leállítja például a Streptococcus, Stafilococcus típusú fertőzéseket. 
Azt tapasztalom, hogy valójában a szervezet gyógyítja meg önmagát. Az illóolaj – vagy bármilyen kívülről jövő szer – csak olyan mértékben tudja a kívánt hatást elérni, amennyiben az öngyógyító folyamatokra hatni tud. 
– A citromot, például lázra, hogyan alkalmazzuk helyesen? 
– Láz esetén öt csepp citrom- és öt csepp levendulaolajat keverek össze 2 ml kókuszolajjal, és ebből a keverékből egy-egy cseppet elsimítok a hajlatokban: térd, könyök, hónalj. Ezt megismétlem 2-3 óránként, amikor érzem, hogy forrósodnak vagy gyengülnek le a gyerekeim. 
– Milyen egyéb példákat tudnánk megismertetni az olvasókkal?
– A citrom illóolaj körömerősítő is, hogyha repedezik a köröm, vérzés csillapítására, körömgombásodásra teafa és szurokfű illóolajjal megerősítve. 
Néhány példa a helyileg való kenegetésre: köhögés esetén mellkasra, orrduguláskor homlokra, orrnyergen lehúzva, fülfájásra fül köré, torokfájásra fültőtől nyak felé simítjuk a citrom, levendula, tömjén, eukaliptusz illóolajokat vagy ezek keverékét. Utóbbi esetben gargarizálhatunk is citromos, narancsos vagy teafás vízzel. Fejfájásnál tarkóra, homlokra kenve hatékony lehet a levendula, tömjén vagy borsmenta, illetve egyéb illóolajok, annak függvényében, hogy mi okozza a fejfájást. 
A levendula sebre, méhcsípésre, égésre tisztán is alkalmazható, de kiváló nyugtató hatása mindenki által ismert, így elősegíti az esti lecsendesedést párnára cseppentve, mécsesben párologtatva és talpra masszírozva.
Gyulladáscsökkentő hatása miatt fogfájásnál tömjént cseppenthetünk a fájó fogínyre, de használhatjuk epefájdalom esetén is. 
Betegségben és egészségben a párologtatás elsődleges fontosságú: fertőtleníti, tisztítja a levegőt, jó illatot áraszt, testre és lélekre egyaránt hat.
– Mennyi időn belül fejtik ki a kívánt hatást? 
– A legtöbb esetben néhány perc alatt kifejtik a hatásukat, és több óráig könnyítik meg a létezést. 
– Mi az, ami megelőzésre, immunerősítésre alkalmas?
– A legtöbb illóolaj emeli az antioxidánsszintet a szervezetben. A legegyszerűbb a vadnarancs vagy a citrom, amit talpra kenhetünk reggel-este, esetleg egy kis mézbe vagy teába cseppentve fogyaszthatunk, így egy esetleges betegség enyhébb lefolyású lesz. Óvodába, iskolába indulás előtt a ruha nyaki részére cseppenthetünk vadnarancs illóolajat, ami érzelmileg támogatja gyermekünket, folyamatosan tisztítva a levegőt körülötte.